Katalonya nerede? Katalan halkı neden İspanya'dan ayrılmak istiyor?
Bağımsızlığını ilan etmek isteyen Katalonya hakkında bilmeniz gerekenler...
Katalonya'nın İspanya'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesini öngören tartışmalı karar tasarısı hakkında geçtiğimiz haftalarda yapılan oylamada ,Yerel hükümet, İspanya’dan ayrılmayı öngören 18 aylık sürecin başlamasını 63’e karşı 72 oyla onayladı.
Barcelona merkezli hükümet tarafından onaylanan yol haritasında Katalonya’nın 2017’de bağımsızlığı yer alıyor.
KATALONYA NEREDE?
Katalonya, İspanya'nın kuzey doğusunda bulunan özerk bölge. Akdeniz boyunca 580 km sâhili vardır. İber Yarımadası'nın kuzeyinde Fransa ve Andorra ile çevrilidir.
Batı'da Katalonya Aragon bölgesi ile, güneybatıda Valencia ile sınırdır. Barselona'nın haricinde Tarragona, Lleida, Girona, Manresa, Igualada, Terrassa ve Sabadell şehirleri Katalonya'nın diğer başlıça şehirleridir. Çeşitli sahilleri ve çok sayıda plajları vardır. Sahil hattının uzunluğu 580 kilometredir.
Bölgenin 3 resmî dili vardır: İspanyolca, Katalanca ve Aranca. Aranca, Aran Vadisi'nde yaklaşık 7 bin kişi tarafından konuşulur ve Oksitanca'nın bir lehçesidir. 2014 tahminlerine göre Katalonya toplam nüfusu 7.512.982'dir.
Bölge nüfusu, İspanya nüfusunun %16.1'ini oluşturur.Son yapılan referandum sonucunda Avrupa'nın en özerk bölgesi unvanını almıştır.
ÖNEMLİ ŞEHİRLERİ
Barcelona (1.642.783)
L'Hospitalet de Llobregat (266.415)
Badalona (235.440)
Sabadell (191.057)
Terrassa (184.829)
Tarragona (132,000)
Lleida (120.000)
Santa Coloma de Gramanet (116.012)
Mataró (111.879)
Reus (102.000)
Girona (82.000)
Banyoles (?)
KATALANLAR NEDEN İSPANYA'DAN AYRILMAK İSTİYOR?
İspanya'nın 17 özerk yönetiminden biri olan Katalonya, çoğunlukla aldığı meclis kararıyla merkezi yönetimden, Katalanlar'a anayasada "millet" statüsü verilmesini istedi. Katanlanlar, ayrıca limanlarını işletmek, vergi toplamak ve bu vergileri istedikleri gibi kullanmak haklarını da talep etti. Yargıda da daha fazla bağımsızlık istediler, iktidara gelirken Katalan partilerin büyük desteğini alan Başbakan Zapatero'nun talebi ispanyol Meclisi'nde görüşme kararı büyük tartışmalar yarattı. Milliyetçi ispanyollar, Katalanlar'ın talebinin bağımsızl��ğa atılan açık bir adım olduğunu ileri sürdü. Ülkenin bazı bölgelerinde Katanlarla özdeşleşmiş bir içki olan "cava" yi "ayrılıkçıların içkilerini içmeyiz" diyerek boykot etti. Zapatero birkaç kez Katalan lideriyle bir araya gelerek ulus statüsünün kabul edilemeyeceğini ancak toplanan vergilerin yüzde 75'ine sahip olabileceklerini söylese de bir antlaşmaya varılamadı. (Fortune Turkey)