Orucu bozan ve bozmayan şeyler

Oruç hangi durumda bozulur, hangi durumda bozulmaz?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutan vatandaşlar orucu bozan durumların ne olduğunu merak ediyor. Her sene olduğu gibi bu sene de 'Alo Fetva Hattı'na vatandaşlardan sorular geliyor. İl Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, orucu bozan durumlarla ilgili bilgiler verdi.

Nuruosmaniye Camisi içerisinde bulunan müftülük binasında basın mensuplarıyla bir araya gelen İl Müftüsü Yılmaz, "Alo Fetva Hattı"nın Ramazan öncesi ilk mesaisinde telefonla vatandaşların sorularını cevapladı.

"İbadetin ve dini hayatın yoğun yaşandığı ramazan ayında insanlar daha fazla soru sorabiliyor. 'Acaba orucumu bozacak bir hareket mi yaptım', 'Şu hareket orucuma zarar verir mi' gibi konularda hemen tereddüde düşüp telefona sarılıyorlar.

En çok sorulan sorular hepimizin bildiği gibi ‘Sakız çiğnemekle oruç bozulur mu?’, 'İğne yaptırmakla, diş çektirmekle, diş fırçalamakla oruç bozulur mu?' türünden gündelik hayatta sık karşılaştığımız olayların cevapları şeklinde oluyor.

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Bu soruların cevaplarına gelecek olursak, sakız önceden çiğnenmiş, içinde şeker unsuru kalmamışsa bunun caiz olduğu yönünde kurulumuzun fetvası var. Ancak hiç çiğnenmemiş, içerisinde şeker ve glikoz bulunuyorsa elbette ki bu orucu bozar.

DENİZE GİRMEK, BANYO YAPMAK ORUCU BOZAR MI?

Denize girmek, banyo yapmak konusunda ise ağız ve burundan su kaçma, su yutma tehlikesi yok ve buna dikkat edilecekse denize girmenin de banyo yapmanın da sakıncası yok.

DİŞ FIRÇALAMAK ORUCU BOZAR MI?

Diş fırçalama meselesinde de diş macununun tadı, kokusu boğazımızdan aşağıya geçerek bizi endişelendirmeyecekse orucu bozmaz. Mümkünse yatmadan önce fırçalamak gerekir."