HDP’den, kapatılan Aktroll hesapları için Meclis araştırması
Medyafaresi.com- HDP, Twitter’in, Türkiye'den 7 bin 340 hesabı ‘manipülasyonu engelleme’ politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığı hesaplar için Meclis araştırması istedi.
Medyafaresi.com -Ankara
HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından Meclis Başkanlığı’na verilen araştırma önergesinde, 7 Haziran 2015 yılı seçim öncesi ve sonrasında HDP’nin hedef alınmasının bu hesaplar kullanılarak seçim sonuçlarının manipüle edildiğine dair soru işaretlerini doğurduğuna dikkat çekti.
Öcalan, “AKP, 7 Haziran seçimlerde meclis çoğunluğunu kaybettikten sonra bu ve benzeri hesaplar tarafından HDP’yi terörizme destek olmakla suçlayan etiket çalışmaları yaptıkları görülmektedir” dedi.
HDP’li Öcalan’ın kapatılan Ak hesaplara ilişkin araştırma önergesi ve gerekçesi şöyle:
Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, Türkiye'den 7 bin 340 hesabı “manipülasyonu engelleme” politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını açıkladı. Twitter’ın yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yanı sıra Çin ve Rusya'dan da "devlet bağlantılı bilgi yayma faaliyetlerine" karıştığı gerekçesiyle toplam 32 bin 242 hesabın platformdan çıkartıldığı belirtildi.
Twitter, yine bu yılın nisan ayında, Mısır, Honduras, Endonezya, Suudi Arabistan ve Sırbistan’da da, bu ülke iktidarlarıyla ilişkili 20 bin hesabı kapatmıştı. Honduras’ta hükümet adına çalışan bir kişinin, tek bir IP adresi üzerinden 3 bin 104 sahte hesapla devlet başkanının paylaşımlarını yaydığı ortaya çıktı.
Suudi Arabistan ile bağlantılı, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi farklı ülkelerden faaliyet gösteren 5 bin 350 sahte hesap da Katar ve Türkiye’nin Yemen politikasını eleştirdiği ve Riyad yönetimi için propaganda yürüttüğü gerekçesiyle kapatıldı.
Sırbistan’da ise iktidar partisi adına paylaşım yapan 8 bin 558 hesap kapatıldı. Bu anlamda bakıldığında bu uygulama sadece Türkiye’yi kapsayan bir çalışma değildir.
Özellikle 7 Haziran 2015 yılı seçimleri öncesi ve sonrasında, söz konusu hesapların HDP’yi hedef alınmasına yönelik yoğunlaşmaları, bu hesaplar kullanılarak seçim sonuçlarının manipüle edildiğine dair soru işaretlerini doğurmaktadır.
7 Haziran 2015 seçimlerinden birkaç gün önce bu ağlar tarafından #HDPyeOyVerilmez etiketi tweet’lendiği tespit edilmiştir. AKP, 7 Haziran seçimlerde meclis çoğunluğunu kaybettikten sonra bu ve benzeri hesaplar tarafından HDP’yi terörizme destek olmakla suçlayan etiket çalışmaları yaptıkları görülmektedir.
Yine Kasım ayında yapılacak tekrar seçim yaklaşırken, #HDPyeOyVermiyorumÇünkü gibi etiketler ile gündem olduğuna bakıldığında bu hesapların dolaylı bir şekilde AKP lehine seçim sonuçlarını manipüle ettiği ile ilgili iddiaları güçlendirmektedir. Bu bağlamda bakıldığında söz konusu hesapların, 7 Haziran sonrasında yaşanan çatışma ve kaosun oluşmasında kullanıldıkları ve bu bağlam varsa bir suça ortak oldukları da anlaşılmaktadır. Bu yönüyle bakıldığında söz konusu hesaplar ile ayrıntılı bir araştırmaya daha çok ihtiyaç duyduğu anlaşılmaktadır.
İlginç olarak bu hesapların ortak özelliklerine bakıldığında, profilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek veren bir cümlenin yer alması ve Erdoğan fotoğrafının profil resmi olarak kullanmadıkları gözlemlenmektedir.
Twitter, "esas olarak Türkiye içerisindeki kullanıcıları hedef alan, koordineli bir şekilde sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcıların oluşturduğu ağın" 2020 yılı başlarında tespit edildiği ifade ederken bu hesapların AKP'nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Yine son dönemler Twitter üzerinden muhalif kesimlerden özellikle kadınlara yönelik saldırılara bakıldığında, Türkiye’de sosyal medya üzerinden muhalif olanlara dönüp üretilmiş bir politikanın yönetildiğini açıkça ortaya koymaktadır. Üstelik söz konusu eylemler muhaliflere yönelik olunca ilgili kişiler herhangi bir yaptırıma da tabi olmamaları bu iddialara yönelik soru işaretlerini artırmaktadır.
Son olarak HDP eski Eşbaşkanlarımızdan Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, gazeteci Nevşin Mengü, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, oyuncu Berna Laçin ve avukat Feyza Altun’a yönelik tehdit ve hakaretler içeren paylaşımların yapılması da bu hesapların nereden üretildiği ile ilgili şüpheleri artırmaktadır.
Bütün bu gerekçeler bağlamında Twitter tarafından kapatılan hesaplar ile birlikte muhalifleri hedef alan sosyal medya hesapların kimler tarafından açıldığı, söz konusu hesapların belli bir merkez tarafından üretilip üretilmediğinin araştırılması için TBMM tarafından ivedilikle bir Araştırma Komisyonun kurulmasını talep ediyorum.