HDP’li Koçyiğit Muş’taki menenjit salgınını Meclis’e getirdi
Muş’ta son zamanlarda artan aşı reddi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkin verilmemesi, göç sorunlardan kaynaklı bulaşıcı hastalıkların yaygın olmasına neden olduğu belirtiliyor.
Medyafaresi.com (Ankara)
HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, menenjit salgınıyla gündeme gelen Muş’ta yaşanan son gelişmeleri Meclis’e taşıdı.
Koçyiğit, “Halk sağlığını ilgilendiren bu kadar önemli bir konuyla alakalı ilgili kurumlardan şu ana kadar resmî bir açıklama yapılmamış, salgın iddialarıyla ilgili kamuoyu doğru şekilde bilgilendirilmemiş ve alınması gereken tedbirler hakkında etkin bir çalışma yürütülmemiştir” dedi. Muş Valiliğinin, “ilimizde ‘menenjit salgını var’ şeklinde paylaşımlarda bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğuna dikkat çeken Koçyiğit, bu tutumla menenjit salgını iddialarını araştırmak ve gerekli tedbirler almak yerine iddiaların üstü örtülmeye çalışıldığına dikkat çekti.
HDP’li Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit’in konuya ilişkin yanıtlaması istemiyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soruları şöyle:
Muş valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, menenjit salgının olmadığı 'mevsimsel grip' vakalarında artış olduğu bilgisi paylaşılmıştır. Ancak konuyla ilgili Muş Tabip Odası Başkanı, Muş SES Şube Sekreteri ve Muş Aile Hekimleri Derneği Başkanı’ndan oluşan bir heyetin, Halk Sağlığı Hizmet Başkanı Dr Kenan AKPOLAT ile yaptığı görüşme sonucunda; Muş’ta son 1,5 ayda menenjit ön tanısıyla 3 hastanın çevre illere sevk edildiği ifade edilmiştir. Bu hastalardan 17 yaşında menenjit ön tanısı ile Van Araştırma Hastanesine sevk edilen hastanın çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybettiği, Elâzığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen 4 yaşındaki hastanın sepsise bağlı yaşamını yitirdiği, Erzurum Bölge, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen 16 yaşındaki Hasan Semin adındaki hastanın ise, menenjit tanısıyla tedavisinin devam ettiği öğrenilmiştir. Görüşmeyi yapan heyet, Muş’ta yaşanan salgın hastalıkların sebebini, son zamanlarda artan aşı reddi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkin verilmemesi, göç sorunlardan kaynaklı bulaşıcı hastalıkların yaygın olmasına dikkat çekmiştir. Ayrıca Muş’ta influenza (grip) vakalarında ciddi bir artış olduğu, bu nedenle Muş Devlet Hastanesi’nin acil servisinde çocuk ve yetişkin olmak üzere günde 2000 yakın hastanın başvurduğu belirtilmiştir.
Halk sağlığını ilgilendiren bu kadar önemli bir konuyla alakalı ilgili kurumlardan şu ana kadar resmî bir açıklama yapılmamış, salgın iddialarıyla ilgili kamuoyu doğru şekilde bilgilendirilmemiş ve alınması gereken tedbirler hakkında etkin bir çalışma yürütülmemiştir. Bunun yerine Muş Valiliği, “ilimizde ‘menenjit salgını var’ şeklinde paylaşımlarda bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunulmuş” diyerek söz konusu menenjit salgını iddialarını araştırmak ve gerekli tedbirler almak yerine iddiaların üstü örtülmeye çalışmaktadır.
Bu bağlamda;
1.Muş’ta menenjit ön tanısıyla tedavi altına alınan hasta sayısı kaçtır? Bu hastalar kimlerdir? Hastalık nedeniyle yaşamını yitiren ve tedavisi devam eden hasta sayısı kaçtır?
2.Menenjit tanısı kesin konan hastaların yaşadığı mahalle veya köylerde araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa menenjit şüphesi olan başka hastalar tespit edilmiştir? Buralarda profilaktik antibiyotik tedavisine başlanmış mıdır?
3.Muş Devlet Hastanesi’nde yetersiz sağlık hizmetleri ve doktor eksikliğinden dolayı salgına yakalanan hastaların başka illere sevk edildiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu salgın nedeniyle il dışına sevk edilen hasta sayısı kaçtır? Bu kişilerin hastalık teşhisi konulmuş mudur? Tedavileri ne şekilde yapılmaktadır?
4.Muş’ta şimdiye kadar kaç bulaşıcı hastalık tespit edilmiştir? Bu hastalıkların nedenleri nelerdir? Bu hastalıklara yakalanan hasta sayısı kaçtır?
5.Muş’ta bulaşıcı hastalıkların yaygın olmasının nedenleri arasında, yurttaşların aşı olmak istememesi olarak ifade edilmiştir. Halk arasında aşı reddinin nedenleri araştırılmış mıdır? Araştırıldıysa bununla ilgili ulaşılan bulgular nelerdir?
6.Muş’ta son zamanlarda artan influenza (grip) vakalarının nedenleri nelerdir? Salgının önlenmesi amacıyla alınan tedbirler nelerdir?
7. Muş Devlet Hastanesi’nde gittikçe ağırlaşan sağlık hizmetleri sorunlarına ilişkin bir çalışmanız var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
8.Halk sağlığını ilgilendiren böylesi önemli bir konu hakkında, Muş Valiliği, halkı doğru bilgilendirmek ve söz konusu salgın ile ilgili önlem almak yerine paylaşımda bulunanlar hakkında “suç duyurusunda bulunulmuş” diyerek neyi gizlemeye çalışmaktadır?
9. Halk arasında salgın hastalıklarla ilgili yanlış bilgileri ortadan kaldırmak, halkı doğru bilgilendirmek, salgın hastalıklar karşı koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirmek ve sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmakla yükümlü olan ilin valisinin bu tehditvari açıklamasıyla ilgili bir girişimde bulunacak mısınız?