Hülya Avşar Kürt değilmiş! Peki hangi etnik kökene sahip?
Açılım süreci ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmeler ile gündemde olan Hülya Avşar'ın Kürt olmadığı iddia edildi. İşte, bu iddianın sahibi tarihçi ve açıklamaları.
Osmanlı arşivinden Hülya Avşar'ın mensup olduğu Avşar aşiretinin Çukurova'dan Binboğa Dağları ve Kayseri yöresine olan göç ve iskan olayları ile ilgili araştırma yaptığını anlatan Cezmi Yurtsever, "1500-1900 yılları arasında kayda alınmış yüz binlerce belge üzerinde araştırmalar yaptım. Avşarlar, 1865 yılında Osmanlı yönetimi tarafından Toros Dağları'ndan batıya Kayseri yöresine yerleştirildi. Uzunca süre fakirliğin pençesinde büyük kayıplar verdi. Pınarbaşı Hasköy'e yerleşen Avşarlar'dan bir topluluk 1870'li yılların başlarında Ardahan yakınlarına yerleşti ve Hasköy-Hoçvanik adıyla bir köy kurdu. Köyün kurucuları Hülya Avşar'ın dedeleridir. Hülya Avşar, 'Babam Celal, Kürt asıllıdır' derken tarihin gerçeklerini görmek istemiyor. Elimizdeki belgeler Hülya Avşar'ın Türkmen ve Avşar asıllı olduğunu gösteriyor." diye konuştu.
YAŞAR KEMAL DE TÜRK
Çukurova Üniversitesi'nden fahri doktora ünvanı almak için Adana'ya gelen Yazar Yaşar Kemal'in "Hemite köyünde yaşayan tek Kürt ailesi olmamıza rağmen yöredeki Türkmen asıllı köylülerden dostluk gördük." yönünde yaptığı açıklamalarını hatırlatan Yurtsever, "Aynı gün Adana Büyükşehir Belediye Başkanığını da ziyaret eden Yaşar Kemal özel sohbet ortamında 'Ben Kürt asılı değilim. Ailem Van'dan Çukurova'ya gelmiş, ama bizim aşiret Kafkaslar'dan Van yöresine yerleşen Türk asıllıdır. Aşiretimizin Kürtlük'le ilgisi yoktur. Sadece anam Kürt bir ailedendir." açıklamasını yaptı. Yaşar Kemal'in gündem dışı yaptığı bu açıklamalar ailesi ve aşiretinin de etnik gerçeklerini yansıtır." ifadesini kullandı.
YAŞAR KEMAL'DE KÖKEN BİLGİLERİNİ SAKLIYOR
Yurtsever, Yaşar Kemal hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Rus ve Ermenilerin 1915 yılında Van şehrine gerçekleştirdikleri saldırı esnasında Erciş yöresinde yaşayan Liva (Bayrak) aşireti toplu göç yaparak Çukurova'ya geldi ve Kadirli şehir merkezine yerleşti. Yaşar Kemal'in aşiretine bağlı silahlı direnişçiler Fransız işgali esnasında Haçin(Saimbeyli) savaşlarında Kuva-i Milliye saflarında mücadele ettiler. Ve savaş bitiminde Yaşar Kemal'in babası Hemite köyüne gelerek Ali Saip'in çiftliğinde çalışmaya başladı. 1927 yılında köy camisinde silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Babası Sadık Bey'in mezar taşı üzerinde öldürüldüğü caminin sade çizilmiş şekli ve üzerinde Osmanlıca "Van muhaciri" sözleri yazılıdır. Yaşar Kemal'in babasının mezarını inceledikten sonra Osmaniye Tarihi kitabını yazdım. Yaşar Kemal şu anda 86 yaşında ve etnik kimliğini kamuoyundan gizliyor. Köken bilgileri onun Türkmen asıllı olduğunu gösteriyor."
ÜNLÜLERİN ETNİK KİMLİKLERİNİ TÜYAP'TA SERGİLEYECEK
Tarihçi Cezmi Yurtsever, Osmanlı Arşiv kaynaklı çok sayıda seçilmiş belge ve fotoğraflar ile 31 Ekim- 8 Kasım 2009 Kasım tarihleri arasında yapılacak TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı'nda sergileyecek.
Altınkoza standında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin dedelerinin idam fermanları, Necmettin Erbakan'ın ailesinin Fransız işgalinde yaşanan Haçin savaşlarında topluca katledilmesi, Yaşar Kemal ve Hülya Avşar'ın etnik kimliklerini yansıtan belgeleri sergileyecek Yurtsever, kimliklerinin gizlediklerini iddia ettiği Hülya Avşar ve Yaşar Kemal'i de sergiye davet etti.
Zaman