Nagehan Alçı Bile Sedef Kabaş'a Özgürlük İstedi
Nagehan Alçı bugünkü yazısında Sedef Kabaş'ın br zamanlar yandaş olarak tanımlanan medyada çalıştığını belirterek Ahmet Altan hayranlığından Uğur Dündar hayranlığına hangi ara transfer olduğunu merak ettiğini söyledi.
Nagehan Alçı Habertürk'te yayınlanan bugünkü Yazısında Sedef Kabaş'ın br zamanlar yandaş olarak tanımlanan medyada çalıştığını belirterek Ahmet Altan hayranlığından Uğur Dündar hayranlığına hangi ara transfer olduğunu merak ettiğini söyledi.
Alçı'nın yazısının ilgili bölümü şöyle:
''Yani şaşıracaksınız ama 12 Eylül 2010 konjonktüründe Sedef Kabaş, iktidar medyasının, kendi tabiriyle “yandaş medya”nın bir mensubuydu.
Bu program dışında kendisi ile hiç karşılaşmadım. Fakat başarılı TV programlarını Boğaziçi Üniversitesi öğrenciliğimden beri izlerdim.
İlk hatırladığım NTV’de sunduğu “Tartışa Tartışa” programıdır. O programda 4 yorumcu vardı. Abdurrahman Dilipak, Etyen Mahçupyan, Taha Akyol ve Ercan Karakaş.
Bu dört ismin moderatörlüğünü Sedef Kabaş yapardı. 4 aydın birçok konuda tartışırdı ama Kemalizme mesafeli ve eleştirel duruş bağlamında ortak tarafları vardı.
Ercan Karakaş SHP ruhunu yani Kemalizmden bağımsızlaşabilmiş evrensel bir sosyal demokrat düşünceyi savunan bir isimdi. Ercan Bey de eşi değerli sanatçı Müjde Ar da hala o SHP ruhu diyeceğimiz özgürlükçü sosyal demokrat çizgidedir.
O programda Kabaş gayet başarılı bir moderatördü fakat en çok Etyen Mahçupyan’ın fikirlerine yakın olduğunu belli ederdi. Hatta Mahçupyan’ın “demokrat zihniyet” diye adlandırdığı politik teorisine desteğini ve beğenisini ortaya koyan bir duruşu vardı.
Çok ilginç… Sedef Kabaş deyince bugün çok sert dille Kemalizmi ve ulusalcı ideolojiyi savunan bir kadın akla geliyor.
Oysa aynı Kabaş çok uzun süre Kemalizmin sert muhalifi olan aydınların çizgisine yakın bir insandı. Mesela Ahmet Altan’ın koyu bir hayranıydı.
Sedef Kabaş ile “Sesli Düşünenler” arşivine bakın Ahmet Altan ile yapılmış birkaç program göreceksiniz ve öyle “Hard Talk” formatında falan değil tamamen Anti-Kemalist bir aydın olan Ahmet Altan’a övgülerle dolu programlardır bunlar.
Kemalizmin bu ülkedeki en sert muhalifi olan Ahmet Altan gibi aydınlara sempatisini çok açık ortaya koyan bir gazeteci olan Sedef Kabaş nasıl bugün militan derecede Kemalist ve ulusalcı bir kadın olarak algılanır? Ahmet Altan hayranlığından Uğur Dündar hayranlığına nasıl ve ne ara transfer olmuş olabilir?
Bu soruların Türkiye’yi anlamak bağlamında çok ciddi ele alınması ve cevaplanması gerekir ama başka bir yazı konusu olarak…
Gelelim mevcut duruma… Sedef Kabaş’ın tutuklanmasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Kullandığı üslup çirkin de olsa hakaret katalog bir suç yani tutuklanmayı gerektiren bir suç olamaz.'' tıklayın