Muhteşem Yüzyıl Kösem Kuyucu Murad Paşa kimdir? Cihan Ünal Kimdir?

Başrollerini Hülya Avşar, Ekin Koç ve Beren Saat'in paylaştığı Muhteşem Yüzyıl Kösem dizisinde Kuyucu Murad Paşa rolüyle Cihan Ünal dikkat çekti. Kuyucu Murad Paşa kimdir, ne zaman yaşadı.?

Muhteşem Yüzyıl Kösem'e dahil olan Cihan Ünal, Kuyucu Murad Paşa rolü ile izleyicinin gönlüne taht kurdu.

Muhteşem Yüzyıl Kösem Murat Paşa kimdir, Cihan Ünal kimdir, Muhteşem Yüzyıl Kösem'in gerçek hikayesi ve haberin detayları haberimizin içinde. Okumaya devam ederek Cihan Ünal ve Murat Paşa ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz...

KUYUCU MURAT PAŞA KİMDİR?

Bosnalı Hırvat asıllıdır. Devşirme olarak Enderun mektebine girmiş, oradan çıkmasından sonra çeşitli saray hizmetinde bulunmuştur.

Sonra saraydan çıkıp diğer devlet işleri ile vazife aldı. 1554'de Mısır valisi olan Mahmud Paşa yanında kethuda olarak görev yaptı. 1554'de Mısır'da sancakbeyi oldu. Bu görevinde başarısından dolayı Mısır emr-haçlığı görevine getirildi.

1571'de Koca Sinan Paşa ile birlikte Yemen Seferi'ne çıktı. Büyük yararlıklar gösterdi. 1576'da Yemen Beylerbeyi oldu. Dört yıl kaldığı bu görevede Yemen'de önemli imar faaliyetleri gösterdi. Fakat bu faaliyetlerden dolayı ve aleyhtarlarını bu ülkede büyük kazanç ve servet kazandığı söylentileri yaymaya başlamaları nedeniyle 1576'da bu görevden azledilerek İstanbul'a çağrıldı. Burada bir müddet Yedikule Zindanı’nda tutuklandı.

Çok geçmeden affedilip Şarki Karahisar Sancakbeyi olarak İstanbul'dan ayrıldı. Ardından Trablusşam valisi oldu ve oradan Karaman Beylerbeyi'ne geçirildi. Bu görevde iken kendi eyalet askerinin başında olarak Özdemiroğlu Osman Paşa serdarlığı altında İran Seferi'ne katıldı. 1585'de Tebriz yakınlarında Hamza Mirza komutanlığı altında bulunan Safevi İran güçleri ile yapılan muharebe sırasına atının ayağı sürçüp bir çukura düşmesi sonucu İranlılara esir düştü. Önce "Kahkaha Kalesi"nde tutuklandı. İngiliz Elçisi Lallo hatıralarında Kuyucu Murat Paşa'nın üç yıl savaş esiri olarak İran Şahı yanında kaldığını belirtmektedir. 1578-1590 Osmanlı-Safevî Savaşı'nın 1590'da imzalanan Ferhat Paşa Antlaşması ile sona ermesinden sonra 1590'da İstanbul'a döndü.

Sonra sırasıyla Kıbrıs Beylerbeyi, 1594'de Şam valisi; 1595'de Diyarbakır valisi olarak görevlere tayin edildi. Diyarbakır Valisi iken bu valilik üzerinde kalmak şartıyla 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nın 1595 Avusturya Seferi'ne katılmak üzere ayrıldı.

Uzun yıllar Macaristan cephesinde askeri hizmet gördü. Eylül-Ekim 1596 Eğri Kuşatması ve 24-26 Ekim 1596 Haçova Savaşı'nda öncü güçler arasında yer alıp büyük cesaret gösterdi. 1600'de Kanije seferinde Bobofça Kalesini ele geçirdi. 1603'de Rumeli beylerbeyliği ile Budin Muhafızlığı görevi verildi. 1605'de “Dördüncü Vezir” rütbesi ile şereflendirilip kubbe veziri yapıldı. 1606'da İran seferine serdar tayin edilen Serdar-ı Ekrem ve Sadrazam Sokolluzade Lala Mehmed Paşa Macaristan cephesinden ayrılması gerekince, sadrazam Kuyucu Murat Paşa'yı Macaristan (Engürüs) cephesi serdarı olarak görevlendirdi. Sokolluzade Lâla Mehmed Paşa tarafından Avusturyalılar ile başlatılan barış müzakereleri Kuyucu Murat Paşa tarafından devam ettirildi. Bu antlaşmanın son metnini hazırlayan Osmanlı heyetinde Kadızade Ali Efendi ve Habil Efendi ile birlikte bulundu. 11 Kasım 1606'da Zitvatorok Antlaşması bu uzun savaşı sona erdirdi. Bu barış antlaşmasının Osmanlı Devleti'nin imzalandığı en istifadeli antlaşma olduğu kabul edilmektedir.

Kuyucu Murat Paşa, Anadolu'da çıkan Celalî İsyanları karışıklıklarının Avusturya cephesindeki Osmanlı ordularına büyük etkileri olduğunu bilmekteydi ve Avusturya ile savaşın hemen bitirilerek bu iç ayakalanmalara merkezi devlet gücünün yöneltilmesini istemekteydi. Bu antlaşma müzakereleri sona erip antlaşma imzalandıktan sonra Kuyucu Murat Paşa, Belgrad'a döndüğü zaman, sadrazam olan Boşnak Derviş Mehmed Paşa'nın 9 Aralık 1606'da azledilip idam edildiği haberi oraya ulaştı. Yerine, Şeyhülislam Sunullah Efendi'nin tavsiyelerine uyan Sultan I. Ahmet Kuyucu Murat Paşa'yı sadrazam olarak tayin etti. Mühr-ü humayun 11 Aralık 1606'da Belgrad'da Kuyucu Murat Paşa'ya erişti.

Kuyucu Murad Paşa'nın sadrazamlık dönemi Anadolu'da çıkan Celali Ayaklanması'na karışan isyancıları idam ettirmesi ile tanınmaktadır. Celali isyancıları Osmanlı ordusunun Avusturya'da bulunması ile kendilerine bağlı şahsi küçük ordular kurmuşlardı. Bunlar arasında bulunarak Canboladoğlu Halep civarında yerleşmiş; kendi adına hutbe okutmuş ve sikke kestirmişti. Kuyucu Murad Paşa 1607 ilkbaharından 1608 sonlarına kadar Anadolu'da sefer yapıp Anadolu'yu Celalilerden temizleme operasyonları yapmıştır.

Kuyucu Murad Paşa önce Suriye’de ayaklanıp kendini bağımsız hükümdar ilan eden Canboladoğlu üzerine yürümeye başladı. Yolda iken Bursa ve Manisa civarında isyan etmiş olan Kalenderoğlu'nu zararsız hale getirmek için Ankara sancakbeyi yaptı. Diğer bazı küçük çapta isyancıları affetti. Konya'da isyan eden Sarıcalıoğlu Ahmet Bey'i yakalatıp idam ettirdi. Kuyucu Murad Paşa ordusu ile Belen Geçidi güneyindeki Oruç Ovası'nda etrafında 40.000 kişilik piyade ve süvari birliklerinden oluşan bir ordu toplayan Canboladoğlu ile bir muharebeye girişti. Bu muharebeyi galip bitiren Kuyucu Murat Paşa Halep'i ele geçirdi. Bağdat'ta isyan etmiş olan Tavil Ahmetoğlu Mustafa ayaklanmasını bastırmak için Çağalzade Mahmut Paşa komutasında bir ordu Bağdat'a gönderilip bu isyancı da yok edildi. Bu sırada kendine Ankara sancakbeyliği verilen Kalenderoğlu halkının kendisini şehre sokmaması üzerine şehri kuşatmış, üzerine kuvvet gönderilmesinden sonra geri çekilmiş, daha sonra isyan ederek Bursa ve civarında karışıklıklara neden olmuştu. Kuyucu Murat Paşa diplomatik yeteneklerini kullanıp diğer isyancıların ona katılmasını önledi. Sonra onun üzerine yürüyüp Alaçayır'da yapılan bir muharebeyi kazandı. Kalenderoğlu asi birlikleri ile birlikte İran'a kaçıp sığındı. Kuyucu Murat Paşa sonra Amasya ve Çorum cıvarlarında ayaklanan Tavil Halil ve kuvvetleri üzerine yürüyüp ona karşı da galip gelip onu yok etti. Sonra İstanbul'a döndü. Bu arada çeşitli küçük kuvvetlerle isyan eden Celalileri ya güleryüzle affedici tavırlarla karşı affeder görünmüş; bazılarına da ceşitli yöresel idarecilik vererek isyanlarini durdurmuştu.

Kuyucu Murat Paşa'nın yaşı epeyce ileri olduğu için Anadolu'nun birçok yöresini kapsayan bu kampanyasında uzun zaman at üzerinde bulunması yaşına göre zor olduğu için kendini ata bağlattırdığı bildirilmektedir. "Kuyucu" lakabını öldürttüğü Celalî isyancılarının ve onların destekçilerini ölü ve diri derin kuyulara gömdürmesi nedeni ile almıştır. Yıllarca Anadolu'da öldürttüğü kişilerin kellelerinden yaptırdığı piramitler bir korku hikayesi olarak anlatıldı. Çok soğukkanlı, çok gaddar ve amansız olduğu bilinmektedir. Yaşa başa bakmadan; erkek, kadın, Celali eşkiyasına destek verdiğini kabul edilen herkesi öldürtmeyi amaç edinmişti. Bu kampanya sırasında Anadolu'da öldürttüğü kişi sayısının 30.000 kişiyi geçtiği bildirilmektedir.

İstanbul'a döndüğünde 1609 başında İran hükümdarı Şah Abbas'a karşı yeni bir İran seferi hazırlıkları başlamıştı. Sultan'la gizli görüşmelerden sonra Kuyucu Murad Paşa sefer serdarı tayin edildi. Sefere çıkmadan ordunun hazırlanması için Sadrazam Kuyucu Murad Paşa, Üsküdar'da ordugâhta kaldı ve oradan sefer hazırlıklarını idare etti. Celalileri bastırma operarasyonuna da hâlâ devam edip önceki yıl yakalayamadığı birçok Celali başbuğunu rütbe ve görev verme sözüyle kandırıp Üsküdar'a getirip birer ikişer idam ettirdi.

1610'da başlayan bu seferde Şah Abbas üzerine etkili faaliyette bulunamadı. Seferin mevsim zamanı çok gecikmişti. Osmanlı ordusu Tebriz yakınlarına kadar geldi. Ama İranlılar 1604'den beri ellerine geçirdikleri Revan, Tebriz ve Gürcistan ve yörelerindeki kazançlarını kuvvetlendirmeye koyulmuşlardı. Osmanlı ordusu bu yöreleri geri alamadı. Kuyucu Murad Paşa Diyarbakır'a çekildi.

1610'dan itibaren İran elçileri ile sulh müzakereleri başlayıp ilerledi. Kuyucu Murad Paşa bu müzakerelerin esaslarını oluşturacak müzakerelere katıldı. Fakat müzekereler Nasuh Paşa tarafından bitirildi. Ölümünden sonra 20 Kasım 1612'de imzalanan barış anlaşmasına Nasuh Paşa Antlaşması adı verildi.

Yaşı epeyce ileri olan serdar Kuyucu Murat Paşa 15 Ağustos 1611'de ordugâhı bulunan Diyarbakır'da vefat etti. Serveti ondan sonra sadrazam olan Nasuh Paşa tarafından devletçe müsadere edildi. Naaşı İstanbul'a nakledilerek Vezneciler'de yaptırdığı "Kuyucu Murat Paşa Külliyesi"ndeki medresesi yanında bulunan türbesine gömüldü.

CİHAN ÜNAL KİMDİR?

Cihan Ünal kimdir, Cihan Ünal, 22 Ocak 1946 tarihinde Kastamonu, Taşköprü’de doğmuştur. Tiyatro sanatçısı Hepşen Akar ablasıydı ve Ankara Operası viyola sanatçılarından Mete Ünal abisidir. Babası ilkokul öğretmeni Hüseyin Ünal ile annesi Rahiye Ünal’dır.

İlkokulu Tosya ve Kırıkkale‘de okudu. Ankara Cebeci Ortaokulundan mezun oldu. Liseyi Kurtuluş Lisesinde bitirdi. 1960-1964 Ortaokul ve Lise Döneminde, Ankara Radyosu Çocuk Kulübünde, Ankara Radyosu Eğitim Programlarında, Ankara Radyosu “Radyo Tiyatrosu” programlarında ve Ankara Radyosu “Arkası Yarın” programlarında çalıştı. 1962 yılında Ankara Halkevi’nde tiyatro kurslarına katıldı.

1964 yılında Ankara Devlet Konservatuvarına girdi. 1969 yılında Konsevatuvarın Tiyatro Bölümü yüksek kısmından mezun oldu ve aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu olarak göreve başladı.

1971-1973 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuarı oyunculuk bölümünde Cüneyt Gökçer‘in asistanlığını yaptı. 1973 – 1982 yıllarında yine aynı okulda öğretim görevlisi olarak diksiyon, mimik, rol ve sahne derslerine girdi. 1969-82 yıllarında Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümü’nde, 1987 – 2000 yılları arasında ise İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde öğerdi.

1982 yılında British Council bursu ve Ankara Devlet Tiyatroları bilgi- görgü hakkı ile Londra‘ya gitti. Burada Dil Eğitimi yanında Royal National Theatre ve Royal Shakespeare Company’de çeşitli provalara katılarak eğitimini devam ettirdi.

1982 yılında bazı özel nedenler yüzünden Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. 1989 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’na geçti, 1989 yılında ‘Evita’daki ‘Che’ rolünü canlandırdı.

1980 yılında TRT’de yayınlanan Yücel Çakmaklı‘nın yönettiği ‘IV.Murat‘ dizisiyle bir anda milyonların tanıdığı sanatçı oldu. 1985 yılında yine Yücel Çakmaklı’nın yönettiği ‘Osmancık’ (Kuruluş’ dizisinde ‘Osman Gazi‘ rolünü oynadı.

1995 yılında Gencay Gürün‘ün kurduğu Tiyatro İstanbul’a geçti.

2000 yılında başladığı Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Ana sanat Dalı Başkanlığı ile Öğretim Görevliliğini devam ettirmektedir.

Cihan Ünal, İngiltere‘deki Centre for Performance Research (Giving Voice) ve TODER (Tiyatro Oyuncuları Derneği) üyesidir. Ayrıca, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde, Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk, Seslendirme ve Oyunculuk eğitimleri vermektedir.

Evlilikleri : 4 kere evlendi

1.evliliği: Cihan Ünal, 1970 yılında ilk evliliğini manken Sabiha Tarhan ile yaptı. Bu evlilikten Irmak Ünal (d.1977) adında kızı var.
2.evliliği: Cihan Ünal, 1983 yılında sinema oyuncusu Türkan Şoray ile evlendi. 1987 yılında boşandı. Yağmur Ünal (d.1985 ) adında bir kızı vardır.
3.evliliği: ?
4.evliliği: 1998 yılında tanıştığı Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde viyolonsel sanatçısı Nazlı Tazebay ile 2000 yılında evlendi. Nisan 2002 yılında boşandı.

Ödülleri :
1972 – 4. Murat ve Becket rolleriyle Ankara Sanatseverler Derneği En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
1973 – Fatih rolüyle Ankara Gazeteciler Cemiyeti En İyi Aktör Ödülü.
1985 – Hürriyet Gazetesi – Altın Kelebek, Sinemada En İyi Erkek Oyuncu Ödülü
1997 – Aktör Kean rolüyle Avni Dilligil En iyi Aktör Ödülü.
1998 – Sadri Alışık Ödülleri En iyi Erkek oyuncu Ödülü.Sanat’taki (Art) rolüyle.
2000 – Türk Dil Kurumu Özel Ödülü.
2003 – 2004 Akademik yılı Hacettepe Üniversitesi “Sanat Ödülü”

Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları:
1980 – Kral Lear : William Sahakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu
1980 – Bağdat Hatun : Güngör Dilmen – Ankara Devlet Tiyatrosu
1978 – Özgürlüğüne Kavuşturulan Don Kişot : Anatoli Vasilyeviç Lunaçarski – Ankara Devlet Tiyatrosu
1977 – Harould ve Maude : Colin Higgins – Ankara Devlet Tiyatrosu
1976 – Sevgili Doktor : Neil SimonAnton Çehov – Ankara Devlet Tiyatrosu
1974 – Yunus Emre (oyun) : Recep Bilginer – Ankara Devlet Tiyatrosu
1973 – Bu Hesapta Yoktu : Nikolay Ostrovskiyl – Ankara Devlet Tiyatrosu
1972 – Hastalık Hastası : Moliere – Ankara Devlet Tiyatrosu
1972 – Fatih (oyun) : Turan Oflazoğlu – Ankara Devlet Tiyatrosu
1971 – Mança’lı Don Kişot : Dale Wasserman – Ankara Devlet Tiyatrosu
1971 – Becket Yahut Tanrılarının Şerefi : Jean Anouilh – Ankara Devlet Tiyatrosu
1971 – Romeo ile Jüliet : William Sahakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu
1970 – IV.Murat (oyun) : Turan Oflazoğlu – Ankara Devlet Tiyatrosu
1968 – Andromak : Jean Racine – Ankara Devlet Tiyatrosu
1967 – Bir Bardak Su Yahut Sebeb ve Neticeler : Eugène Scribe – Ankara Devlet Tiyatrosu
1964 – Rüya Oyunu : August Strındberg – Ankara Devlet Tiyatrosu
1964 – Peter Pan : James Matthew Barrie – Ankara Devlet Tiyatrosu
1963 – Jülius Sezar : William Sahakespeare – Ankara Devlet Tiyatrosu
1976 – My Fair Lady : Alan Jay Lerner – Ankara Devlet Tiyatrosu
1969 – Damdaki Kemancı : Sholem Aleichem – Ankara Devlet Tiyatrosu
1979 – Yedi Kocalı Hürmüz : Sadık Şendil – Egemen Bostancı Tiyatrosu
1994 – Vanya Dayı : Anton Çehov – İstanbul Şehir Tiyatrosu
1989 – Evita (müzikal) : Andrew Lloyd WebberTim Rice – İstanbul Şehir Tiyatrosu
1991 – Günaydın Mr. Weill : Haldun Dormen – Dormen Tiyatrosu
– Çetin Ceviz
1996 – Aktör Kean : Raymund FitzSimons – Tiyatro İstanbul
– Yeni Baştan
– Sanat-(Art)
– Bu Adreste Bulunamadı
– Dönme Dolap (oyun)
– Altı Haftada Altı Dans Dersi
– Şen Dul

Filmleri ve Dizileri :
1971 – Damdaki Kemancı
1974 – Şeytan
1975 – Yargıç ve Celladı
1977 – Gül ve Bülbül
1980 – IV. Murat
1980 – Yedi Kocalı Hürmüz
1981 – Bağdat Hatun
1981 – Herhangi Bir Kadın
1982 – Seni Kalbime Gömdüm
1982 – Mine
1982 – Gazap Rüzgarları
1982 – O Kadın
1983 – Seni Seviyorum
1983 – İhtiras Fırtınası
1984 – Bir Sevgi İstiyorum
1985 – Körebe
1985 – Bir Kadın Bir Hayat
1987 – Kalbimdeki Düşman
1987 – Kuruluş – Osmancık
1988 – Gece Dansı Tutsakları
1988 – Türk Vakıf Medeniyeti
2001 – Nisan Yağmuru
2004 – Kadın İsterse