Karar yazarı Elif Çakır: İsmail Kahraman'dan utanıyorum!

Karar gazetesi yazarı Elif Çakır köşesinde TBMM başkanı İsmail Kahraman’a tepki gösterdi.

Çakır “Meclis Başkanı piyangodan çıkmadı” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

“İsmail Kahraman Meclis Başkanı olduğundan bu yana... ‘Laiklik yeni Anayasa’da olmamalıdır’ dedi, yazmadım. Ne dediğini bilmiyor dedim.

Bir kadın siyasetçi olan Meral Akşener ile ilgili olarak çıktı ‘Meral Kılıçdaroğlu’gibi yakışıksız laflar etti, yazmadım. Çünkü utandım.

Üsküdar’da gittiği bir Kitap Fuarı açılışında, Meclis Başkanı’nın tarafsızlığına, ciddiyetine, olgunluğuna yakışmayacak şekilde, çocukça sevindirik bir hal içerisinde çıktı,‘Çamlıca’daki Caminin adı Recep Tayyip Erdoğan Camii olsun. Kendisinin kabul edeceğini zannetmiyorum ama zorlayalım kendisini. Oyunuza sığınıyorum, kabul edenler ve kabul etmeyenler? Saf demokrasi budur, oylama böyle yapılır’ dedi. Bildiğimiz İsmail Kahraman dedim, bir şey yazmadım.”

“NİYE HAYRET EDİYORSUNUZ”

Yazısında “Meclis Başkanlığı döneminden aklımda kalanlar bunlar. Velhasıl demek istediğim tam olarak şudur: Sayın Kahraman’ın makamına, konumuna, yaşına uygun düşmeyen ‘tuhaf açıklamaları’, tavırları beni hiç şaşırtmadı, şaşırtmıyor” diyen Çakır şöyle devam etti:

“Ancak herkeste bir şaşırma, herkeste bir hayrete düşme... Yine böyle oldu.

Baktım yine herkeste bir ‘Duydun mu İsmail Kahraman ne yapmış?’ şaşkınlığı, herkeste bir ‘Duydun mu İsmail Kahraman ne cevap vermiş’ hayreti... Niye hayret ediyorsunuz, ben anlamıyorum.

Son olay malumunuz... TBMM‘Çanakkale Şehitlerini Anma’ gecesi düzenliyor. Devlet Tiyatroları bu gece için bir gösteri hazırlıyor.

Hop. Gösteriye bir saat kala, kadın oyunculara sahneye çıkmayacakları söyleniyor. Haliyle kadın oyuncular ‘sebep’ soruyorlar. ‘Sebebin’ Meclis Başkanı olduğu açıklanıyor. Sahneye çıkamayacakları ‘ancak sahne kenarında, merdivenlerde’durabilecekleri söyleniyor.”

“İSMAİL KAHRAMAN BİLİNMEDİK BİR ŞAHSİYET DEĞİL”

Karar gazetesi yazarı Elif Çakır yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Neresinden tutsanız elde kalan, parça parça dökülen bir rezalet. Fakat, asıl utanç verici olan adı üstünde, büyük harflerle yazılı Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin Başkanının 'Kadınlar oyuncular sahneye çıkartılmadı'iddiasına verdiği ilk cevap. Şöyle demiş:‘Zavallılar, inşallah düzelirler.’

Sayın Kahraman oldukça merhametli elbette, tepki gösteren zavallıların durumuna ‘acıyormuş’. Neden? Efendim, Sayın Kahraman, ‘Oldukça muhteşem bir faaliyet yapmış. Çanakkale’nin manasını bilmeyenler, tarih duygusuna sahip olmayanlar, bu muhteşem faaliyetten bahsetmiyormuş. Zaten ortada sahne yokmuş. Tiyatro eseri de yokmuş. Yer yokmuş.’

Velhasıl kamuoyu şaşkın. Ben de diyorum ki. Şaşırmayın. Bakınız. İsmail Kahraman dediğimiz zatı muhterem, bilinmedik bir kişilik değil. Sonradan değişmiş falan değil.”

“O GÜN BUGÜNDÜR BENİ UTANDIRMAYA DEVAM EDİYOR”

Kahraman’ın başrolünde olduğu 1996 yılında yaşanan olaya da değinen Elif Çakır yazısını şöyle bitirdi:

“Hatırlayınız. Yıl 1996. Dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman. Taksim’e cami tartışmaları gündemde. Kültür Bakanı olarak çıktı ‘Taksim’de çok sayıda kilise var ancak bir cami yok. İnşallah Taksim bu ayıptan kurtulacaktır.’

Türkiye’nin en önemli sanat tarihçisi olan Sayın Prof. Semavi Eyice o sırada Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı. Sayın Eyice’ye soruldu ve kendisinin söylediği özetle şuydu:‘Cami yapılacaksa mimarisinin tarihi dokuya uygun olmasına dikkat edilmeli.’

Vay sen misin bunu söyleyen!

Sayın Eyice görevden alındı. Yetmezmiş gibi İsmail Kahraman bir de kameralar karşısına geçip konuştu. ‘Alnı secde-i rahmana değmemiş, Hristiyanların piyonu olan birisi. Ben de onu kolundan tuttum, kapının önüne koydum’ dedi. İşte o gün İsmail Kahraman’dan utanmıştım. O gün bugündür beni utandırmaya devam ediyor.”