Hıdırellez'in anlamı ne? Nasıl kutlandı?
Peygamberlerden Hazreti Hızır ve Hazreti İlyas’ın buluşarak dilekleri gerçekleştirdiklerine inanılan Hıdırellez, yurdun dört bir yanında kutlandı.
Dileklerinin bu günde kabul olduğuna inananlar, mum yakarak dilekleriyle ilgili küçük kağıtlara şekiller çizip, yazılar yazdı. Bazıları gelin figürü çizerek hayırlı kısmet dilerken bazıları ise bebek fotoğrafı bırakarak çocuk istedi.
Hıdırellez’i kutlamak için Ahırkapı’da toplanan kalabalık, kendini müziğin ritmine bıraktı. İlerleyen saatlerde ara sokaklardan sahile inen bir grup salih yolunda trafiğin aksamasına neden oldu.
Geçen yıl Ahırkapı Hıdırellez Şenlikleri’nin iptal edilmesine rağmen Hıdırellez kutlamalarının adresi yine değişmedi. Ahırkapı Keresteci Hakkı Sokak’da toplanan İstanbullular, dans ederek, ateş üzerinden atlayarak baharın gelişini kutladı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kalabalık sahil yoluna taşarak burada trafiğin aksamasına da neden oldu. Ahırkapı’nın sokaklarını dolduran gençler müzisyenlerin ritimleriyle coştular. Bir kişinin ateş ile yaptığı şov eğlenceye katılanlardan büyük ilgi gördü.
İSKENDERUN’DAKİ KİLİSEDE HIDIRELLEZ İZDİHAMI
Hatay’ın İskenderun İlçesi’nde ’Bahar Bayramı’ olarak bilinen Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı Aziz George Kilisesi’nde dilek izdihamı yaşandı.
İskenderun’da Ruz-ı Hızır (Hızır Günü) olarak adlandırılan Hıdırellez kutlamaları Hıristiyan ve Müslümanların katılımıyla Aziz George Kilisesi’nde yapıldı. Kilisede yüzlerce kişinin katılımıyla yapılan kutlamalarda, ilginç görüntüler ortaya çıktı. Kutlamalarda dilek yazılan kağıtlarla birlikte zeytin dalının ’kilise içerisindeki duvara sürülmesi’ inanışı nedeniyle, kilise bahçesindeki zeytin ağacından küçük dal koparmak isteyenler, izdihama yol açtı. İzdihamda zeytin ağacının büyük bir dalı kırıldı. Zeytin dalı alabilmek için uzun kuyruklar oluşturan kalabalık, kilise içerisinde mum yakıp, dilek tuttu. Dileklerinin bu günde kabul olduğuna inanan kişiler, kağıtlara yazdıkları dileklerini kilisenin içerisinde bulunan odaya attı. Kutlamalara katılanlar, dilek taşına madeni para yapıştırmak için de büyük çaba gösterdi. Ayinin ardından kutlamalar sona erdi.
EDİRNE’DE HIDRELLEZ COŞKUSU
Edirne’de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri başladı. Yakılan dev Kakava ateşinin üzerinden yüzlerce insan atlarken, demir parmaklıkların arkasından dağıtılan etli pilav ve ayranı almak isteyenler birbirini ezdi.
Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi alanında yapılan Hıdırellez ve Kakava Şenlikleri renkli görüntülere sahne oldu. Edirne Valisi Gökhan Sözer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan ve beraberindeki şehrin önde gelenleri hep birlikte ağaç dallarından oluşan odun parçalarını tutuşturup dev kakava ateşini yaktılar. Odunların üzerine benzin döküldüğü için alevlerin yüksekliği yaklaşık 10 metreyi buldu. Kakava ateşi çevreye yüksek derece ısı verince, çevredekiler yanmamak için koşuştu.
Hıdırellez ve Kakava şenliklerine katılmak için Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından binlerce kişi turlarla ve özel araçları ile Edirne’ye akın etti. Şenliğe katılanlar yağan yağmura rağmen Roman vatandaşları ile birlikte davul, zurna eşliğinde göbek atıp eğlendi.
Hıdırellez'in anlamı ne?
Hıdrellez, yazın başlangıcı sayılan 6 Mayıs günü, Türk İslam geleneğine göre mesire yerlerine gidilerek kutlanılan bayramın adıdır. Bu kelime Hızır ile İlyas isimlerinin halk arasında şekil değiştirmesinden meydana gelmiştir.
Hızı ile İlyas ölmsüzlüğe ermiş olduklarına inanılan iki peygambderdir. Bunlardan Hızı karaların, İlyas denizcilerin koruyucusudur. Efsaneye göre bu iki peygamber 6 Mayıs yani Hıdrellez günü buluşup görüşmüşlerdir. O gün çok eski bir geleneğe göre mesire yerlerine gidilir, şarkılar söylenip oyunlar oynanarak, niyetler çekilerekeğlenilir. Hıdrellezle ilgili çeşitli inançlar vardır. Mesela geceden gül dalına para dolu bir kese asılırsa para sahibi olunacağına; gül fidanının dibine ev biçiminde bir şekil çizilirse ev sahibi oluncağına inanılır. Eskidenözellikle İstanbul’da Hıdrellez günleri çok canlı geçerdi. Halk eğlenmek için Kağıthane, Bentler, Küçüksu, Veliefendi çayırı, Beykoz çayırı, Okmeydanı gibi mesire yerlerine koşardı. Bugün Hıdrellez daha çok Anadolu ve Trakya’daki kentlerde ve köylerde kutlanmaktadır.
Hızır; hayat suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda insanlar arasında dolaşarak onlara yardım eden, bolluk-bereket ve sağlık dağıtan, Allah katında bir Tanrı elçisidir. Hızır’ın hüviyeti, yaşadığı yer ve zaman belli değildir. Hızır, baharın, baharla vücut bulan taze hayatın sembolüdür.