Öcalan’ın Anayasada değişiklik istediği iki madde

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çağrısının ardından DEM Partili İmralı heyeti, 28 Aralık'ta PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan'la görüştü. Görüşmenin ardından DEM Parti heyeti siyasi partileri ziyaret etti. Öcalan'ın taleplerini gazeteci Fatih Altaylı kişisel bloğunda kaleme aldı. Altaylı, Öcalan'ın Anayasa’nın 42. ve 66. maddelerinin değişmesini istediğini yazdı.

İmralı'da PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti Heyeti’nin siyasi partilerle görüşmeleri sürüyor. Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan ve Ahmet Türk'ten oluşan heyetin önümüzdeki hafta tekrar Öcalan ile görüşmesi bekleniyor.

Gazeteci Fatih Altaylı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “silahları bırakma” çağırıyla başlayan ve DEM Parti heyetinin İmralı’ya yaptığı ziyaretle somutlaşan süreçte, kulislerde Öcalan’ın iki talebi olduğunun konuşulduğunu yazdı.

Bu değişikliklerin mevcut Anayasa’nın 42. ve 66. Maddelerinde istendiğini söyleyen Altaylı, şöyle açıkladı:

“Milli Eğitimi düzenleyen 42. madde. Bu maddenin son cümlesini, yani ‘Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tabi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası andlaşma hükümleri saklıdır’ şeklindeki cümleyi değiştirmek ve Türkçeden başka bir dilin ana dil olarak okutulamayacağı düzenlemesini çıkarmak. Tabii el değmişken büyük olasılıkla üçüncü cümledeki ‘Atatürk ilkelerine uygunluk’ da çıkarılacaktır.

PKK liderinin minik bir değişiklik talep ettiği bir diğer madde ise 66. maddenin ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür’ diyen ilk cümlesinden Türk kelimesinin çıkarılması. Bu kadar minik talepler.”

 “Karşılığında ise Anayasa’nın 101. maddesinde yapılacak değişikliğe destek vereceklerini söylemişler” diye yazan Altaylı, şu değerlendirme ve eleştirilerde bulundu:

“Orada da aslında bir minik değişiklik olacak. 101. maddenin 3. cümlesinde ‘Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir’ deniyor ya, oradan ikiyi çıkaracaklar. Kendilerinden ricam 3 falan demesinler. 5 yıl sonra da bir Anayasa değişikliği ihtiyacı daha hasıl olmasın. Öyle ya 3 defa derseniz Anayasa 12 Eylül ürünü olur. Tabii bunları konuşan MHP ve AKP değil de CHP olsaydı acaba neler olurdu çok merak ediyorum. Aslında etmiyorum. Çünkü biliyorum. Artık inek hırsızlarını tanıyorum.”