Norşin'in büyük sırrı! Said Nursi'nin memleketi çıktı!
MEDYAFARESİ- Cumhurbaşkanı Gül'ün Güroymak yerine Norşin'i telaffuz etmesi tartışılıyor. Oysa Norşin, Nakşibendiliğin merkezi. Said Nursi'nin de memleketiymiş.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bitlis'e giderken geçtiği Güroymak ilçesinden, "Yolda Norşin'de büyük kalabalık gördüm. İnsanlarla konuştum, sevgiyi gördüm" diye söz edince MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından eleştirildi. Bu vesileyle gündeme gelen Norşin, bilinen en önemli Nakşibendî merkezi. Norşin'in "ışık kümesi", "yeni yerleşim", "ilim irfan yuvası" anlamına geldiği söyleniyor. İlçe Türkmen, Oğuz ve Avşar aşiretlerinin Kürtlerle kaynaşmasının merkezi de sayılıyor. Atatürk, 1919'da Norşinli Şeyh Muhammed Ziyauddîn Efendi'ye gönderdiği mektuba Nutuk'ta yer verdi ve isim olarak "Norşin" ifadesini kullandı. 1972'de ismi "Güroymak" olarak değiştitirilen, ardından belediye statüsüne kavuşan Norşin, 1988'de ilçe oldu.
Araştırmacı Yazar Müfit Yüksel, Doğu ve Güneydoğu'da Norşin adını taşıyan yedi-sekiz köy bulunduğunu, bunların bir kısmının Muş, Adilcevaz ve Elazığ'da olduğunu söyledi. Yüksel, Nakşiliğin önemli bir merkezi olması sebebiyle Norşin'in önemli olduğunu ifade etti.
19'uncu yüzyıla kadar Kadirilik tarikatının etkili olduğu Norşin'de yetişen din adamları arasında Türkiye'nin yakından tanıdığı; Bediüzzaman Saidi Nursi, Şeyh Fethullah El Werkanasi, Şeyh Alaaddin, Şeyh Şefik Arvasi, Sadrettin Yüksel, Molla Abdülhakim Arvasi, Mehmet Emin Er Hoca, gibi önemli isimler var.