MEB’in yeni müfredatı açıklanıyor: Atatürk azaldı, evrimde dönüş yok
Milli eğitim bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı müfredatın son hali bu hafta açıklanacak.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıkladığı müfredatta, öğrencilere yakın tarih ve darbe girişiminin anlatılmasına yer verilmiş, evrim konu başlığı çıkarılmış, Atatürk’ün hayatıyla ilgili konularda kısıtlamaya gidilmişti.
Müfredatta ayrıca, ‘2. Dünya Savaşı’ konu başlığında Türkiye’nin izlediği dış politika ve savaş sırasında Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik gelişmeler bölümünden 2’nci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ne ait başlık kaldırılmış, imam hatip ortaokullarındaki öğrencilere 7’inci sınıftan itibaren ‘cihat’ kavramının anlatılacağı ortaya çıkmıştı.
Yılmaz, yeni müfredata ilişkin tanıtım toplantısında kaldırılan evrim teorisi hakkında “Bilim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz. İlim midir, varsayım mıdır, kuramsal mıdır…” demişti.
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre 2017-2018 eğitim döneminde 1, 5 ve 9’uncu sınıf öğrencilerine okutulmaya başlanacak müfredat bu hafta içinde açıklanacak.
En çok öneri ve şikâyetin yapıldığı ve ortaokulda okutulan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi ve ilkokulda Atatürk’e ilişkin bölümlerin daraltıldığı sosyal bilgiler derslerinde ciddi bir değişiklik yok.
Evrimde geri adım yok
Eğitim sendikaları ve velilerin 10 bine yakın şikâyet ilettiği, üniversitelerin ‘Zorunlu Eğitim Müfredatında Evrimsel Biyoloji Konusunun Yer Almasının ve Kapsamının Artırılmasının Gerekliliği Hakkında’ başlıklı rapor sunarak itiraz ettiği biyoloji dersinde de bakanlık geri adım atmadı.
Yeni müfredatta, lise son sınıf biyoloji dersinin müfredatında yer alan, ‘Hayatın Başlangıcı ve Evrim’ ünitesini “İlim midir, varsayım mıdır” diyerek çıkartan MEB, eleştirilere rağmen üniteyi müfredatın son halinde de kullanmama kararı aldı.
Cihat çıkarıldı
Bakanlık, taslak müfredatta çocuklara 7’nci sınıftan itibaren ‘cihat’ kavramının anlatılmaya başlamasına karşı gelen tepkileri ise görmezden gelmedi. ‘Cihat’ kavramsal olarak ders programlarından çıkarılacak.
‘Dinimiz’ yerine ‘İslam dini’
Bakanlık tartışmalar ve AİHM’de açılabilecek davalara karşı din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin dilinde sadeleştirmeye gitti. Ayrıca Alevilik ve diğer dinlere daha geniş yer verildi.
Seçmeli olarak verilen ‘Hz. Muhammed’in hayatı’ dersi yeni müfredatta ‘Peygamberimizin hayatı’ dersine dönüştürülürken ‘dinimiz’ yerine ‘İslam dini’ dendi.