İlker Ayrık: Bu soruya Mustafa Kemal Atatürk'ün ismi yeter
Oyuncu ve sunucu İlker Ayrık Cumhuriyet'ten Cüneyt Muharremoğlu'nun sorularını yanıtladı.
Tiyatrocu, televizyon sunucusu, sinema oyuncusu... İlker Ayrık, ‘Geçmişten bir kişiyi şu ana getirebilsem Mustafa Kemal Atatük’ü getiririm’ sözünü açıyor: Bence Mustafa Kemal Atatürk ismi içi yeterince dolu ve açıklayıcı bir cevap.
İşte Cüneyt Muharremoğlu'nun İlker Ayrık röportajı:
İlker Ayrık’la Fenerbahçe’den tiyatroya, Kadıköy’den Gıt Gıt Bank’a...
Onu tiyatro oyunlarından, televizyon dizilerinden, sinemadan tanıyoruz. Fox TV’de yayımlanan Yaparsın Aşkım programında evli çiftlere ızdırap çektiriyor. Çakallarla Dans 5 filminde canlandırdığı Muhasebeci Servet karakteriyle sinemada da boy gösteriyor. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde sosyal medyadan “Başöğretmenim Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm öğretmenlerime saygı, sevgi, minnet...” mesajını paylaştı. Atatürk sevgisini gizlemeyen Ayrık sorularımızı yanıtladı.
O eski tat
Çakallarla Dans çok sevildi. ‘Hastasıyız dede’ slogan oldu. Gerek siz gerek arkadaşlarınız bu film için bir Kadıköy filmi vurgusu yapıyorsunuz. Bunun arkasında ne yatıyor?
Aslında Kadıköy adı altında daha çok bir semt vurgusu var. İstanbul çok büyük bir şehir ve her geçen gün plazalar, gökdelenler, AVM’lerle de var olan sınırları içinde daha da büyüyor. Semtler büyüyor, bakkalların yerini marketler alıyor, yeri geldiğinde çocuğunuzu emanet ettiğiniz komşularınız tanımadığınız yabancı kimseler haline dönüşüyor. Kadıköy bu anlamda hâlâ o eski tadı bulabileceğiniz semtlerden biri. Samimi hali ve ruhu hâlâ kaybolmamış az sayıda kalan semtlerden biri. Bunun dışında neredeyse oyuncu kadromuzun çoğu ve yönetmenimiz Kadıköy yakasında ya oturuyor, ya ofisi var. Bu nedenle filmimizin başrollerinden biri de Kadıköy...
Serinin 6.’sının çalışmaları başladı mı? 6’daki 6 Kasım vurgunuzun perde arkasında Fenerbahçelilik yatıyor mu? Murat Şeker’i biliyoruz da ‘Çakallar’ içinde Fenerbahçeli olmayan var mı?
6.’sı için çalışmalar henüz başlamadı. Çakallar içinde senaristimiz Ali Tanrıverdi ve Ceyhun Yılmaz Galatasaraylı ancak çoğunluk FB’li olunca onların sesini çok duymuyoruz. Şaka bir yana hepimiz bu noktada birbirimize gerekli saygı ve özeni gösteriyoruz diyebilirim.
Ali Koç ve gelecek
Spora ilginiz biliniyor. Özellikle basket maçlarına sık sık gidiyorsunuz. Obrodoviç ve Ali Koç ile ilgili ne söylersiniz?
Obradoviç Fenerbahçe kulüp tarihi için heykeli dikilecek adamlar kategorisinde kesinlikle. Ali Koç ise kulübün geleceğini görmemizi sağlayan bir umut. Zaman her şeyi gösterecek.
İlk filmlerde daha çok olan argo kullanımı bu filmde azalmış gözüküyor. Son filmde senaryoya ağırlık verildiği yolunda görüşler var, ne düşünüyorsunuz?
Çakallarla Dans iki senede bir yapılıyor ve o günün şartlarına göre senaryosu dizayn ediliyor. Toplumun o günkü muhabbeti oluyor filmin içinde. Zamana dayanıklı film olması güncelliğinden geliyor. Argo sokakta ne kadar varsa bizim filmlerde de o kadar var.
İlk filmde uzun saçlı ve şu andaki halinizden biraz daha kiloluydunuz. Kilo vermenizin sırrı ne? Evli barklı adamız. Çoluğumuz çocuğumuz var. Sağlıklı yaşam sadece benim için değil, herkes için kaçınılmaz. İyidir.
Balıkesirli olduğunuzu, orada mahalle ortamında büyüdüğünüzü biliyoruz. Oradaki insanlarla ilişkiniz devam ediyor mu?
Tabii ki devam ediyor. Ailem orda. Akrabalarım var. Arkadaşlarım var. Balıkesir çocukluğumuzun, dolayısıyla kalbimizin bir parçasıdır. Vesilenizle selam olsun hepsine. Kocaman öpüyorum herkesi.
Tacize kayıtsız kalmam
Aileniz Makedonya’dan göç etti. Küçük yaşta babanızı kaybettiniz. Yine küçükken çalışma hayatına atıldınız. Bunun sizin üzerinizdeki etkisi ne oldu?
Hayat devam ediyor. Bütün olumsuzluklara karşı. İnsan babasını kaybettikten sonra toparlaması kolay olmuyor ama dediğim gibi hayat bu, bir şekilde devam ediyor. Çalışmaya gelince, işleyen demir paslanmaz.
Seride, canlandırdığınız Muhasebeci Servet’in eşi Fatma ile çok tutkulu bir ilişkileri var. Siz de 9 yıldır evlisiniz. Eşinizin medyatik olma gibi bir kaygısı olmadığı görülüyor. Bu onun tercihi mi?
Biz klasik bir Türk ailesiyiz. İşin medyatik tarafı ise benim işim. Çok takılmıyoruz bunlara.
Medyada ‘kadınlar mizah yapamaz’ dediğiniz iddia edilmiş ve siz bunu videoyla yalanlamıştınız. Kadınların toplumsal hayattaki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yanlış anlamaydı hemen düzeltildi. Müjdat Gezen tezgâhında yetişmiş bir mizahçı olarak benim böyle düşünmem zaten imkânsız. Kadının toplumdaki yeri dediğiniz, erkeğin ne kadar yeri varsa kadının da o kadar yeri var. Eşitlik yanlısıyım. Bir sanatçı olarak da aksini düşünmem kabul edilemez. Kadınlar güçlü olursa ülke daha güçlü olur.
Dizilerde, filmlerde bir taciz olayına tanıklık ettiniz mi? Böyle bir durum yaşanırsa ne yaparsınız?
Öyle bir olaya tanık olmadım ama olursam da kayıtsız kalamam haliyle.
‘Geçmişten bir kişiyi şu ana getirebilsem Mustafa Kemal Atatük’ü getiririm’ demiştiniz. Bunu biraz açabilir misiniz?
Bence Mustafa Kemal Atatürk ismi içi yeterince dolu ve açıklayıcı bir cevap diye düşünüyorum.
CÜNEYT MUHARREMOĞLU'NUN İLKER AYRIK RÖPORTAJININ TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ