İlk seçimi ne zaman kaybetti? İşte Erdoğan'ın sandık serüveni!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan değişmeyen kazanma geleneğini Anayasa Referandumu'nda da sürdürdü.
İlk kez 1986 milletvekili ara seçimleriyle halkın karşısına çıkıp kazanamayan Başbakan Erdoğan, 1989 İstanbul belediye başkanlığı ve 1991 milletvekili seçimlerinde de umduğunu bulamadı. Fazilet Partisi'nin kapatılmasıyla Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kuran Erdoğan 2002'de girdiği ilk genel seçimlerde Başbakan seçildi. Erdoğan girdiği 5 seçim ve taraf olduğu iki referandumdan başarıyla çıktı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan halkın karşısına çıktığı 1986-1991 arasındaki ilk üç seçimi kaybetti ama sonrasında tam7 seçim ve referandumdan başarıyla çıktı...
Erdoğan 1976'da Beyoğlu MSP Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçilerek başladığı siyasi kariyerinde, halkın karşısına ilk kez 1986 ara seçimlerinde milletvekili adayı olarak çıktı... Onu, 1989'da belediye başkanlığı, diğeri ise 1991'de milletvekilliği seçimleri izledi. Üçünde de seçilmeyi başaramadı. Ta ki 1994'te İstanbul'a Belediye Başkanı adayı olup seçimi kazandığı güne kadar. Ancak, bu tarihten sonra girdiği tüm seçimleri ve taraf olduğu referandumları hep kazandı.
Rizeli kıyı kaptanı Ahmet Erdoğan ile Tenzile Erdoğan çifti, 1954'te doğan ikinci oğullarına Recep Tayyip adını verdi. Tayyip adını dedesinden, Recep adını da Hicri takvime göre Recep ayında doğmuş olmasından dolayı aldı. İlkokulu Kasımpaşa Piyale İlkokulu'nda, liseyi ise İstanbul İmam Hatip Lisesi'nde okudu. 1973'te mezun olduğunda o yıllarda İmam Hatip Lisesi mezunları üniversite sınavına sokulmadığı için dışarıdan bitirme imtihanlarına girerek fark derslerini verdi, böylece Eyüp Lisesi'nden de ikinci bir lise diploması aldı.
TRANSFERİ GÜNDEME GELDİ
Daha sonra Marmara Üniversitesi'ne bağlanan Aksaray İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu'ndan 1981'de mezun oldu. Gençlik yıllarında siyasetle, ticaretle ve futbolla meşgul oldu. Fenerbahçe'ye transferi gündeme geldi. Babasının futbol yasağı ve 12 Eylül darbesinin ardından İETT'deki bıyık yasağı birleşince tüm enerjisini siyasete yönlendirdi. Siyasete Milli Türk Talebe Birliği'ne girerek adımattı. 1976'da Milli Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. 12 Eylül darbesinden sonra 1983'te kurulan Refah Partisi'yle siyasi hayata tekrar atıldı.
1984'te Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985'te de İl Başkanı ve MKYK üyesi seçildi. 1986 ara seçimlerinde milletvekili adayı oldu ama seçilemedi. Ardından 1989'da Beyoğlu belediye başkan adayı oldu. Seçim akşamı, "Oylarım çalındı" gerekçesiyle İlçe Seçim Kurulu'na itiraz etti. İtirazı reddedilince, İlçe Seçim Kurulu Başkanı hâkim ile tartıştı. Hâkime hakaret suçlamasıyla cezaevine girdi. Şevket Kazan'ın bir hafta sonra devreye girmesi üzerine cezası para cezasına çevrildi. "Sandık güvenliği" kavgası, kulağına küpe oldu ve bundan sonra "sandıklara sahip çıkma" konusunda özel teknikler geliştirdi.
MAZBATASINI DEVRETTİ
1989 seçimlerinden Refah Partisi 2. parti olarak çıktı. 1991 yılında tekrar milletvekili adayı oldu ve parti barajı geçince milletvekili oldu ve mazbatasını da aldı. Ancak tercihli oy sistemi nedeniyle itiraz üzerine oyların yeniden sayılmasının ardından mazbatayı aynı partiden Mustafa Baş'a devretti.
27 Mart 1994 seçimlerine kadar İstanbul İl Başkanlığı görevini sürdüren Erdoğan, başta dönemin İstanbul RP'deki önemli ismi Feyzullah Kıyıklık'ın Erbakan ile kavga ederek, "Erdoğan aday olmaz ise teşkilat başka adayın arkasında çalışmaz" resti üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterildi. Seçimi kazanıp İstanbul'un çöp, su ve ulaşım sorunlarına karşı geliştirdiği projelerle dikkatleri üzerine çekti.
4 AY HAPİS YATTI
12 Aralık 1997'de eşinin memleketi Siirt'te Ziya Gökalp'in "Minareler süngü, kubbeler miğfer / Camiler kışlamız, mü'minler asker / Bu ilahi ordu dinimi bekler / Allahu Ekber, Allahu Ekber" dizelerini okuyunca, "Halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek" suçlamasıyla açılan dava sonucunda bir yıl hapse ve 860 milyon Türk Lirası para cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezayı 4 ay hapise ve 176 milyon Türk Lirası'na düşürdü. Erdoğan, Pınarhisar Cezaevi'nde 4 ay kaldıktan sonra 24 Temmuz 1999 tarihinde çıktı.
Fazilet Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından daimi kapatılmasının ardından, bağımsız kalan milletvekilleri, yeni parti kurma çalışmalarını "gelenekçiler" ve "yenilikçiler" olarak adlandırılan iki kanattan sürdürdü. "Milli Görüş"çü olarak adlandırılan kanat, Recai Kutan'ın Genel Başkanlığı'nda 20 Temmuz 2001'de Saadet Partisi'ni kurarken, "değişimci" kanat da, Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001'de, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurdu. Değişimci kanat, 14 ay sonra yapılan 3 Kasım 2002'de yüzde 34.29 ile birinci parti olarak hükümet kurdu.
YSK KABUL ETMEDİ AMA...
YSK, 3 Kasım seçimlerinde, seçilme yasağı devam ettiği gerekçesiyle Erdoğan'ın milletvekili adaylığını kabul etmedi. AK Parti Hükümeti'ni Abdullah Gül kurdu. Bu süreçte CHP'nin desteğiyle yapılan yasal değişiklik Erdoğan'ın seçilmesinin önündeki engeli kaldırdı.
Siirt'te 6 köyün oy kullanmadığı gerekçesiyle yapılan itiraz üzerine 2003 Mart'ında Siirt'te seçimler yenilenirken milletvekilliğine adaylığını koyup 14 Mart 2003'te Başbakan oldu.
AK Parti iktidarı, en büyük sarsıntıyı Abdullah Gül'ü Cumhurbaşkanı seçtiremediği günlerde Genelkurmay'dan gelen bir gece yarısı bildirisiyle yaşadı. Literatüre e-muhtıra olarak giren bildiri karşısında, "TSK hükümete bağlıdır" yanıtıyla, oy patlaması yaptı. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde yüzde 47 oya ulaştı.
İŞTE SİYASİ ZAFERLERİ
* 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.
* 2002'de AK Parti'yi yüzde 34 oyla iktidara taşıdı.
* 2004'te belediye seçimlerinden yüzde 41.7'lik oyla çıkarak Türkiye genelinde ağırlıklı olarak belediyelerde de iktidar oldu.
* 22 Temmuz 2007'de yüzde 47 oy alarak ikinci kez iktidar oldu.
* 2008'de Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesine ilişkin referandumu halka götürdü. Referandumdan yüzde 69.12 galip çıktı.
* 29 Mart 2009'da yapılan yerel seçimlerde yüzde 38.6 ile yine galip çıktı.
* 12 Eylül 2010 Anayasa Referandumu'ndan da yüzde 58'lik oyla galip çıktı.