Kemer Country'deki yeşil alana polis eşliğinde yıkım ekibi girdi
Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık ipotek ettirdiği Göktürk Mahallesi'ndeki Kemer Country'ye polis eşliğinde yıkım ekibi geldi.
Demirören Holding'in Ziraat Bankası'ndan aldığı 300 milyon dolar ve 1 milyar 118 milyon lira krediye karşılık ipotek ettirdiği Göktürk Mahallesi'ndeki Kemer Country'ye polis eşliğinde yıkım ekibi geldi.
Eyüpsultan Kaymakamlığı, Kemer Country yönetimine yolladığı tabligat ile 31 Ekim Pazartesi günü, davaları devam eden Kemerköy’ün Site Yönetim Planı’nda özel spor alanı/ golf sahası olarak ortak kullanıma tahsis edilmiş olan alanlarına inşaat şirketinin gireceğini bildirdi.
Bu sabah mahalleye gelen polis ekipleri, yapılaşmaya açılacak yeşil alanı çevreleyerek vatandaşın girişine izin vermezken, kepçelerin de yıkım işlemlerin başladığı görüntülendi.
Yeşil alanın yapılaşmaya açılmasına karşı çıkan Kemerköylüler ise yapılanların hukuksuz olduğunu ve mülklerini alırken söz konusu yerin ortak yeşil alan olarak kaydedildiğine dikkat çekti. Yapılan açıklamada açılan davaların devam etttiği sırada yeşil alanının ihale yoluyla müteahitlere verildiği ifade edildi.
Kemerköylülerin de içinde bulunduğu Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi isimli oluşum, söz konusu süreçle ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi:
Biz Kemerköylüler evlerimizi satın alırken yeşil alanlarımız ile birlikte satın aldık ve ortak yönetim planına yeşil alanları kaydettirdik.
Demirören Kemer Yapı AŞ’yi yeşil alanlarımızın üzerinde yapılaşma izni olmadığını bilerek satın aldı. Demirören Doğan Medya’yı satın almak üzere Ziraat Bankası’ndan aldığı kredi
karşılığında yeşil alanlarımızı ipotek gösterdi. Ziraat Bankası da yeşil alanlarımızın ipotek değeri olmadığını, herhangi bir imar izni olmadığını bilerek Demirören’e 750
milyon dolarlık kredi verdi. İpotekten kısa bir süre sonra yeşil alanlarımız Çevre ve
Şehircilik Bakanlığı eliyle imara açıldı. Kemerköylüler olarak bakanlığın kararına karşı çok sayıda
dava açtık ve yargı kararlarıyla imar planlarını iptal ettirdik. Kazanılan davalar sonucunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi imar planını yeşil alan olarak tasdik etti. Demirören Ziraat Bankasına olan borçlarını ödemedi, Ziraat Bankası da Demirören’in borcunu başka kaynaklardan tahsil etmedi.
Sonunda Demirören finansal değeri olmayan yeşil alanlarımızı Ziraat Bankasına devrederek borçlarından sıyrılmayı başardı. Ziraat Bankası rant elde etmek için Cumhurbaşkanı kararı ile yeşil alanlarımızı “afet rezerv alanı” ilan ettirerek yapılaşmaya açtı ve Emlak Konut GYO ile
anlaşarak inşaat projeleri yaptırdı.
Bizler hukuksal mücadelemizi devam ettirdik ve ortak yönetim planında kayıtlı olan yeşil alanlarımıza sahip çıkmak üzere 68 dava açtık. İstanbul 6. Tüketici Mahkemesinde açtığımız
davamızı kazanarak tedbir kararı aldırdık. Bizim hukuksal sürecimiz devam ederken Ziraat Bankası ve Emlak GYO, yeşil alanlarımızı yandaş müteahhitlere ihale etti.
İhaleyi alan müteahhit şirket, Ziraat Bankası ve Emlak GYO yetkilileri davalarımız devam ederken hukuksuz olarak yeşil alanlarımız ele geçirilmeye çalışılıyor. Haklarımızı koruması gereken Kamu ve Emniyet güçleri bu hukuksuz süreçte bizim karşımızda yer alıyorlar. Biz hukuksuzluğa karşı direniyoruz.