Millet İttifakı İle Görüşme Çağrısı HDP Huzursuzluğu
Parlamentonun üçüncü büyük partisi olan HDP’nin eş başkanı Mithat Sancar, Altılı Masa’nın Kemal Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklamasının ardından dün geç saatlerde katıldığı bir televizyon programında, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hayırlı olsun, kendisini bizlerle görüşmeye bekliyoruz" demiş, muhalefetin ortak adayıyla uzlaşmak istediklerini söylemişti.
Muhalefet ittifakından iki yetkili, Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, terör örgütü PKK ile bağlantılı olduğu iddiasıyla hakkında kapatma davası açılan HDP ile bu tür görüşmelerin, Kürt yanlısı politikalara düşman olan milliyetçi seçmenler arasındaki desteği zayıflatabileceğinden korkulduğunu söyledi.
Reuters, "HDP'nin cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde belirleyici bir rol oynayacağı düşünülüyor. Altı partili blok da Erdoğan'ın yirmi yıllık siyasi saltanatını sona erdirmek için muhtemelen onun desteğine ihtiyaç duyacak" diye yazdı.
Haber ajansı, sosyal demokratlar, milliyetçiler, laikler ve İslamcılar’ı kapsayan ittifakın, farklılıkları bir kenara bırakarak Kılıçdaroğlu’nu desteklediğine dikkat çekti.
Muhalefetin adayının açıklandığı saatlerde Sancar, Fatih Altaylı'nın Teke Tek programında açıklamalarda bulunarak HDP'nin, Kılıçdaroğlu'nu desteklemesinin önünü açabilecek görüşmeler yapmaya davet etti.
Sancar, "Hedefimiz demokrasi, adalet, özgürlüktür. Esas olarak ilkeleri konuşmak istiyoruz. Pazarlık için değil; Cumhurbaşkanlığının hangi ilkeleri üzerinde durulacağı, geçiş sürecinin nasıl olacağı ve bu dönemde nelerin acil olarak yapılması gerektiği konularını konuşacağız" dedi.
İttifak partilerinden birinin üst düzey bir yetkili ise Reuters'a yaptığı açıklamada, Sancar'ın davetinin "biraz erken" olduğunu belirtirken HDP'nin nasıl destek vereceği konusunun, muhalefetin en büyük sorunu olacağını söyledi.
HDP'nin açık desteğinin özellikle ittifakın ikinci büyük partisi olan milliyetçi İYİ Parti ve tabanından tepki çekeceğini söyleyen yetkili, "HDP'nin desteği son derece kritik" dedi ancak bu desteğin başka noktalarda desteği zayıflatabileceğini dile getirdi.
İttifakın başka bir partisinden üst düzey bir isim de Reuters’a, HDP'nin açık desteğinin İYİ Parti'nin desteğini beş puan, CHP'nin desteğini ise 2-3 puan azaltabileceğini iddia etti.
Reuters, "Bazı anketler muhalefet ittifakını, Erdoğan'ın İslamcı köklere sahip AKP'si ve milliyetçi MHP'den oluşan iktidar koalisyonunun önünde gösteriyor. Ancak anketler genellikle başa baş bir yarışa işaret ediyor. HDP ülke genelinde yüzde 10'luk bir desteğe sahip."
Kılıçdaroğlu bugünkü CHP grup toplantısında, HDP'ye atıfta bulunmadı; Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi parti liderlerine tek tek teşekkür etti ve bu yolu birlikte yürüyeceklerini söyledi.
Reuters’a konuşan ikinci yetkili, çok ince bir dengenin bulunması gerektiğini, aksi takdirde ödenecek bir bedel olabileceğini kaydetti ve HDP'den gelen oyların ittifakta kaybedilenlerle örtüşebileceğine dikkat çekti.
Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması davasını görüşürken siyasi analistler, Erdoğan'ın seçim kampanyasında bu iddiaları öne çıkaracağını söylüyor.
Davanın ne zaman sonuçlanacağı belli değil ancak mahkeme, HDP kararının seçim sonrasına ertelenmesi talebini reddetti. Mahkeme halihazırda partinin mali hesaplarını da bloke etmiş durumda.
Reuters’ın konuştuğu ikinci yetkili, İYİ Parti'nin katılımı nedeniyle bazı Kürt seçmenlerin muhalefet ittifakını desteklemeyeceğini de söyledi.
Sancar, dünkü açıklamalarında HDP'nin Türkiye'de siyasi dengelerin oluşmasında çok kritik bir yeri, rolü ve işlevi olduğunu da kaydetti.
"7 Eylül'de tutum belgesi açıklamıştık. Cumhurbaşkanlığında muhalefetle ortak aday fikrine açık olduğumuzu söylemiştik. Aday HDP ile ittifakımızla açık şekilde görüşmeler yapmalı" diyen Sancar, uzun zaman geçmesine rağmen bu konuda olumlu bir adım yaşanmadığını kaydetti.
Sancar, kendi adaylarını çıkarma konusunda Ekim ayından bu yana mesafe aldıklarını da söyledi ancak deprem nedeniyle, bu adımı yeniden değerlendirmeye başladıklarını belirtti.