Osman Sınav: 90 dakikalık diziyi ben buldum ama...

Osman Sınav, dizi sürelerini 90 dakikaya çıkaranın kendisi olduğunu itiraf ederken çözümü de yine kendisi önerdi..

’Toplumsal Katkı Ödülü’nü alan Osman Sınav, Türkiye’de dizi sürelerini 90 dakikaya çıkaranın da, 50 dakikalık ’özet bölüm’ mucidinin de kendisi olduğunu itiraf etti

Hafta sonu Isparta’daydım. Süleyman Demirel’in memleketinde ilk durağımız Süleyman Demirel Üniversitesi oldu. Çünkü Süleyman Demirel Üniversitesi, TRT 1’in en yüksek reytingli dizisi olan ’Sakarya Fırat’ı Isparta’da çeken Osman Sınav’a ’Toplumsal Katkı Ödülü’ verecekti.
Sınav’a ödülünü Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Bayar takdim etti.
Sınav’ın ardından sahneye çıkan Gökhan Kırdar, tören için salonu dolduranlara mini bir       konser verdi.
Törenin ardından iki akşam konaklayacağımız Eğirdir Gölü üzerindeki Süleyman Demirel Üniversitesi’ne ait Mavi Göl’e geçtik.
Burada Osman Sınav’la, dizi sektörü üstüne uzun uzun sohbet ettik.

Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Vardar’ın da iştirak ettiği sohbette Osman Sınav, Türkiye’de dizi sürelerini 90 dakikaya çıkaranın da, 50 dakikalık ’özet bölüm’ mucidinin de kendisi olduğunu itiraf etti. Sınav, bunları neden yaptığını da şöyle açıkladı:

’Kurtlar Vadisi’yle başladı
"Show TV’de ’Kurtlar Vadisi’ dizisine başladığımda atv’nin yayınladığı iki diziden ’Zerda’ birinci, ’Bir İstanbul Masalı’  ikinci oluyordu.

’Zerda’yı geçmem için süremin ondan daha uzun olması gerekiyordu. Nitekim bu taktikle ’Zerda’yı geçtim, ama ’Bir İstanbul Masalı’nı geçemedim. O dönemde Show TV’nin Genel Müdürü olan Saner Ayar’a, haberlerden sonra ’Zerda’nın karşısına 40-50 dakikalık bir program koy ki, ben ikisini de geçip, birinci olayım dedim.  Nitekim Show TV, ’Zerda’nın  karşısına ’Tatlı Hayat’ı koyunca ’Kurtlar Vadisi’, ’Bir İstanbul Masalı’nı da geçip, birinci oldu. Medyapım itiraz edip Show TV diziyi eski gününe çekince mecburen ’Kurtlar Vadisi’ne 50 dakikalık özet yapıp, dizinin önüne koydum. Bu yöntem sayesinde aylarca ’Kurtlar Vadisi’ birinci, ’özet  bölümü’ de ikinci oldu.

Çözüm, Yapımcı Meslek Birliği
Bu işi televizyonda ilk başlatan yapımcı olarak, yıllarca dizilerin formatlanması konusunda uğraş verdim, ama destek görmedim. Dizi sektörünün şu anda yaşadığı sorunun tek bir çözüm yolu var. O da şu:

RTÜK bu işlere karışmamalı. Sektör; sorunlarına kendi içinde çözüm bulmalı.
Nasıl ki   sinemada her yapımcının bir eser yapımcı belgesi var;  televizyon sektöründe de aynısı uygulanmalı. Televizyonlar, yapımcılardan ’Yapımcılar Meslek Birliği’nden ve Kültür Bakanlığı’ndan onaylı yapımcı belgesi  istemeli.

Yapımcı belgesi almak yetmez. Yapımcılar, çekecekleri her dizinin ilk bölümü için Yapımcılar Meslek Birliği ve Kültür Bakanlığı’ndan onaylı ’Eser İşletme Belgesi’ almalı. Birinci bölümden sonra yapılan işin denetimini  televizyon kanalı ve RTÜK  yapıyor çünkü.
Yapımcı Meslek Birliği de,   yapımcıların uyacakları kuralları belirlemeli. Birlik, ’Dizi süreleri 60 dakikayı aşmayacak’ dediği zaman, buna uymayan yapımcıyı ihraç etmeli. Kurallara uymayıp ihraç edilen yapımcıya da hiçbir televizyon kanalı iş vermemeli.
O zaman Taksim’e çıkıp, dizi süreleri ve çalışma koşulları için eylem yapmaya gerek kalır mı?"

Ali EYÜBOĞLU / MİLLİYET