Leonardo DiCaprio'nun annesinin tüyleri tartışma yarattı

Bu fotoğraf ilk bakışta Hollywood'un en büyük yıldızlarından birinin aile hayatında mutlu bir anı yansıtıyormuş gibi görünüyor.

Ancak Leonardo DiCaprio'nun bebekken ailesiyle çekilmiş bu fotoğrafının sosyal medyada büyük tepki yaratmasının oyuncunun kendisiyle ilgisi yok.

Oscar ödüllerinden iki gün sonra Facebook'a konan bu fotoğrafa yorumların çoğu DiCaprio'nun en iyi erkek oyuncu ödülünü almasıyla da ilgili değildi.

İlgi daha çok DiCaprio'nun annesi Irmelin'in tıraş edilmemiş koltukaltı tüyleri üzerinde yoğunlaştı.

1976 yılında çekilen bu fotoğraf "History in Pictures" adlı hesabın Facebook sayfasında paylaşılmış.

Fotoğrafta küçük Leo, annesi Irmelin ve babası George DiCaprio'nun omuzlarında taşınırken görülüyor.

Fotoğraf 12 bin kez paylaşılmış ve 100 binden fazla beğeni toplamış.

Fotoğrafa altı binden fazla yorum yazılmış.

Yorumcuların çoğu Irmelin'in koltukaltı tüylerini iğrenç bulduklarını söylüyor.

Koltukaltı tüyleri üzerinden kadın hakları

Bu görüşe karşı çıkanlar ise kadının vücudunun doğallığına karşı cahil bir önyargıyla yaklaştıklarını ve bunun kadınların bedenleriyle ne yapacakları konusunda baskıcı bir denetleme girişimi eleştirisinde bulunuyor.

Pek çok kişi Irmelin DiCaprio'nun koltukaltı tüylerini eleştirenleri "yanlış önceliklere sahip olmak ve fotoğrafın çekildiği dönemde koltukaltı tüylerinin yaygın olduğunu" bilmemekle suçluyor.

Bazı Facebook kullanıcıları ise DiCaprio'nun annesiyle dayanışma için tıraş edilmemiş koltukaltı tüyleriyle poz verdikleri fotoğrafları paylaştı.

Irmelin DiCaprio'nun bu tartışmaya tepkisi ise henüz bilinmiyor. Irmelin DiCaprio ve yıllar önce boşandığı eski eşi, oğullarının ödül aldığı Oscar gecesindeki törene katılmışlardı.

Kadınların vücutlarındaki tüyleri internet üzerinde daha önce de tartışma yaratmıştı.

2015'te Çinli kadın hakları aktivisti Şiao Meili "Koltukaltı tüyü yarışması" başlatarak kadınları kendi vücutlarına sahip çıkma ve kabul edilmiş güzellik kalıplarına meydan okuma çağrısı yapmıştı.

Kadın vücudundaki tüyler neden bu kadar tartışma yaratıyor?

"Girls will be Girls" isimli kitabın yazarı Emer O'Toole "Doğumdan itibaren sosyal olarak kadınlar tüylerinin görünür olmamasına ve kadınların tüylerinin pis ve iğrenç olduğu görüşüne şartlandırılıyor" diyor.

BBC Trending'e konuşan O'Toole kapitalizmi ve özellikle reklam kampanyalarını suçluyarak Gillette şirketinin kadınlar için ilk traş bıçağını 1915'te piyasaya sürdüğünü ve bununla kadınları vücut tüylerinin çirkin olduğuna ikna etmeye çalıştığını söylüyor.

O'Toole "50 yıl sonra şaşırtıcı bir biçimde başarılı oldular. Kadınsı olmak daha az tüye sahip olmak demekti ve kadın vücudunda çıkan tüyler alay ve utanç konusu oldu" diyor.