Murat Ülker yurtdışına sermaye kaçırıyor iddiasının altında ne var?

Ekonomi yazarı Besim Üstün, Murat Ülker yurtdışına sermaye kaçırıyor iddiası hakkında bir yazı kaleme aldı.

Besim Üstün'ün İş Dünyası Murat Ülker Gibi Sermaye Kaçırmaya Hazırlanıyor! Yetişin! başlıklı yazısı şöyle:

İlk mecra Capital Dergisi.. Dergi   Ocak 2019  sayısında 142 CEO ile anket yapmış ve CEO’lar “2018 zor geçti” diyorlar.  2019 ise  yarım ağız “Değişme beklemiyoruz” diyorlar. Aslında 2019’ın Türkiye iç piyasasında  çok da iyi gitmeyeceğini biliyorlar da söyleyemiyorlar.

Örneğin, Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu diyor ki “Büyümek için ihracata odaklanacağız ve yurt dışında uygun fırsat bulursak yatırım yapacağız!”

Ve sıkı durun şimdi: Yapılan ankette  CEO’ların % 77’si büyümenin dış pazarlardan geleceğini söylüyor. İç pazarlardan büyüme öngören ise sadece 1.7.

İkinci Mecra Ekonomist Dergisi.. 30 Aralık-5 Ocak sayısında 25 iş insanımıza  2019 rotalarını sormuş. Gelin aşağıda kim ne söylemiş bakalım..

Grup şirketlerimizle sadece Türkiye’de değil global pazarlarda da daha etkin olmak için çalışmaya devam edeceği (Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar)

Önümüzdeki dönemin temasını globalleşme olarak belirledik (LCWaikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük).

Globalde büyümemiz ışık hızıyla sürecek (Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu).

Yeni yılda yurt dışı işlerde biraz daha gaza basacağız (Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay).

2019 yılında da stratejik  yatırımlarla  grubun ihracattaki büyümesine önem vereceğiz (Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Öksüz).

2019 yurt dışına odaklandığımız bir yıl olacak (Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu).

Hedefimiz ve vizyonumuz çok net: Faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde bir dünya markası olmak (Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı).

İtalya, ABD, Ekvator, Kazakistan, İsveç’te yatırımlarımız sürüyor. Bu süreçte yeni yatırımların yanısıra satın almaları da sürdüreceğiz (Yıldırım Holding İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım).

Ne diyor size bu hedefler? Evet Türk iş insanları 2019 yılında kurtuluşu dış pazarlarda, ihracatta, globalleşmede buluyor. Bu iki haber çalışması burada dursun şimdi üçüncü mecraya gidelim.

Üçüncü mecra ise Aydınlık Gazetesi..29 Aralık tarihinde bu gazetede Murat Ülker’in yıl sonunda çalışanlarına gönderdiği mesaj yer aldı. Mesajın şurası ilginç..

Diyor ki Murat Ülker“Grubumuzun gelirinin % 40’ının yurt dışı faaliyetler ve ihracattan geliyor. Türkiye artık grubumuzun adeta küresel üretim üssü ve yaptığımız ihracat hem Türkiye’miz hem grubumuzda stratejik önem taşıyor. Ana işlerimize odaklanarak büyüme stratejimizin ; Türkiye’deki işimizi, tüketicilerimizi, bize güvenenleri korumak için ne kadar doğru olduğunu 2018’de gördük”.

Ve sonra da hedefini açıklıyor: “Godiva, McVitie’s, Ülker, Şok Marketler gibi bütün Türkiye’yi ve dünyayı küresel olarak kuşatabilecek markalarımıza odaklanarak, yatırım yaparak geliştireceğiz.”

İlk iki haber çalışması ile Aydınlık haberini birleştirince bu ne demek biliyor musunuz? Türkiye’de 2019’da firmalar, iş insanları global olmaya, dünya markası yaratamaya, ihracat yapmaya  giderken Murat Ülker tüm bunları yapıp, Türkiye’yi global markalarının  ihracat üssüne dönüştürüp dönüyor demek!

Bazı şaşkınlar da birkaç yıldır globalleşme, dünya markası yaratma gibi hedefler gerektirdiği  için  pladis gibi (*)  bir organizasyonu kurması nedeniyle  Murat Ülker’e karşı “Yurt dışına sermaye kaçırıyor” karalama kampanyası  yapıyorlardı!

Ne oldu şimdi kim haklı çıktı!  Aylar önce krizi tahmin edip holdingini sağlam limana çekmek için bankalarla masaya oturduğunda haklı çıktığı gibi kim haklı çıktı!

Şimdi bu şaşkınlar  hep birlikte  “Bütün İş Dünyası Murat Ülker Gibi Sermaye Kaçırmaya  Hazırlanıyor! Yetişin” diye bir karalama kampanyası yürütecekler mi!

Bence yürütürler! Dedim ya çok şaşkınlar çok! Sanırım pladis ve onu takip eden diğer Türk şirketleri (arada biraz mesafe var ama ben kapatacaklarına inanıyorum)   bu topraklardan dünya markası çıkartmaya devam ettiklerinde  şaşkınlıkları hiç bitmeyecek!

(*) Bu arada pladis’i  birkaç kere bir yerlerde büyük harfle Pladis  yazınca düzeltme aldım.Doğrusu pladis’miş..Yani cümle başında da olsa küçük p ile yazılması gerekiyormuş. Daha sonra google’layınca gördüm ki pladis latince pleiades yani süreyya, pervin, ülker, maya manalarına gelen yedili yıldız kümesi demekmiş.  Murat Ülker de global şirket için Türkiye’deki Ülker, Yıldız markalarındaki gibi yıldız geleneğini sürdürmek istemiş ve pladis böyle ortaya  çıkmış. Niye küçük p derseniz de..markalama açısından çok iyi bir hinlik diye düşünüyorum..Keşke böyle hinlikleri dünya markası peşinde koşan diğer şirketlerimiz de bulabilseler.

Besim Üstün