Oyunculardan Timuçin Esen olayı için protesto yürüyüşü!
Oyuncu Timuçin Esen'in bir bar çıkışı önce magazin muhabirleriyle tartışması, ardından da polislerce kelepçelenerek yaka paça karakola götürülmesi, büyük bir tartışma başlattı.
Olaydan sonra başına altı dikiş atılan Esen'in maruz kaldığı durum, Erkan Can, Ali Sürmeli, Nejat İşler, Hatice Aslan, Olgun Şimşek ve Güven Kıraç'ın da üyeleri arasında bulunduğu Birleşik Oyuncular Meslek Grubu'nu (BİROY) harekete geçirdi.
Oktay Kaynarca, dün yaptığı açıklamada, sanatçıların zaman zaman magazin muhabirleri tarafından mağdur duruma düşürülmelerini protesto için yürüyüş kararı aldıklarını söyledi. Ünlü oyuncu, "Meslek birlikleri olarak bir yürüyüş, bir eylem yapmaya karar verdik. Sloganımız 'Magazinden bizi uzak tutun'... Çünkü biz magazinle var olmadık, magazin bizimle var olmuştur" dedi. Öte yandan Timuçin Esen'in olay gecesi yaşadıklarına tepki gösterenler sadece oyuncular olmadı. Köşe yazarlarından hukuk adamlarına pek çok kişi bu konuyu tartışıyor. İşte farklı cephelerden farklı görüşler...
TİMUÇİN ESEN
Beni dışında tutun
Ben bu polemiğin içinde olmak istemiyorum. İçinde yer almak istemediğim çok sevimsiz bir tablonun ortasında kaldım. Böyle her gün gazetelerde görünmek istemiyorum.
OKAN BAYÜLGEN
Ayrılsın rahatça dövüşelim
Avrupa ve Amerika'daki sistemde paparazzi, basın mensubu olmaz. Olmasın ki sanatçı ile paparazzi rahatça dövüşsün. Böylece iletişim ve gazetecilik mezunu gençler de gazeteci olacağım diye paparazzilik gibi laubali haberleri yapmak zorunda kalmasın. Yakın tarihte Sean Penn, bir paparazziye tekme atmıştı. Ama altını çiziyorum, tekme attığı adam gazeteci değil paparazziydi.
HANDE ATAİZİ
Provoke ediyorlar
Paparazziler, işlerini karşılarındaki insanı çıldırtacak noktaya getirmesinler. Ben bir yerden çıkıyorsam, işini yap, görüntünü al, ama bana saçmasapan, provoke edici sorular sorma. Ondan sonra 'Bak delirdi' oluyor! Arkamdan, önümden beni ittiriyorlar, sıkıştırıyorlar, laftan da anlamıyorlar. Gazetecilerle beraber yürümek zorunda mıyım ben? Hayatım tehlike altında. Çünkü kamera ışığını gören tinerciler yanına gelip seni sıkıştırıyor. Tinerci ya da sarhoş biri gelince de onu senin yanından uzaklaştırmıyor,aksine o anı da görüntüleyip 'tacize uğradı' diye haber yapıyorlar.
OKTAY KAYNARCA
Şiddete karşı şiddet
Benim üç dört yıldır söylemek istediğim buydu. Hiçbirimiz bu duruma daha fazla boyun eğmeyeceğiz. Bunun karşılığı şiddet ise biz de şiddet göstereceğiz. Artık sokaktaki insan da magazincilerin ne kadar provoke edici kişilikler olduğunun farkında. Bize kalmadan sokaktaki vatandaş bu paparazzi denilen şahsiyetleri linç ederse şaşırmayın. O paparazziler kadar polis de suçludur ayrıca. Meslek birlikleri olarak bir yürüyüş, bir eylem yapmaya karar verdik. Sloganımız 'Magazinden bizi uzak tutun' olacak. Çünkü biz magazin ile var olmadık, magazin bizimle var olmuştur.
Gazeteciler ne diyor
CENGİZ SEMERCİOĞLU
Polise de bakılmalı
Magazin muhabirlerinin bardan çıkan bir oyuncuyu çekme hakları var ama bir kavganın tarafı olma hakları yok. Oysa onlar Timuçin Esen'le resmen kavga edip, kendileri haberin öznesi oldu. Asıl problem ise poliste. Olayı yatıştırmaları gerekirken büyüttüler. Bir oyuncun kelepçelenerek, yerlerde sürüklenerek terörist gibi gözaltına alınması kabul edilir bir durum değil. Bir tek kafasına silah dayamadıkları kaldı.
ALİ EYÜBOĞLU
Herkes fırça darbesi attı
Benim gazetelerde gördüğüm çirkin bir resim vardı. Bu çirkin resmin oluşması için Timuçin Esen de polis de magazinci arkadaşlar da yeterince fırça darbesi atmışlar. Gece çalışan kameraman arkadaşların karşı tarafı tahrik ettiklerine tanık oluyorum maalesef. Aynı şekilde sanatçıların da karşılarında bir basın emekçisi olduğunu unutmaması gerekiyor.
AYŞE ÖZYILMAZEL
Magazin figürü değil
Korkunç üzüldüm. Sadece poz vermedi diye başına bunlar geldi. Üstelik Timuçin Esen bir magazin figürü değildir, hiç olmadı da... Bir basın danışmanı bile yok. Bir an önce bu duruma bir formül bulunmalı. Sınırların korunması lazım. Böyle bir haberin kime yararı var?
AVUKAT GÖRÜŞÜ
AVUKAT HAYATİ ŞAHİN
Muamele ağır olmuş
Polise direndiğiniz zaman polisin kuvvet kullanma hakkı var. Gerekirse kelepçe de takılabilir. Ama kelepçe genellikle kaçma şüphesi durumunda kullanılır. Bu olayda ise bırakın kaçmayı, adamın yürüyecek hali yok. Önden de değil ters kelepçe vurulmuş. Bu kelepçe cinayet, kaçakçılık, organize suçlar gibi suçlarda vurulur ve şüpheliye acı veren de bir durumdur. Muamele ağır olmuş.
MUHABİR NE DİYOR?
SİNAN TOSUN (MGD Başkanı)
Dün Magazin Gazetecileri Derneği yaşanan olaylarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. MGD Başkanı Sinan Tosun, şunları söyledi: "Biz dağa çıkmadık, silah kuşanmadık. Bizim meslekte de çürük elmalar olabilir ama kimseye vurmadık. Bu yüzden de 'magazin terörü' denmesini kınıyoruz."
EVREN ABDULLAHOĞLU (Sözcü muhabiri)
Timuçin Esen olayı öncesinde ben dışarıda bekliyordum. Birden çıkıp "Görüntüleri sen mi aldın" diyerek boğazıma yapıştı. Benim hiçbir şeyden haberim yoktu. Meğer Star TV kameraları onu içeride kız arkadaşıyla görüntülemiş. Önce bana saldırdı, benim yapmadığımı anlayınca da arkadaşlarıyla birlikte benden özür diledi. Sonra diğer kameralardan kaçarken polislerin yanına gitti. Bu arada Sar TV kameramanı, kamerası kırıldığı için polise gidip şikayetçi olmuştu.
Sinem Vural - Hürriyet