Kültür bakanlığı İsmail Güneş'in filmine engel mi oldu?

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’a bağlı Sinema Genel Müdürlüğü, Yönetmen İsmail Güneş’in bir projesine daha engel olduğu iddia edildi.

Karara tepki gösteren Yönetmen İsmail Güneş “Kültür ve sanatta çeteden şikayetçi olanlar kendileri çete oldular.” dedi.

Uluslararası ve ulusal yarışmaların ödüllü yönetmeni İsmail Güneş’in son film projesi GİTMEK’e bakanlık engeli.

Güneş’in daha önce 4 yıl süreyle görev yaptığı Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Kurul’u İsmail Güneş’in filmini geri çevirdi. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan bağlı Sinema Genel Müdürü Erkin Yılmaz başkanlığındaki kurul husumeti andıran bir karar daha aldı.

Ahmet Misbah Demircan’ın bakan yardımcılığı görevine atanmasından beni adeta kendisine ambargo uygulanan Yönetmen İsmail Güneş karara tepkili.

Güneş, “Kültür ve sanat dünyasında geri kalmışlığımızın kabul edildiği, bundan rahatsızlık duyulduğunun açıkça ifade edildiği bu dönemde projelerimi engelleyerek tarihi bir başarıya imza attılar.” dedi. Güneş, şöyle konuştu:

“Sanat eserlerine engel olarak tarihe geçenlerin yanında hak ettikleri yerlerini gururla alacak ve tarih sahifeleri onların bu başarısını unutmayacaktır.”

Yönetmen İsmail Güneş benzer bir ayrımcı uygulamayı daha önce de yaşamıştı. Yönetmenin kadına şiddet içerikli Ateşin Düştüğü Yer filmi, 2011 yılında ‘Kadına Şiddet’ ana fikriye düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali ön jürisi tarafından elenmişti. Ancak Ateşin Düştüğü Yer filmi 2012 yılında Montreal Film Festivalinde En İyi Film ve Güney Sinema Yazarları Federasyonu Fipresci’nin en iyi film ödülünü aldı.

Kendisine karşı organize bir tutum içinde olunduğunu vurgulayan İsmail Güneş, o dönemi hatırlatarak, “Montreal Film Festivali’nde en iyi ödülü aldığımızda ‘Bu size kapak olsun’ başlıkları atılmıştı.” diye konuştu.

İsmail Güneş, “Kültür ve sanatta çeteden şikayetçi olanlar kendileri çete oldular.” sözleriyle de karara tepkisini ifade etti.

Yönetmen İsmail Güneş ile şimdi bakan yardımcısı dönemin Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan arasındaki tartışma yeniden gündeme geldi.

Dönemin Beyoğlu Belediye Başkanı sinema sektörünün büyük desteğini alan Yeşilçam Sinema Ödülleri’nin belirlenmesi konusundaki tavrı tartışma yaratmış ve ödül töreni iptal olmuştu.

Ahmet Misbah Demircan ve ekibi, Yeşilçam Ödülleri’nin belirlenmesi konusunda sinema sektörünü devre dışı bırakıp belediye bürokrasisi ile ödül vermek istemiş, sektör çalışanları buna karşı çıkmış ve ödül töreni yapılamamıştı.

Yeşilçam gibi Türk sinemasının hayat hikayesinin sektör çalışanları dışında tutularak değerlendirmesi büyük tepki çekmişti. Yönetmen İsmail Güneş belediyenin tutumunu eleştirmiş ve ödül verme kriterlerine karşı çıkmıştı.

Demircan’ın o dönemden itibaren bir husumet içinde olup olmadığı soru işareti.

İSMAİL GÜNEŞ BİYOGRAFİ

Trabzon Köprübaşı’lı bir ailenin çocuğu olarak,1961’de Samsun’da doğdu.

1976 yılında başlayan sinema serüveni, 1977 yılında çektiği ilk kısa metraj filmi olan "Karanlık Bir Dönemdi (It Was A Dark Time)" ile daha sonra bir üçleme olarak Türk toplumuna ve devletin bütün kademelerine musallat olduğunu bugün daha iyi anladığımız sevgisizlik, hoşgörüsüzlük ve sistematik şiddeti sinema diliyle topluma anlatacağının ilk işaretini vermiş oldu.

1986'da ilk uzun metraj filmi "Gündoğmadan (Before The Sun Rises)"ı çekti. Bu filmle, insanın dünya üzerindeki yalnızlığı ve bireyin iç karanlığı ve yol hikâyeleri de sinemada altını çizerek kullanacağı temaları arasına girmiş oldu.

Güneş, üçlemesinin ilk filmi olan “Gülün Bittiği Yer” (Where The Rose Wilted) ikinci filmi “Sözün Bittiği Yer (Nothing Else Left To Be Said)” den sonra; üçlemesinin son filmi “Ateşin Düştüğü Yer (Where Fire the Burns)” ile 2012’de Montreal Film Festivali’nde en iyi film seçildi. Aynı festivalde “Dünya Sinema Yazarları (Fipresci)” tarafından da en iyi film seçildi. 2012 yılı Akademi Ödüllerinde Türkiye’nin Oscar Adayı olarak yarıştı.

1915 yılında Osmanlı Hükümetinin Ermeni vatandaşlarını ülkenin güneyine tehcir edilmesini konu alan ‘Kervan 1915’ filminin sinema salonları tarafından engellenmesi sonucu yapımı gösterimden geri çekti.

Şimdilerde ise son senaryosu ‘Gitmek’ projesine finans bulmak konusunda uğraşmaktadır.

Filmleri

Kervan1915-Caravan1915(2017)Ateşin Düştüğü Yer-Where Fire the Burns(2012) Sözün Bittiği Yer-Nothing Else Left To Be Said (2007) The İmam (2005) Gülün Bittiği Yer-Where The Rose Wilted (1999) Beşinci Boyut-Fifth Dimension (2005) Çizme-Boots (1991) Küçük ve Sonsuz Yürek-Smal And Infinite Heart (1990) Ateş Böceği-Firefly (1988) Biz Doğarken Gülmüşüz-We Laughed As We Were Born (1987) Gündoğmadan-Before The Sun Rises (1986) Karanlık Bir Dönemdi/Kısa Film It Was A Dark Time (1977) Short Film