İsrail ordusu, Netzarim Koridorunu Gazze Şeridi'ni ikiye bölecek şekilde Akdeniz'e kadar uzattı
İsrailli yetkililer, bunun bölgeyi aylar ve muhtemelen yıllar boyunca kontrol etmeye yönelik bir güvenlik planının parçası olduğunu söyledi
ABD'li yayın organlarından CNN'in uydu görüntüleri üzerinde yaptığı bir analiz, İsrail ordusu taradından Gazze'yi ikiye bölecek şekilde inşa edilen ve Netzarim Koridoru olarak bilinen yolun Akdeniz kıyısına ulaştığını gösterdi. İsrailli yetkililer, bunun bölgeyi aylar ve muhtemelen yıllar boyunca kontrol etmeye yönelik bir güvenlik planının parçası olduğunu söyledi.
Uydudan alınan 6 Mart tarihli bir görüntü, haftalardır yapım aşamasında olan doğu-batı yolunun Gazze-İsrail sınır bölgesinden başlayarak Gazze Şehri de dâhil olmak üzere Gazze'nin kuzeyini güneyinden ayıran yaklaşık 6,5 kilometre genişliğindeki şeridin tamamına yayıldığını ortaya koyuyor. CNN'in analizine göre yolun yaklaşık 2 kilometresi mevcut bir yolu içerirken geri kalanı yeni.
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) CNN'e yaptığı açıklamada bu yolu "bölgede operasyonel bir dayanak noktası oluşturmak" ve "kuvvetlerin yanı sıra lojistik ekipmanların geçişine" izin vermek için kullandıklarını söyledi. Güzergahın ne zaman tamamlandığı sorulduğunda IDF yolun savaştan önce de var olduğunu ve zırhlı araçların "zarar vermesi" nedeniyle "yenilendiğini" söyledi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, güvenlik kabinesine sunduğu savaş sonrası planda bölgenin "tamamen askerden arındırılmasını" ve güvenlik, sivil idare ve eğitim sistemlerinin elden geçirilmesini önermişti.
Netzarim Koridoru
Adını Gazze'deki eski İsrail yerleşimi Netzarim'den alan "Netzarim Koridoru" Gazze'nin iki ana kuzey-güney yolundan biri olan Salaheddin Caddesi ile kesişerek stratejik, merkezi bir kavşak oluşturuyor. Uydu görüntülerine göre bu yol aynı zamanda sahil boyunca uzanan Al Rashid Yolu ile de bağlantılı görünüyor. CNN'e konuşan Filistinliler "Netzarim kavşağı "nın 2005'ten önce de var olduğunu hatırladıklarını söyledi; o zamanlar bu kavşağa sadece İsrailli yerleşimciler erişebiliyordu.