Hostesler zoraki gülümsüyor

Kabin memurlarından, uçuş emniyetini sağlamalarının yanı sıra kusursuz yemek servisi yapması ve yolculara konforlu seyahat sunması isteniyor. Ancak bunu başarabilmek çok da kolay olmuyor.

En gözde meslekler arasında gösterilen kabin memurluğu (hostes), gençlerin tercihlerinde üst sıralardaki yerini koruyor. Bu sebeple olsa gerek işe alımlarda binlerce müracaat yapılıyor. Ancak bu zorlu mesleğin dışarıdan görüldüğü gibi çok da cazip olmadığını söylemek gerekir. Zira işe girenlerin pek çoğu özellikle yoğun çalışma temposu ve buna bağlı çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle birkaç yıl sonra ayrılmak için fırsat kolluyor. Ayrıca düşük maaşın yanı sıra düzensiz çalışma temposu da gençleri bezdiriyor ve kısa sürede işten soğumasına yol açıyor. Neden mi? Çünkü sayıları 13 bini aşan bu genç kabin memurlarından, asli görevi olan uçuş emniyetini sağlanmasının yanı sıra yorulmadan ve bıkkınlık göstermeden uçakta kusursuz yemek servisi yapması ve yolculara konforlu seyahat sunması isteniyor. Yolculara çoğu zaman yaşadığı aşırı yorgunluk ve moral bozukluğunu hissettirmemeye çalışan kabin memurları ise her şeye rağmen ‘zorakigülümsemeyle' görevini kusursuz yapmaya çalışıyor.

Kabin memuru olabilmek için en az 18 yaşında olmak ve orta seviyede İngilizce bilmek gerekiyor. Boy ve kilo oranlarında da sorun olmadığı takdirde kabin memuru olabilme ihtimaliniz artıyor. Ancak müracaatlar yoğun olduğundan, İngilizce dil seviyenizin yüksek olması hatta ikinci bir dil bilmeniz, işe girme şansınızı yükseltiyor. İşe giremeyenler ise o kadar da üzülmüyor. Çünkü havayollarının yeni uçak alımları ve en önemlisi de işten ayrılan kabin memurlarından oluşan kadro açığının kapatılması için sık sık iş alımları yapılıyor. O kadar çok ihtiyaç oluyor ki, 40 yaşın üstünde dahi tecrübeli kabin memuru iş ilanı veriliyor. Ayrıca özel havayolu şirketlerinde düşük maaşla çalışanlar da, kısa süre sonra daha iyi sosyal şartlar sunan THY'ye geçebilmek için tüm ilanları yakından takibe başlıyor.

Hosteslerden çok şey isteniyor

Pegasus Hava Yolları Kabin Hizmetlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Özsoy, kabin memurluğunun, her dönemde çok cazip bir meslek olarak gösterildiğini ancak sektörün gelişmesiyle kabin memurlarının görev ve yükümlülüklerinin arttığını söylüyor. Kabin memurlarının, misafirlerin güvenli ve huzurlu şekilde seyahat edebilmesini sağlamakla görevli olduğunu anlatan Özsoy, kabin memurundan ayrıca bireysel gelişimine önem vermesi, duygusal zekâsını kullanabilmesi, ekip çalışmasına uyum sağlayabilmesi, kriz anında duygularını ve çevresini kontrol edebilme yeteneğine sahip olmasının beklendiğini dile getiriyor. Yani kabin memurlarının önce kendileriyle sonra insanlarla barışık, hareketli, enerjik, vücut direnci yüksek, yoğun uçuş temposuna ayak uydurabilecek yapıda olmaları ve profesyonel düşünebilmeleri gerekiyor. Çünkü duygusal zekâsı ve hayat enerjisi yüksek kişilerin ‘hizmet sektöründe' de başarılı olduğu bir gerçek. Kabin memurluğu da hizmet ve yönetimi bir arada bulunduran bir meslek. Bu sebeple başarılı olabilmek için profesyonel davranış biçimini (hizmetin gerekliliklerini yerine getirmek) seçmek gerekiyor.

Zorlu bir eğitimden geçiyorlar

Gençlerin hayallerini süsleyen kabin memurluğu mesleği, yoğun eğitim programlarıyla da dikkat çekiyor. Kabin memuru sertifikası alabilmek için çok disiplinli bir eğitim sürecinden geçen gençler, uçuş görevleri süresince de teorik ve pratik eğitime devam ediyor. Kabin memurluğu eğitimi alanlar, teorik derslerin ardından kabin simülatöründe pratik eğitim görüyor. Hostes adaylarına simülatörde; uçakta çıkan yangına müdahale, kazada yolcu tahliyesi ve ilkyardım gibi konularda uygulamalı eğitimler sunuluyor.

Dezavantajı da çok

Kabin memurluğunun pek çok avantajının yanı sıra dezavantajı da bulunuyor. Uçuşlarla ülkeleri, kültürleri ve ilginç karakterdeki insanları tanıma fırsatı yakalıyorlar. İnsan ilişkilerini ve empati yeteneğini geliştiren bu meslek, zorluklarla daha kolay başa çıkmayı, pratik düşünmeyi sağlarken, insanları daha iyi tanıma imkânı sunuyor. Bu kazanımları mesleğin avantajları arasında sayabiliriz. Yorucu kabin memurluğunun, yoğun iş temposu nedeniyle sosyal hayatı olumsuz etkilemesini ise dezavantaj olarak gösterilebiliriz. Ayrıca basınçlı ortamda çalışırken, radyasyona da maruz kalıyorsunuz. Uçuşlarınızdaki saat farkı nedeniyle gidilen ülkelerdeki beslenme düzeni de bozuluyor. Ağır kaldırmaktan bel fıtığı olma, ayakta durmaya bağlı çeşitli hasatlıklara yakalanma ve Afrika seyahatlerinde ölümcül virüs kapma riski de oldukça yüksek.

Atlasglobal'den yeni hizmet

Atlasglobal Havayolları, yolcuların hayatını kolaylaştırmak amacıyla sağladığı hizmetlere bir yenisini daha ekleyerek ‘Watch' uygulamasına başladı. Uygulamayı indiren yolcular, bilet detaylarını, seçtikleri koltukları, uçuşların kalkış-varış bilgilerini ve ücretsiz servis Fly&Bus hizmetlerini görüntüleyebiliyor. Apple Watch ve Android Wear saatlerde kullanılabilen uygulama, Türkiye'de havayolları arasında geliştirilen ilk ‘Watch' aplikasyonu olma özelliğini taşıyor.

ZAMAN