İnanılmaz yöntem! Korsanlar şifreli maç yayınlarını nasıl kırıyor?
Maç yayınlarının şifreli olmasını fırsat bilen korsanlar, bu durumu paraya çevirmekte gecikmediler. İşte dolandırıcılıkta son nokta
Uydu alıcılarına basit bir yazılım yükleyen dolandırıcılar, Lig TV başta olmak üzere Digiturk, D-Smart, D Spor, Futbol Smart, Eurosport, Euro Futbol gibi şifreli yerli veya yabancı kanalları seyretme imkânı veriyor. Digiturk'ün, içinde sinema kanalları, Lig TV ve Spormax'ın da bulunduğu Mega Gold paketinin fiyatı aylık 119, 90 lirayken korsanlar, bunun 7-8 kat ucuzuna abone yapıyor.
Müşterilerinin , 900'ü aşkın kanalı olan Digiturk de dahil arzu edilen her kanalı seyretmesini sağlıyorlar. Bunun karşılığında ise aylık 15 lira alıyorlar. İzmirli bir çetenin, Türkiye genelinde 4 bine yakın üst düzey bürokrat, doktor, avukat gibi meslek dallarından abonesi olduğu ileri sürülüyor. Sadece İzmir'de 7-8 şebekenin bu şekilde kanun dışı hizmet sağladığı iddia ediliyor. Konak ilçesi Çankaya mevkisinde yerleşmiş bu kişiler, sisteme kaydı tavsiyeyle yapıyor. Tanımadıkları kişilerle muhatap olmuyorlar, abone yapmıyorlar. Şimdiye kadar yakalanmamayı da bu şekilde başarmışlar.
Bornova ilçesi Altındağ semtinde oturan Şükrü R., kanal korsanlarıyla diyaloğa geçerek evine söz konusu sistemi kurdurdu. Mahalleden bir arkadaşı vasıtasıyla Çankaya'da işyeri olan bir kişiyle görüştü. Evinde internet, internet girişli uydu alıcısı, Türksat ve Hotbird yayınlarını alan iki çanak anten olup olmadığı soruldu.
Olduğunu söyleyince, internet girişli bir alıcı önerildi. Tanınmış ve tanınmamış iki markadan, 200 ve 150 liralık çeşitler olduğu söylendi. Şükrü R.'nin aldığı cihaza, işyerinde yazılım yüklendi, ayrıca Digiturk için birkaç ek parça verildi. Daha sonra şifreli yayın yapan kanallardan seyretmek istedikleri soruldu. Şükrü R. Digiturk sinema kanalları, Lig TV, D-Smart, D Spor, Futbol Smart, Eurosport ve Euro Futbol'u istedi. Bu hizmet için karşısındaki kişilerle aylık 15 liraya anlaştı: "Beni sisteme, takma bir isimle kaydettiler. İnternet kesilmediği müddetçe seyir kalitesinde problem olmayacağını söylediler. Eve gelip uydu alıcısını taktığımda, dedikleri gibi şifreli kanalları seyretmeye başladım."
Bu kişilerin çok basit bir sistemle para kazandığını kaydeden Deniz Web Genel Koordinatörü Yusuf İnan, kanalların şifrelerini kırdıklarını söyledi. İnan, uydu alıcısına yüklenen yazılımların internette rahatça bulunabildiğini vurguladı: "Bu yazılım sayesinde cihaz, karşı taraftaki bir internet sitesine bağlanıyor. Böylece şifreler, güncel olarak yenileniyor. Bu işin masrafı 10 lira bile değil." Dolandırıcıların muhtemelen yurt dışında bir site sunucu kullandığını belirten İnan, Fransa veya Almanya'da aylık kirası 100 avro civarında olan böyle bir sunucunun, Türkiye'de 20 bin dolardan aşağıya bulunamayacağına dikkat çekti.
BİR KİŞİ 25 AY HAPİS CEZASI ALDI
Digiturk Digital Platform İletişim Hizmetleri AŞ Antifraud Bölümü Yöneticisi Cihangir Karabağlı ise internetten maç yayınlarını korsan olarak verip seyretmek için para karşılığı kullanıcı ismi ve şifre satanlar olduğunu bildiklerini söyledi. İlgililer aleyhinde savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirten Karabağlı, "Adalet mekanizmasının yavaş işlemesi sebebiyle bu sitelerin kapatılması uzun sürüyor. Bu yayınları yapanlar ve abone olanlar, kanun kapsamında gerekli cezaları alacak." dedi. İnternet hızının arttırılmasıyla televizyon yayınlarının doğrudan internetten verilmesinin yeni bir yöntem olduğunu anlatan Karabağlı, davaların temyiz süreci de dikkate alındığında 2 ile 3, 5 yıl sürdüğüne dikkat çekti.
Karabağlı, geçen yıl kendilerinin şikayeti üzerine benzeri bir suçtan yargılanan kişinin, 25 ay hapis ve adli para cezası aldığını vurguladı. Digiturk'ün bu tür kanun ve sözleşme ihlâllerini takip edip haklarını korumakla ilgili olarak "Antifraud" adlı bir bölümü mevcut olduğunu belirten Cihangir Karabağlı, burada sekizi kadrolu avukat olmak üzere 20 kişinin görev yaptığını, yurt çapında da 438 sözleşmeli avukatla çalıştıklarını hatırlattı. Digiturk kurulduğundan beri mahkeme ve savcılık kanalıyla 10 bin 500'ü aşkın resmî hak ihlâli tespit ettiklerini aktaran Karabağlı, yüzlerce kişinin para ve hapis cezaları aldığını, binlerce kişinin de sözleşmeden kaynaklanan cezai şart bedelini ödediğini kaydetti.
Star