İşte Osmanlı'nın son dönemlerindeki İstanbul genelevleri
Özgür Sanal'ın arşivindeki görüntüler yeniden sosyal medyada gündem olurken, arşiv görüntülerinde, Osmanlı'nın son dönemlerindeki, İstanbul genelevlerinden görüntüler yer alıyor.
Özgür Sanal'ın arşivindeki görüntüler yeniden sosyal medyada gündem olurken, arşiv görüntülerinde, Osmanlı'nın son dönemlerindeki, İstanbul genelevlerinden görüntüler yer alıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akın, 1924 yılında Çanakkale ve Bursa’daki bazı camilerin genelev olarak kullanıldığını iddia etmişti.
Akın, "Çanakkale ve Bursa’da genelev olarak kullanılan camiler var. Ahır olarak kullanılan camiler var" demişti. Akın hakkında ÇOMÜ, idari soruşturma başlatmıştı.
"CUMHURİYET'İ 'GENELEV AÇAN REJİM' OLARAK GÖSTERMEK İSTİYORLAR"
Sözcü gazetesi yazarı Soner Yalçın ise bugünkü köşesinde, Akın için, "Üniversitelerde duygularıyla hareket eden böyle ne çok cahil var artık" diye ifade ederken, "Cahiller, Cumhuriyet'i 'genelev açan rejim' olarak göstermek istiyor" diye belirmişti.
İlk yerleşik genelevlerin Osmanlı'da 1812 yılında, II. Mahmut döneminde açıldığını ifade eden Yalçın, "Resmi ilk umumhaneler ise, 1884 yılında II. Abdülhamit'in izniyle (“kerhane yönetmeliğiyle”) Galata ve Pera'da açıldı. Arkası geldi; ardı ardına genelevler faaliyete başladı. Anadolu'ya yayıldı" diye belirtmişti.
1. Dünya Savaşı'nın yıkımının fuhuş ticaretini büyüttüğünü ifade eden Yalçın, seksin, geçim aracı haline dönüştüğünü belirtmiş, "Evet. Savaşın yıkımı toplumsal yapıyı alt üst etti. Ekonomik yetersizlik ahlak gibi geleneksel normları yıktı. Fuhuş, fakir Müslüman kadınlara da sirayet etti" ifadelerini kullanmıştı.
OSMANLI'NIN SON DÖNEMİNDEKİ GENELEVLER...
Bu tartışmalardan sonra, Özgür Sanal'ın arşivindeki görüntüler yeniden sosyal medyada gündem oldu.
Videoda, Osmanlı'nın son dönemlerindeki, İstanbul genelevlerinden görüntüler yer alıyor.