Korkunç iddia! 17 Ağustos depreminde 100 bin kişi mi öldü?
MEDYAFARESİ DETAY- Yurt Gazetesi 17 Ağustos depremiyle ilgili bomba bir manşetle çıktı. Doğruysa ortalık çok karışacak...
17 Ağustos 1999 sabahıa karşı 03:02'de gerçekleşen, Marmara depreminde resmi raporlara göre, 17.480 kişi öldü, 23.781 kişi yaralandı.
Aradan 13 yıl geçti.
Depremin yıldönümünde Yurt Gazetesi, bu verilerin aslında tamamen yalan olduğunu iddia etti. Manşetinden gerçek ölü sayısının 100 Bin olduğunu yazdı.
Yurt, hükümetin o dönemde OHAL ilan etmemek için ölü sayısını az gösterdiğini iddia etti.
Yurt Gazetesi bu haberi halen görevde bulunan, önemli bir belediye başkanına dayandırdı.
Şimdi bu rakamları açıklayan belediye başkanı ve Yurt gazetesinin nasıl bir kanıt sunacağı merak ediliyor...
İşte Yurt Gazetesi'nin o haberi:
Türkiye, 17 Ağustos 1999'da saatler gece yarısı 03.02'yi gösterdiğinde büyük bir sarsıntıyla yataklarından fırladı. Kocaeli Gölcük'te 7.2 büyüklüğünde deprem olmuş, herkes neye uğradığını şaşırmıştı. Televizyonlar deprem bölgesinden ilk haberleri geçmeye başladığında depremin ne kadar büyük olduğu ve Türkiye'nin böyle büyük bir depreme ne kadar hazırlıksız olduğu bir kez daha anlaşılmıştı. Binlerce insan ölmüş, binlercesi de enkaz altında kalmıştı. Kameralar bölgeye ulaşıp görüntüler ekrana yansıdığında, herkes bir korku filmi seyreder gibi televizyonlarının başına kilitlenmişti. Başta AKUT olmak üzere tüm aramakurtarma ekipleri sabah saatlerinde deprem bölgesine akın etmişti. Kimi enkazın başında bir ses bekliyor, kimi yakınlarının parçalanmış cesetleri karşısında dehşete düşüyordu. Şehir adeta hayalet gibiydi. Kimse ne yapacağını bilmiyordu. Ekipler günlerce enkazın altından ceset çıkarttı. Bazı "şanslı" depremzedeler yakınlarını enkaz altından "tek parça" çıkarmanın buruk "sevincini" yaşadı. Resmi rakamlara göre 35 bin kişi ölmüştü. Ancak bu rakamın doğru olmadığı herkesin bildiği sırdı.
SADECE GÖLCÜK'TE 35 BİN ÖLÜ
Zira, o dönemi en yakından bilen ve halen görevde olan bir belediye başkanı, YURT'a depremde ölenlerin sayısıyla ilgili o zamanki hükümetin spekülasyon yaptığını açıkladı. Başkan, "Sadece Gölcük'te ölenlerin sayısı 35 binden fazla, Değirmendere'de ise 10 bin civarında olduğunu biliyoruz. Diğer ilçelerde de ölenler eklenirse 40 binin çok üzerinde bir sayı çıkıyor. Bu rakama kayıplar dahil değil. Benim tahminim depremde 100 binin üzerinde insan öldü" dedi.
PSİKOLOJİK SINIR 35 BİN
Başkan, hükümetin neden ölü sayısında gerçek rakamı açıklamadığı konusunda ise "Biliyorsunuz, Kocaeli Türkiye'nin en çok vergi veren bölgesi. Dolayısıyla 40 binin üzerinde ölü sayısı, bölgenin OHAL ilan edilmesine ve ilk 5 yıl yüzde 100 vergi muafiyetine neden olacaktı. Bu nedenle hükümet ölü sayısını psikolojik sınır olan 35 binde tuttu" diye konuştu.
VAN DA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMEDİ
Van'da da 23 Ekim 2011 tarihinde yaşanan 7.2'lik depremde 600'ü aşkın kişi yaşamını yitirmiş, binlerce bina yıkılmıştı. Ancak hükümet tüm ısrarlara ve yoksunluklara rağmen Van'ı afet bölgesi ilan etmemişti. Aradan geçen aylara rağmen Van'da yaralar hala sarılmadı.