Kayıp Atlarla ilgili Flaş Gelişme: Soruşturma Başlatıldı

Adalardan alınıp Dörtyol Belediyesine gönderilen 100 atın akıbeti hala belli değil. Dörtyol Belediyesi kaynakları atların, Atatürk At Çiftliği’ne verildiğini belirtti. İstifa eden Başkan ise kaçtıklarını söyledi. Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı, olay hakkında soruşturma başlattı.

Adalar’da faytonların kaldırılmasının ardından İBB'nin satın aldığı ve Hatay Dörtyol Belediyesi’ne hibe ettiği 100 atın kayıp olduğu iddia edilmişti. Adaların Atları Platformu, çok sayıda atın uzun süre bekledikleri için stresten hasta olup öldüğünü söyledi. Burgazada’da yaşayan sanatçı Lale Mansur, “Ada dışına gönderilen atlar kontrol edilmedi, atlar zincirle bağlanmaktan öldü” ifadelerini kullanmıştı.

Dörtyol Belediyesi kaynakları atların, Atatürk At Çiftliği’ne verildiğini belirtti. Fakat istifa eden Başkan, atların kaçtıklarını söyledi.

Adalardaki faytonların kaldırılmasının ardından İBB, 1177 atın büyük bir kısmını sahiplendirdi. Sahinlendirmede öncelik talip olan kamu kuruluşlarına verildi. Hatay Dörtyol Belediyesi de İBB’den 150 at istedi. İBB ilk seferde 50, ikinci seferde de 50 at gönderdi. 14 Ağustos 2020 tarihinde teslimatlar tamamlandı.

ATLARDAN BİRİ YOLDA ÖLDÜ

Alınan bilgilere göre Dörtyol’a giden ilk gruptaki atlardan biri yolda yaşamını yitirdi. Bu at için tutanak tutuldu. İki ayrı sevkıyatta teslim belgelerinden birini MHP’li Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, diğerini ise yetkisi olmamasına rağmen Ferhat Erkin adlı bir memur imzaladı.

Fakat bu noktadan sonra atlardan haber alınamadı. ‘Adalar’ın Atları Platformu, o atların peşine düşünce konu gündeme geldi. Dörtyol Belediyesi kaynaklarının Hürriyet’e verdiği bilgilere göre, 99 at belediye tarafından kiraya verilen ve Celal Eren’in işlettiği Atatürk At Çiftliği’ne gönderildi.

Safari hizmeti veren çiftlikte atların binek olarak kullanıldığı söylendi. Oysa İBB ile yapılan protokole göre atların bakımı ve tedavisi Dörtyol Belediyesi’ne aitti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı, olay hakkında soruşturma başlattı. İlçe Tarım Müdürlüğü’nün de Dörtyol Kaymakamlığı’nın talimatları doğrultusunda konuya ilişkin başlattığı idari soruşturmanın devam ettiği bildirildi.

Öte yandan kayıp at skandalı istifa getirdi. Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin’e yakın kaynaklar ve çiftlik yetkilileri, geçtiğimiz pazartesi günü atlar hakkında bir basın toplantısı yapacaklarını ve atları kamuoyuna göstereceklerini bildirse de böyle bir toplantı olmadı. Onun yerine Başkan Keskin, gelen baskılar nedeniyle MHP’den istifa etti.

MHP de Keskin’in partiden istifasının işleme konulduğunu ve belediye başkanları listesinden de düşürüldüğünü açıkladı. Partisine zarar gelmemesi için istifa ettiğini ifade eden Başkan Keskin şunları kaydetti:

“Atların sucuk yapıldığı iddiası asılsızdır. İnsanların attan sucuk yapmaya ihtiyacı yok. Teslim ettiğimiz kişi atları elinden kaçırdı. Kaymakamlık da bunu soruşturuyor. Getirdiğimiz atlardan dolayı sosyal medyada veya diğer medyalarda şahsıma yapılan hakaretleri es geçiyoruz.

Ancak tam 50 yıldır şerefle, şanla taşıdığım uğruna can verdiğim Milliyetçi Hareket Partisi´ne yapılan saldırıyı bir nebze hazmedemedik. Bunun için de ‘daha çok partimize zarar gelmesin’ diye, içimiz kan ağlayarak Milliyetçi Hareket Partisi´nden istifa ettim.”

BİZE HİÇ AT TESLİM EDİLMEDİ

Açığa alınan Dörtyol Veteriner İşleri Müdürü Yıldıray Yıldız, İBB’nin gönderdiği atlardan bir hafta öncesine kadar hiç haberi olmadığını öne sürerek “Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak bu atlarla ilgili bize bir teslimat olmadı. Benim müdürlüğüme at teslimatı yapılmadı.

İki Meclis üyesi geçen hafta ‘İstanbul’dan gelen atlar ne oldu’ deyince iş koptu. ‘Haberim yok, böyle bir teslimat almadım’ dedim. Araştırdık. Bir baktık ki bir atla ilgili ölüm tutanağı var, 99 at kayıp. Bu atlar kamu malı. Biz atları bulamayınca, akıbetini bilemeyince kamu zararı oluştu. Bu da suç oluşturduğundan durumu kaymakamlığa bildirdik. Soruşturma devam ediyor.” diye konuştu.