Hatay Valiliği’nin “yıkılmış binalara ikamet taşınabileceği” açıklamasına tepki
Depremde en büyük yıkımı yaşayan Hatay’da valilik, önceki gün kamuoyuna yaptığı açıklama ile kentteki yurttaşların ikametlerini yıkılmış binalarının olduğu adreslere taşıyabilmesi için hak tanındığını duyurdu. Baro ve muhalefet “Bu yasa ve YSK kararlarına aykırı” tepkisini gösterdi.
Valiliğin açıklamasında, “31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek olan ‘Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde deprem bölgesinde oy kullanacak vatandaşlarımızın mağduriyetlerini önlemek amacıyla 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen deprem felaketi nedeniyle yerleşim yeri metruk (ağır hasarlı, yıkılmış) ve orta hasarlı bina pozisyonunda olan vatandaşların, ‘Ulusal Adres Veri Tabanı’nda adres kayıtlarının deprem tarihinden önce söz konusu metruk binada bulunması halinde il içerisinde herhangi bir nüfus müdürlüğünden metruk binaya güncel taşınma tarihiyle adres beyanları alınacaktır” denilmişti.
“AKP, iktidarını korumak için artık kendi kurallarını ve atadıkları YSK’nin uygulamalarını dahi görmezden geliyor”
YSK’nin son gün olarak 1 Ocak 2024’ü belirlediği adres taşıma işlemine yönelik bu açıklama, iktidarın seçim öncesi seçmen taşıma stratejisi olarak yorumlandı. Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’ın haberine göre, açıklamayı değerlendiren Hatay Barosu Başkanı Avukat Cihat Açıkalın, “Kanun tanımazlık artık sınır tanımıyor. AKP, iktidarını korumak için artık kendi kurallarını ve atadıkları YSK’nin uygulamalarını dahi görmezden geliyor. Hatay’da askı ve beyan süreleri geçmiş olmasına rağmen seçmen kaydı yapmak hem yasalara hem de YSK ilke kararlarına aykırı” ifadelerini kullandı.
"Seçim kampanyaları başlamadan usulsüzlükler başladı”
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay Valiliği’nin yayımladığı duyurunun başka bir özel durumu ortaya çıkardığına dikkati çekerek, “Bir seçmen kaydırma işlemi yapılmak isteniyor ve devlet kurumları da buna alet ediliyor. Maalesef seçim kampanyaları başlamadan usulsüzlükler başladı” dedi.