iPad'den Youtube'a nasıl girilir? İşte şifresi!
Piyasalardan detaylı analizler, son dakika haberleri, görenleri hayrete düşüren oyunlar, her an her yerde müzik, video, eğlence... Milliyet iPad'i araştırdı.
Apple cep pazarında dengeleri değiştiren iPhone'dan sonra çıkardığı tablet bilgisayar iPad'le de bilgisayar pazarında taşları yerinden oynatıyor. Başta ABD olmak üzere pazara çıktığı ülkelerde adeta yok satıyor. Cihazın altı aylık satış rakamı 4 milyonu aştı. Onlarca rakip iPad'e karşı tablet bilgisayar çıkaracağını açıklarken, Apple raflarda kırdığı rekorlarla yoluna devam ediyor. iPad, 9.7 inç dokunmatik ekranla geliyor, ağırlığı 730 gram. Dolu bir batarya ile cihazı birkaç gün kullanmak mümkün. Tüm dünyada büyük ilgi uyandıran iPad'i Türkiye'de kullanmak isteyenler için sıkı bir rehber hazırladık.
iPad nasıl kullanılır, iTunes'a kayıt nasıl yaptırılır, App Store'dan uygulama nasıl yüklenir, YouTube'a nasıl girilir, iPad'in Türkçesi var mı? konularını da içeren geniş bir dosya hazırladık...
iTunes'a üye ol kart bilgini ver
Önce bilgisayar ardından yeni ekonomi endüstrisinde adeta devrim olarak nitelenen ABD'li Apple'ın tableti "iPad" adeta kapalı bir kutu... iPad karton kutunun içinden çıkarılıp açıldığında kullanıcıyı siyah bir ekran karşılıyor. Bu ekran iPad'i kullanmaya başlamak için aktivasyon işleminin yapılması gerektiği anlamına geliyor. Bu aktivasyon işlemi için bilgisayar ve bu bilgisayarda yüklü bir "iTunes" programı gerekiyor. Cihaz, iPad'in kutusundan çıkan kablo ile bilgisayara bağlanıyor, iTunes hesabıyla otomatik olarak eşleşiyor böylece sisteme tanımlanıyor.
Eğer bir iTunes kullanıcısıysanız işlem kolay. Direkt olarak cihaz sisteme kaydoluyor, iPad açılıyor, bilgisayardaki rehber, ajanda, müzik, fotoğraf gibi bilgileri direkt olarak iTunes üzerinden iPad'e yüklüyorsunuz. Bu işlem başka bir kullanıcının bilgisayarında yapılıyorsa, senkronize işleminin atlanması gerekiyor.
Kredi kartı şart...
Yeni iTunes kullanıcılarının iPad'i kullanılır hale getirmek için yapması gereken birkaç işlem daha var. Öncelikle iTunes sistemine üye olunması şart. Bunun için de bir kredi kartı gerekiyor. (Geçmişte iTunes kullanıcıları kredi kartı olmaksızın üye olabiliyordu, Apple online mağazanın (App Store) açılışı sonrası sistemi yeniledi.)
iTunes üzerinde "yeni kayıt" bölümüne girildiğinde adım adım kullanıcı hesabı yaratılıyor ardından da bir şifre tanımlanıyor. Birkaç sonraki adımda kredi kartı bilgileri verileceğinden güvenlik için şifrenin büyük-küçük harf ve rakamlı bir kombinasyon olarak girilmesi şart. Bunun sonrasında da kredi kartı bilgileri girilerek işlem tamamlanıyor.
Kredi kartı, üyelik aşamasında herhangi bir ödeme için istenmiyor. Gelecekte Apple'ın online mağazasından yapılması muhtemel alışverişler için bu bilgiler talep ediliyor.
İnternete nasıl bağlanılıyor?İnternet bağlantısı hiç kuşkusuz bir iPad'in olmazsa olmazı. Cihazdan internete bağlanmak için iki seçenek var. Biri Wi-Fi diğeri cep telefonu şebekesi (3G, EDGE). Cihazın Wi-Fi destekli modeli diğerine göre daha ucuz. Her iki teknolojiyi destekleyen modelde ise kullanıcılar istediği seçenekten internete bağlanabiliyor. iPad'i Wi-Fi bağlantısından kullananların direkt olarak ilgili bağlantı noktasından (ev, ofis, kafe) bağlanması gerekiyor.
Cep telefonu şebekesinden internet bağlantısı için ise bir operatörden mini SIM kart alınması şart. Cep'te kullanılan SIM kartların daha küçük boyutlu versiyonu operatörler tarafından satılıyor. Burada da abonenin yeni bir hat açtırmasında fayda var. Çünkü mevcut telefon numarasının kopya olarak mini SIM kartı alındığında sorun yaşanıyor. Kullanıcı herhangi bir cihazı aktif ettiğinde diğerinin iletişimi kesiliyor.
Alınacak olan mini SIM, cihazın yan tarafındaki bölüme yerleştiriliyor. Bu bölüm kutunun içinden çıkan iğne ile açılıyor. Herhangi bir toplu iğne de bu işlevi görüyor. Ardından iPad'e internet erişimi sağlanıyor. Bu arada hatırlatalım Wi-Fi ve cep şebekesi aktif olduğunda iPad internet bağlantısı için daha iyi sonuç veren Wi-Fi şebekesini kullanıyor.
1 GB'lık paket ne kadar gider?
-1 GB'lık internet paketi film yüklemeyen, zamanının çoğunu internette geçirmeyen standart bir internet kullanıcısı için ideal bir seçenek gibi duruyor.
- Günde ortalama 1.5 saat internette sörf yapan, 100 adet e-posta alıp-gönderen, birkaç doküman indiren bir kullanıcı için 1 GB'lık paket yeterli oluyor.
- İnternette çok vakit geçiren, özellikle
video-fotoğraf sitelerinde gezinen bir kullanıcı için 1 GB 'lık paket çok az olarak nitelendiriliyor.
- Bu arada internet odaklı bir kullanımda iPad'ler için cep operatörlerinden
4 GB ve üzerinde bir paket almakta fayda var.
3G ile sörf aylık 29 TL'den başlıyor
iPad alıp her an her yerde internette bağlanmak isteyenler önce operatörden küçük SIM kartlarını ardından hızlı bir bağlantı için internet paketini alacak. Mini SİM kartlar cep operatörlerinin faturalı data hatlarıyla birlikte satılıyor. Paketler aylık 1 GB sınırından başlıyor. kota aşımında MB başına 5 kuruş alınıyor. Turkcell, Vodafone ve Avea'nın mobil internet paketleri şöyle...
TÜRKÇESİ VAR MI?
iPad'in Türkiye'deki en zayıf yönü Türkçe desteği olmaması. Bu da cihazın yabancı dil destekli menüyle kullanılacağı anlamını taşıyor. İngilizce'yi seçtiğimizde, sanal klavye ile metin girişi sırasında karşımıza çıkan tuş takımı da bu dilde çıkıyor. Bu yüzden Türkçe karakterlerin içinde bulunduğu metinler yazılamıyor. Apple iPhone deneyiminden yola çıkarak, şirketin önümüzdeki dönemde içinde Türkçe'nin de yer alacağı güncelleme paketini çıkaracağını söyleyebiliriz. Fakat bununla ilgili bir tarih vermek mümkün değil.
ABD'de fiyatlar 550 dolardan başlıyor
iPad ABD ve büyük Avrupa'da satışta. Apple'ın Türkiye kolu Bilkom henüz iPad satmıyor. ABD'de iPad'in 16 GB'lık Wi-Fi modeli vergilerle birlikte 550 dolar. 3G tarafında 16 GB'lık model ise 690 dolar. iPad'in en yüksek hafıza kapasiteli modeli olan 3G destekli 64 GB'lık model ise 910 dolara geliyor. 32 GB'lı ürün ise 800 dolar. Avrupa pazarlarında ise genelde bu fiyatların euro karşılığı etiketlere yansıyor. Genel olarak pazara bakıldığında müzik ve video uygulamalarını çok kullananlar 32 ve 64 GB'lık modelleri tercih ederken, iş adamlarının tercihi 16 GB'lık versiyon oluyor. ABD'de özellikle gençler Wi-Fi destekli modelleri alıyor.
iPad TELEFON OLARAK KULLANILIR MI?
Apple'ın tablet bilgisayarı iPad internet bağlantısı için geliştirilen bir bilgisayar. Fakat üçüncü parti yazılımlar yükleyerek iPad'i bir telefon olarak kullanmak mümkün. Bunun için uygulama mağazasından Skype programını yüklemek gerekiyor. Bu program ücretsiz olarak yükleniyor. Skype'a üye olunduktan sonra, cihazın sol üstündeki 3.5 mm'lik kulaklık girişine bir kulaklık takarak telefon görüşmesi yapmak mümkün oluyor. iPad'ten kontör alarak çok ucuz fiyatla yerel ve uluslararası görüşmeler yapılıyor. Bu program özellikle yurtdışında fatura tarafında kullanıcıya büyük avantaj sağlıyor. Bu arada başka bir Skype kullanıcısına yapılan aramada ücretsiz telefon görüşmesi yapılıyor.
İşte en iyi bedava iPad uygulamaları
Apple'ın uygulama mağazası App Store'da iş dünyasından eğlenceye, müzikten oyunlara onlarca farklı kategoride binlerce uygulama var. Burada ücretsiz uygulamalar büyük ilgi görüyor. Hatırlatalım iPad'de uygulamaların çoğu 1-2 dolardan satılırken, iş dünyası için geliştirilen özel programların fiyatları yüksek oluyor.
iPad özellikle iş adamları için önemli yenilikleri beraberinde getiriyor. Financial Times, Bloomberg, Reuters ve daha birçok etkili kanaldan anlık bilgi akışı ücretsiz olarak sunuluyor. Bloomberg'in iPad için yaptığı uygulamada Türkiye'deki piyasaların, borsanın verilerine ulaşabilir, detaylı analizlere, tablolara ulaşabilirsiniz. bunun yanı sıra Hewshare ve YourVersion HD ise kişiye özel haber akışı uygulamalarıyla dikkat çekiyor. İngiliz Guardian gazetesinin foto-haber uygulaması "Eyewitness" da ilgi çekici bir program.
Bu arada iBooks programını yükleyerek cihazı e-kitap okuyucu olarak kullanabilir, PressReader'a üye olarak dünyadan yüzlerce gazete sayfasına erişim sağlayabilir (ücretli), Evernote uygulamasıyla online not tutma-paylaşım platformuna geçebilir, Twitter, Facebook uygulamalarıyla sosyal medyaya girebilir, Zinio ile global dergi ağına ulaşabilir, VLC programıyla tüm video dosyalarını izleyebilir, Wikipanion sayesinde global bilgi ağına ulaşabilir, Toy Story, Match Fruits, ABC Phonics programlarıyla çocuklara sürpriz yapabilirsiniz.
İş dünyası
Bloomberg
Financial Times
AP
BBC News
WSJ (ücretli)
NewsShare
USA Today
Reuters
NY Times
Editors Choice
Fluent News
YourVersion HD
NPR
Slate
Eğlence
Talking Tom
ArtPuzzles
Virtuoso
Doodle Buddy
PocketPond
FarmStory
MuseumGame
iPad İÇİN PASAPORT KAYDI GEREKLİ Mİ?
Yurtdışından getirilen 3G destekli iPad'lerin pasaporta işletilmesi şart. Wi-Fi uyumlu iPad modellerinde ise böyle bir durum sözkonusu değil.
3G tarafında mini sim kart takıldıktan iki hafta sonra BTK'ya kayıt yaptırılmadığında hat kapatılıyor ve 3G üzerinden internete bağlanılmıyor. Fakat bu iPad'in bir daha internete bağlanamayacağı anlamına gelmiyor. Hattın kapatılmasının ardından da kayıt yaptırılabiliyor. Böylesine bir durumda 3G şebekesi birkaç gün içinde aktif hale geliyor.
iPad'i yurtdışından getiren kullanıcıların son 1 ay içinde giriş yapılmış pasaportla cep telefonu bayisine gitmeleri gerekiyor. Pasaport sahibi, iPad'ini alarak bayiye gidiyor kayıt işlemini yaptırıyor ve böylece gümrüksüz yapılan giriş sonrası iPad sisteme tanıtılıyor. Kanun gereğince bir kişiye yurtdışından 2 yılda 1 adet cihaz getirebilme hakkı tanındığından, ilgili pasaportu bu dönemde yeni bir kayıt için kullanmak mümkün değil.
YOUTUBE KAPALI NASIL AÇARIM?
iPad açıldığında ana ekranda gelen programlar içinde YouTube da var. Ama YouTube Türkiye'de yasak, girildiğinde kullanıcıyı boş bir ekran karşılıyor. Fakat kullanıcılar iPad'in ayarlarında yaptıkları basit bir ayar değişikliği sonrası YouTube sistemine erişimi sağlıyor. Bunun için kullanılan yol ise, "ayarlar" bölümünde "Wi-Fi"ye bağlanılan noktadaki mavi okun üzerine basmak ve DNS numarasını değiştirmek... Kullanıcılar buradaki DNS numarasını sildikten sonra, 8.8.8.8,4.4.4.4 rakamlarını girerek YouTube'a giriyor.
ŞÜKRÜ ANDAÇ/Milliyet