Kelebekler Vadisi yapılaşmaya mı açılacak?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kelebekler Vadisi’nde sit değişikliğine giderek doğal sit alanının koruma statüsünü nitelikli doğal koruma alanı olarak tescil etti. Sit değişikliğiyle çivi bile çakılamayan alanda birçok faaliyet yapılabilmesinin önü açıldı.
BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sit alanı olan Kelebekler Vadisi’ni 2019 yılında ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olarak tescil etti. Bölge halkının, meslek odalarının ve demokratik kitle örgütlerin itirazları sonucu bakanlık geri adım attı. Bunun üzerine, Kelebekler Vadisi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Bölgedeki turizm kooperatifi ise karara itiraz etti. Danıştay 6. Dairesi’nde görülen davada, Cumhurbaşkanlığı’nın almış olduğu sit değişikliğinin iptaline karar verildi. Bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son aldığı karara kadar 1. derece doğal sit alanı olarak korunuyordu.
Bakanlığın aldığı karar üzerine sit değişikliğine giderek bölgenin koruma statüsü düşürüldü. Vadiyi nitelikli doğal koruma alanı ilan eden bakanlık, kararı 9 Mayıs 2023 tarihinde askıya çıkardı.
Otopark, baraj, gölet, HES yapılabiliyor
Nitelikli doğal koruma alanlarında; elde edilemeyen tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine, iskele ve balıkçı barınaklarına, kültür balıkçılığı faaliyetlerine, güvenlik tesislerine, kurulu gücüne göre belirli bir kapasiteyi aşmayacak HES, rüzgar ve güneş santrallerine, atık su arıtma tesislerine, otoparklara, trafo ve enerji nakil hatlarına, içme suyu amaçlı baraj ve göletlerin yapılmasına imkan veriliyor.