İşte Koza İpek grubuna atanan isimler
Kayyum atanan Bugün TV'de neler oluyor?
‘Teröre finansman sağladığı’ gerekçesiyle eylül ayı başında MASAK tarafından operasyon düzenlenen Koza İpek ve 22 şirketine dün de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile kayyum atanmasına karar verildi.
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘Fetullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla bir süre önce baskın yaptığı Koza İpek Grubu’na bağlı tüm şirketlere kayyum atandı. Koza İpek Grubu’nun basın yayın organlarını da içeren 22 şirketin kayyumunu oluşturan isimler de açıklandı. Kayyum talebi, emniyet ve savcılıkça atanan 3 kişilik bilirkişi olarak atanan akademisyenlerin hazırladığı rapor sonrasında gündeme geldi. Kayyuma temel olan emniyet ve bilirkişi raporunda, şirketlerde parasal hareketlilik için Smurfs Village (Şirinler Köyü) yönteminin kullanıldığı iddia edildi. İpek Grubu avukatı Baran Baycan kararın tebliğ edilmediğini söyledi.
Akın İpek: Elinde vicdanı olan hiçbir hakim böyle bir karar veremez
133. MADDEYE GÖRE
Akşam saatlerinde Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebiyle Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verdiği açıklandı. Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) “Şirket yönetimi için kayyım tayini” başlıklı 133. maddesi kapsamında verilen karar öncesinde başsavcılık, mahkemeye bir talep yazısı yazdı. Yazıda Koza bünyesindeki şirketler ile Akın İpek’in ortaklığı bulunan şirketler ve evinde el konulan faturalar, defterler, dijital kayıtlar ile tüm belgeler üzerinde inceleme yapmak üzere, konusunda uzman üç kişinin bilirkişi olarak görevlendirildiği belirtildi. Bu bilirkişilerin hazırladığı raporda, İpek Grubu şirketleri için “Ortaklıklardaki kişilerin neredeyse tüm şirketlere hakim aynı kişilerden oluştuğu, kurumların aynı adreste oldukları, farklı adreslerdekilerinse Ankara Yenimahalle merkezindeki Smurfs Village yani Şirinler Köyü yönteminin uygulandığı adreste toplandıkları” saptaması yapıldı. “Çok önemli muhasebe sahtecilikleri ve hilelerin yapıldığı, kayıt dışı parasal girdinin organize şekilde bu kurumlarda olduğu” ifade edilen raporda, şunlar kaydedildi: “Çok yoğun ve fazla Smurfs Village (Şirinler Köyü) para hareketliliği olduğu, mali iz takibini kaldıracak şekilde iç içe geçmiş kurumsal belge hareketliliğinin olduğu ve bağış ve yardımlara dair hiçbir somut belge, dayanak ve uygunluğun olmadığı danışmanlık hizmetleri için gider pusulası düzenlenmek suretiyle para çıkışları yapıldığı, peçeleme ve muvazaa marifetiyle birçok işlem tesis edildiği ve örtülü kazanç sağlandığı, Vergi İdaresi vergi teknik raporlarının düzenlenmediği, sermaye piyasasını ilgilendiren hususlarda, ilgili kurulun hareket etmediği, MASAK’ın çalışma alanı kapsamında birçok karapara aklama eyleminin varlığının tespit edildiği, örgütsel amaçlara ulaşabilmek için muhalif kişilerle ilgili bilgi ve doküman hazırlandığı, tehdit unsuru olabilecek şahıs veya kurumlar için yazışmalar yapıldığı tespit edilmiştir.”
Cumhuriyet Başsavcılığı’nın rapora dayanarak yazdığı talep yazısında, “Akın İpek’in ortaklığı bulunan, Koza Holding A.Ş. ve bağlı bulunduğu diğer şirketlerin, himmet adı altında toplanmış paraları, altın üretiminden kazanmış gibi göstererek, farklı isimler adı altında kurdukları paravan şirketler adına, çalıştıkları bankalar üzerinden kara para akladıkları, bunları, liderliğini Fetullah Gülen’in yaptığı FETÖ/PDY terör örgütüne aktarılmasını sağladıkları” iddia edildi.
Kayyum nedir?
BELLİ bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimsedir. Kayyum atamaları mahkeme kararı ile uygulanır. Ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle anonim şirket organlarının iş göremez hale gelmesi durumlarında da şirket için kayyum atanması istenir. Bazen de kayyum, savcılığın talebi ve mahkeme yolu ile yapılır.
ŞİRKETLERE ATANAN İSİMLER
Koza İpek Holding AŞ ve maden-enerji şirketleri: Özen Pala (Demiröz Mali Müşavirlik’te mali müşavir), Arif Yalçın, Mustafa Akçil, Hayrullah Dağıstan, Mustafa Şimşek, Hamza Yanık, Ali Yazlı (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Bağımsız Denetçi/ AK Parti’den Ümraniye Belediye Meclis Üyesi ve Encümeni), Cahit Demiral, Yasin Kalem.
Basın şirketleri: Ali Rıza Esmen, Çetin Altay, Hüdai Bal, (Daha önce Turkuvaz Medya Grubu’nda çalıştı, daha sonrasında TMSF tarafından Show TV yönetimine atandı.) Fatih İcin, Bilal Koyuncu, Ümit Önal (Turkuaz Medya Grubu’nda reklam grup başkanlığı yaptı. Digiturk Yönetim Kurulu Üyesi)
Diğer şirketler: Ali Yazlı, Hayrettin Bıyıklıoğlu, Kemal Yıldır, Yusuf Atmaca, Şahin Dağlı, Özen Pala, Kemal Yıldır, Hasan Ölçer, Mehmet Tunçel, Mehmet Üzer, Nevzat Demiröz (AK Parti Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz’ün kardeşi, mali müşavir) Hikmet Keleş, Yasin Kalem, Hamza Yanık, Arif Yalçın.
Hukukçular, alınan kararı yorumladı
Av. Hüseyin Uğur Poyraz: “Kayyum hem şirket ortaklarına karşı hem de devlete karşı bağımsız olmak zorunda. Siyasi otoritenin isteği doğrultusunda hareket ederse, suç işlemiş olur.”
Av. Çağrı Çetin: “Kayyumun atanması haberi karşısında aklıma ilk gelen orda çalışan basın emekçileri oldu. Siyasi bir intikam operasyonu olmamasını, maddi gerçeğin ortaya çıkmasını dilerim.”
Av. Yasemin Bal: “Bu tip kararların çok ciddi bir biçimde incelenerek ve somut delillerle verilmesi gerekir. Hem yerli hem yabancı yatırımcının, yatırım konusundaki planlarını olumsuz etkileyebilir.”
SPK eski Başkanı Doç. Dr Doğan Cansızlar: “Koza-İpek Holding ile ilgili karar şaşırtıcı değil. Yargı kararı olduğu için diyecek bir şey yok. Kararın gerekçesini görmek lazım. Holding bünyesinde halka açık şirketler olduğu için Kamuyu Aydınlatma Platformuna bildirilmesi gerekir. Zaten uzun süredir sistematik bir kampanya yürütülüyordu. Böyle olacağı belliydi.”
HANGİ ŞİRKETLER VAR?
KOZA İpek Holding AŞ, Koza Altın İşletmeleri AŞ, Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri AŞ, Özdemir Antimuan Madenleri AŞ, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim AŞ, Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj AŞ, Konaklı Metal Madencilik ve Sanayi AŞ, Bugün Televizyonu ve Radyo Prodüksiyon AŞ, Yaşam Televizyon ve Yayın Hizmetleri AŞ, Koza Prodüksiyon ve Ticaret AŞ, Rek-tur Reklam ve Pazarlama Ticaret Şirketi, İpek Online Bilişim Hizmetleri Limited Şirketi, Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Ticaret AŞ, Az İpek Danışmanlık Proje Reklam ve Organizasyon İşleri Ticaret AŞ, BBB İpek Danışmanlık Reklam ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret AŞ, ATP İnşaat ve Tşcaret AŞ, Koza İpek Basın ve Basın Sanayi Ticaret AŞ, ATP Koxa Gıda Tarım ve Hayvancılık AŞ, ATP Koza Turizm ve Seyahat Tişcaret AŞ, ATP Havacılık ve Ticaret AŞ, Koza İpek Sigorta Hizmetleri Aracılık AŞ, Atlantik Eğitim Yayın Taş Bilgisayar Ticaret AŞ.
Şirinler yöntemi nedir?
Şirinler yöntemi büyük tutarlı yasadışı fonların, dikkat çekmemek ve resmi raporlama eşiklerinden kaçınmak amacıyla çok sayıda kişi adına açılmış hesaplara bölünerek yatırılması. Zira bazı ülkelerde belirli tutarların üzerindeki nakit işlemlerin bildirilmesi zorunluluğu bulunuyor. Bu yöntem bilirkişilerin raporunda ‘Şirinler Köyü’ olarak tanımlandı.
Madde 133 ne diyor?
(1) Suçun bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphe varlığı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması halinde; soruşturma ve kovuşturma sürecinde, hâkim veya mahkeme, şirket işlerinin yürütülmesiyle ilgili olarak kayyım atayabilir. Atama kararında, yönetim organının karar ve işlemlerinin kayyımın onayına bağlı kılındığı veya yönetim organının yetkilerinin tümüyle kayyıma verildiği açıkça belirtilir. Kayyım tayinine ilişkin karar, ticaret sicili gazetesinde ve diğer uygun vasıtalarla ilan olunur. Bankalar Kanunu’nun 22’nci maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarında tanımlanan zimmet suçu kapsamında kayyum atanır.
Polis, Kanaltürk binasına girmeye çalışırken, Koza İpek Grubu çalışanları polislere görev yetki belgeniz var mı diye sordu”, görevlilerle ile şirket yetkilileri arasında binaya girme konusunda ufak çaplı tartışma yaşandı.
Binanın önünde, şirkete destek vermek için yüzlerce kişinin olduğu görüldü.
Binaya girmek isteyen yetkilileri, şirketten görevliler engelledi.
Binaya girmek isteyen yetkililer, binaya giremeyip, geri döndü.
Olay sonrasında konuşan şirketin bir avukatı, gelen kişilerin kendilerini organize şubeden geldiklerini söyledi ve "Ancak ellerinde resmi belge olup olmadığını sorduk ama olmağını gördük" dedi.
Avukat, gelen kişilerin bu durumla ilgili tutanak tutacaklarını söyleyip, gittiklerini belirtti.
TI: ISLAK İMZALI BELGE GEREKİYOR
Avukatlar, ıslak imzalı tebliğ belgesi gerektiğini ifade etti.
Şirketin avukatlarından biri, "Elden ıslak imzalı belge yoksa, bir avukat bile gidip tebliğ yapamaz, biz de ıslak imzalı belgeyi bekliyoruz" diye devam etti.
TANAL: ELLERİNDE BELGE YOKTU
Olay sırasında binanın önünde bulunan ve gelen ekiplerle birebir konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gelen kişilerin ellerinde resmi belge olmadığını söyledi.
Tanal, gelen kişilerin kendilerini polis olarak tanıttıklarını ancak, kimliklerini ibraz ettiklerini söyledi.
Tanal, söz konusu kişilerin elinde yetki belgesi olmadığını, tebligatı yapan kişinin elinde elinde bir yetki belgesi olmadığını söyledi. Tanal "Buraya gelen ikiş yetkisizdir. Savcılar, istihbarat memurların posta memuru gibi kullanamaz. Memurdan kasıt adliye çalışanlarıdır" dedi.