Türk Telekom için kader günü: Devlet el koyacak mı?

Hazine’nin 4 milyar 750 milyon dolarlık kredi borcunu ödemesi için Türk Telekom'a verdiği süre dün doldu.

Hürriyet Gazete’sinden Jale Özgentürk bugünkü yazısında Türk Telekom’un banka borçlarını yazdı. İste Özgentürk’ün o yazısı: Hazine'nin Türk Telekom'un yüzde 55 hissesine sahip Hariri Ailesi'nin bankalara olan 4 milyar 750 milyon dolarlık kredi borcunu ödemesi için verdiği 60 günlük süre dün doldu. Hazine'nin geçici olarak şirketin yönetim kurulunu değiştirmesi bekleniyor. Bu arada CEO Paul Doany'nin de gideceği ve yerine Ünal Önal'ın düşünüldüğü iddia ediliyor.

Türk Telekom, telekom sektöründe oyun kurucu şirketlerden biri. 2005 yılında özelleştirilen Türk Telekom'un yüzde 55 hissesi 6 milyar 614 milyon dolara Lübnanlı Hariri ailesinin şirketi Saudi Öger'e satılmıştı. Ancak Saudi Öger'in özellikle inşaat sektöründen darbe yemesiyle sıkıntılı bir döneme girmesi Türk Telekom'da da son yıllarda zor bir süreci başlatmıştı. Bugün şirket için tarihi bir gün. Çünkü Lübnanlı grubun Türkiye'de bankalardan aldığı 4 milyar 750 milyon dolarlık krediyi ödemesi için Hazine'nin verdiği süre dün akşam doldu.

Türk Telekom'un geleceği için yarın gözler Ankara'da olacak. Türkiye'nin en başarılı özelleştirmelerinden biri olarak lanse edilen Türk Telekom'un şu andaki ortaklık yapısı şöyle: Şirketin yüzde 55 hissesi Oger Telecom'un sahip olduğu Otaş'a ait. Yüzde 15'i halka açık olan Türk Telekom'un Hazine'ye ait payı altın hisse ile birlikte yüzde 25, Varlık Fonu da yüzde 5 hisseye sahip. Bugünlere gelen süreç şöyle başlıyor… Otaş, 2013 yılında büyük bölümü üç büyük banka Akbank, Garanti Bankası ve Türkiye İş Bankası AŞ'ye ait toplam 29 bankadan 4 milyar 750 milyon dolarlık kredi kullanıyor. Ancak yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle grup bu krediyi ödemekte zora düşüyor.

Ödeme geciktikçe şirketin ortağı Hazine devreye giriyor ve ödeme konusunda gruba birkaç kez ihtar mektubu gönderiyor. Ödeme olmayınca da Hazine Otaş'a son olarak Ağustos ayında 60 günlük süre veriyor. Otaş ile imzalanan sözleşmeye göre Hazine'nin özelleştirme sonrasında zora düşen şirkette yönetim kurulunu değiştirme hakkı var. Buna göre Türk Telekom'da 7 üyeyi değiştirme kararını şirkete bildiriyor. 60 günlük Saudi Öger'in arayışları sürüyor. Ancak bankalarla anlaşamıyor. Otaş'ın yüzde 35'ine sahip Suudi Arabistan'ın telekom şirketi Suudi Telecom ise nakit para yatırma teklifini İşte bu sürecin sonu yarın açıklanması beklenen Hazine'nin kararı ile geliyor. Yönetim kurulunu değiştirmesi halinde şirketteki yönetim kontrolünü kaybetmek durumu ile karşı karşıya kalacak.

HÜKÜMET RAHAT
Bu durum hükümeti nasıl etkiliyor derseniz… Türk Telekom'da yaşanan bu durum Ankara'yı pek de rahatsız etmiş görünmüyor. Bir süre önce Başbakan Binali Yıldırım, hükümet olarak bir kaybın olmayacağını söylerken, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan da aslında yarın olacakların mesajını 20 Eylül'de vermişti. Arslan “Türk Telekom'da sahiplik el değiştirebilir, sözleşme kapsamında Hazine veya Hazine temsilcisi olan bizler gereğini yaparız” demişti. Kulislere göre, krediyi Türk Telekom hisseleri karşılığında veren bankalar Hazine'nin devreye girmesinden yana. Bu kararla kredilerin dönüş ihtimalinin artacağını düşünüyorlar. Diğer bir beklentiye göre de Hazine'nin devreye girmesi kredinin yeniden yapılandırılmasının önünü açacak. Yönetim kurulundaki değişikliğe gelince… İddialara göre Rami Arslan'dan sonra tekrar Yönetim Kurulu Başkanı olan Paul Doany duruma göre görevi bırakacak. Doany'nin yakın dostlarına bir süredir Türk Telekom'da işleri yoluna koyup ayrılma isteğinde olduğunu söylediği belirtiliyordu. Yerine kulislerde dolaşan isim ise Satış ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ünal Önal. Digitürk İcra Kurulu'ndan sonra Türk Telekom'a geçerken de Önal'ın adı Arslan'ın yerine CEO olacak diye geçmişti. Türk Telekom'da imtiyaz süresi 2026'da doluyor. Uzatma yetkisi ise hükümette. Bloomberg'te yer alan bir analizde Hazine'nin bu adımları üçüncü taraflarla olası hisse satışına yönelik görüşmeleri de hızlandıracak. Bu adaylar arasında hala en güçlüsü Suudi Arabistan'ın Telekom şirketi Suudi Telekom görünüyor. Türkiye'nin Türk Telekom'da yeni ortağı Suudi Telekom olursa sürpriz olmaz!