NASA, Merkür’ün Güneş’in önünden geçişini böyle görüntüledi
Merkür, dün 7 saat boyunca Güneş ve Dünya arasına girdi. Tarihi anlar, Güneş’i gözlemleyen bir uzay aracı tarafından kaydedildi.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), dün Merkür’ün Güneş’in önünden geçişini izleyen Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracının çektiği görüntüleri gece saatlerinde yayınladı. ‘Time lapse’ (zaman atlamalı hızlandırılmış çekim tekniği) ile elde edilen görüntülerde, dev yıldızın üzerindeki küçük siyah bir nokta gibi olan Merkür’ün Güneş’in önünden geçişi yer aldı.
Güneş Sistemi'nin en küçük gezegeni olan Merkür’ün çapı 4 bin 880 kilometre. Dünya'nın çapı da 12 bin 742 kilometre. En büyük gezegen ise 139 bin kilometre çapıyla Jüpiter. Yani Merkür'den yaklaşık 30 kat daha büyük. Merkür’ün Dünya ile Güneş’in arasından geçişi bir yüzyıl içinde 13 – 14 kez gerçekleşebiliyor. Daha önce 2006 yılında bir geçiş olmuştu. Bir sonraki geçiş ise 2019 yılında.
Merkür’ün geçişi sırasında Güneş’in fırtınalı yüzeyinin eşsiz güzellikteki görüntüleri de SDO’nun özel filtreli kameralarına yansıdı. SDO’nun elde ettiği veriler ışığında bilim insanları Güneş’in hareketlerini ve Dünya’ya olan etkilerini daha iyi anlamaya çalışıyor. 2010 Şubat'ında uzaya fırlatılan SDO uzay aracı, halen NASA'nın Güneş araştırmalarında kullanılıyor.Cihan CİHAN