Maraş Katliamında neler olmuştu?

19-26 Aralık 1978'de Maraş'ta Alevilere dönük gerçekleştirilen ve 100'ü aşkın kişinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 38 yıl geçti.

1978'in 19-26 Aralık günleri arasında Maraş’ta yaşanan olaylarda, resmi rakamlara göre 111 kişi katledildi. 800 civarında ev ve iş yeri yakılıp yıkıldı. Sol düşünceli ve Alevi kökenli yurttaşların yüzde 80’i Maraş’ı terk etti.

Bugün 1978'de Maraş'ta yaşanan insanlık suçunun 38. yıl dönümü..

Bir sinemanın bombalanması ve iki öğretmenin öldürülmesiyle başladı olaylar.

Saldırganlar, dinamit lokumları, av tüfekleri, uzun namlulu silahlar, tabancalar, tahtalar, baltalar, balyozlar, zincirler, demir sopalar, tahta sopalar, kürekler, et satırları, benzin ve gaz bidonları ile resmi rakamlara göre çoğu Alevi 111, gayri resmi kaynaklara göre 150 kadar kişiyi korkunç şekilde öldürmüş, yüzlerce kişiyi ağır şekilde yaralamış, çok sayıda kadına tecavüz etmiş, yüzlerce ev ve işyerini tahrip etmişlerdi.

Alevilerin Evleri Kırmızı Çarpıyla İşaretlendi

Silah ve sopalarla daha önceden belirlenen evlere girilip içerideki Aleviler darp edilip daha sonra da evleri ateşe veriliyordu.

Aleviler Şehri Terk ediyordu

26 Aralık 1978 tarihli Cumhuriyet gazetesinde şehrin manzarası şöyle çiziliyordu: “Kahramanmaraş’tan Gaziantep’e ve Adana yönlerine traktörler, kamyonlar, taksi ve minibüslerle büyük bir insan akımı vardı. Aleviler korkudan şehri tek ediyordu.

Sıkı Yönetim İlan Edildi

Ecevit Hükümeti, 28 Aralık 1978 gününden itibaren Adana, Ankara, Elazığ, Bingöl, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Sivas, Urfa ve Hatay illerinde sıkıyönetim ilan etti. Sıkıyönetim kararı TBMM’de 537 üyenin kabul, birer üyenin ret ve çekimser oyuyla kabul edilmişti.

Maraş’ta ne olmuştu?

Alevilere ait 200’ün üzerinde ev yakıldı, 100’e yakın işyeri tahrip edildi. Yirmi üç yıl süren davalar sonunda 22 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1–24 yıl arasında ceza almıştır. Katliamda önemli rol oynayan 68 kişiye ise ulaşılamadı. Katliam, 12 Eylül Darbesi’ne sebep olan olaylardan biri olarak kabul edilmektedir.