İYİ Parti Gençlik İçin Acil Eylem Planı’nı açıkladı

Medyafaresi.com Özel Haber - İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı’nca açıklanan planda, özellikle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerinin tespiti ve gerekli maddi desteklerin sağlanması için kamu destekli bir fon oluşturulması önerisi dikkat çekiyor.

İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı’nın hükümete tavsiye niteliğinde 9 maddelik “Gençlik İçin Acil Eylem Planı’nı açıkladı. Planda, valilikler, kaymakamlıklar, belediyeler ve üniversiteler ile ilgili sivil toplum kuruluşları ile ortak bir çalışma yapılması ve özellikle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerinin tespiti ve gerekli maddi desteklerin sağlanması için kamu destekli bir fon oluşturulması önerisi dikkat çekiyor.

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli'nin ‘Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var’ paylaşımının ardından intihar etmesi, kahvaltının kaldırılarak indirimli yemekleri tek öğüne düşüren üniversite yönetiminin aldığı bu karardan geri adım atmasıyla bir kez daha gündeme gelen üniversite öğrencilerinin yoksulluğu konusunda İYİ Parti’den hükümete tavsiye nitelikli 9 maddelik ‘ Gençlik  İçin Acil Eylem Planı’ açıklandı.

İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığı’nca açıklanan planda, özellikle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerinin tespiti ve gerekli maddi desteklerin sağlanması için kamu destekli bir fon oluşturulması önerisi dikkat çekiyor.

“Gençlerimizin psikolojik, fizyolojik ve sosyal ihtiyaçlarının yanı sıra, ekonomik sıkıntılarının olduğu da aşikârdır” saptamasının yapıldığı  Eylem planın da ‘Zira ‘Türk Gençliği’ halinden memnun değildir” denildi.

İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanı Avukat Berna Sukas, Medyafaresi.com'un üniversite gençliğinin yaşadığı ekonomik zorluklar ve gençlerin içine düştüğü çaresizlik konusunda sorularına hükümet tavsiye niteliği taşıyan 9 maddelik  ‘Acil Eylem Planı’ maddelerini açıklayarak  yanıt verdi.

“GENÇLİK İÇİN ACİL EYLEM PLANI”

İYİ Parti; Milli varlığın korunması ve geliştirilmesi ile bağımsız ve hür olarak devamlılığının sağlanması yönünde hayati bir önem taşıyan gençliğin, psikolojik, fizyolojik, ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasının çok önemli olduğunu düşünmektedir.

Gençlerimizin psikolojik, fizyolojik ve sosyal ihtiyaçlarının yanı sıra, ekonomik sıkıntılarının olduğu da aşikârdır. Bu kapsamda İYİ Parti Gençlik Politikaları Başkanlığımızın, mevcut hükümete aşağıda belirttiğimiz 9 maddelik “Acil Eylem Planı” tavsiye niteliğindedir.

Zira “Türk Gençliği” halinden memnun değildir.

1-Öncelikle ülkemiz gençliğinin eğiminden istihdamına, sosyal gelişiminden ruhsal gelişimine, sportif yaklaşımından sağlıklı bir birey olarak toplumsal yaklaşımına kadar her alanda ilgili tüm kurum ve kuruluşların görev ve sorumluluklarının yer aldığı “Ulusal Gençlik Strateji Belgesi”, söz konusu alanların uzmanlarından oluşan katılımcılarla birlikte -acil kodu- ile hazırlanmalıdır.

2-Sosyal devlet anlayışı ile üniversite eğitimi alan gençlerimizin barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak, eğitimleri sırasında güvenli, rahat ve uygun ortamlarda kalabilmelerine imkân sağlamak amacıyla “Devlet Yurtları” yeterli sayıya ulaştırılmalıdır.

3-Valilikler- Kaymakamlıklar- Belediyeler – Üniversiteler ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile ortak bir çalışma yapılmalı, özellikle ihtiyaç sahibi üniversite öğrencilerinin tespiti ve gerekli maddi desteklerin sağlanması için kamu destekli bir fon oluşturulmalıdır.

4-Eğitim ve iş piyasasında bütün genç insanlar için daha fazla olanak ve eşit fırsatlar yaratılmalı, eğitimi devam eden üniversite öğrencilerinin, üniversite ve kamu kurumlarında, tam zamanlı çalışma hakları çerçevesinde evde çalışma, uzaktan çalışma, esnek çalışma iş olanakları genişletilmelidir.

5-Gençlere yönelik istihdam garantili mesleki eğitim kursları açılmalı ve mesleki sertifikalarını alan gençlerin istihdam edilmeleri yönünde kayda değer hibe ve teşvikler verilmelidir. Genç işsizliğin önlenmesi amacıyla gençleri istihdam eden girişimlere gözle görülür, girişimciyi de rahatlatacak destek verilmelidir.

6-Gençlerimizin sosyal sorumluluk projeleri ile sosyal girişimcilik faaliyetleri desteklenmeli, kişisel potansiyellerini açığa çıkarma ve geliştirme imkânı sağlanmalıdır.

7-Gençlerimizin uluslararası kurum ve kuruluşlar ile uluslararası iş gücü piyasasında etkin olarak yerini alması, uluslararası alanda rekabet gücü kazanabilmeleri için özel destek programları oluşturulmalı, ilgi alanlarına göre uluslararası platformlarda yer alabilmeleri için her türlü destek sağlanmalıdır.

8-Gençlerimizin sivil toplum kuruluşlarında, gönüllü platformlarda, yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerinde yer almaları sağlanmalı, ilgi alanlarına göre hazırladıkları proje ve etkinlikleri desteklenmelidir.

9-Aynı zamanda dezavantajlı gençler ile toplum arasındaki ilişki, gençlerin sosyalleşmelerini sağlayabilecek, uygulanabilir politikalar oluşturularak pozitif hale getirilmelidir.

Ne olmuştu:

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, yaklaşık bir haftadır rektörlüğün günde üç öğün olan indirimli yemek hakkını bir öğüne düşürmesine ve dönem başında yapılan yemekhane zammına karşı mücadele vermişti. 'Ekonomik kriz koşullarında cüzi miktardaki parayla yaşam mücadelesi verdiklerini ve krizin faturasının öğrenci ve emekçilere kesilmesine karşı olduklarını' söyleyen öğrencilere karşı polis cop kullanmış ve rektörlüğe dilekçe vermelerine engel olmuştu.

İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli'nin “Yemekhane kartımda para kalmamış sadece bir liram var” paylaşımı yapıp intihar etmesinin ardından, kahvaltıyı kaldırıp indirimli yemekleri tek öğüne düşüren üniversite yönetimi bu karardan geri adım attı.

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber