Parası olana her yer Avrupa!
Vize almak sık seyahat edenler için hem zaman, hem para kaybına yol açıyor. Ekonomik gücü olanlar ise yatırım ya da hibe yaptıkları ülkenin pasaportunu alarak bu sorunu kökten çözüyor
Vizesiz seyahat etmek isteyenler, ailesinin geleceği ve güvenliği için bir başka ülkeye yerleşmek isteyenler, sürekli seyahat ettiği için her seferinde vize almakla uğraşmak istemeyenler, belli bir ücret karşılığında ABD, İngiltere ya da AB ülkelerinden pasaport alarak her seferinde vize peşinde koşturma derdinden kurtuluyor.
Başka ülkelerden pasaport alabilmek için bu işle yetkilendirilmiş aracı kuruluşlara başvurmak gerekiyor. Her ülkenin şartları ve kabul süreçleri farklı oluyor. Pasaport veren ülkeler, başvuru sahiplerinden doğrudan yatırım yapma, devlet tahvili alma, gayrimenkul alma ya da para hibe etme şartlarını yerine getirmesini istiyor.
Başvuru sahipleri 50 bin euro ile 2 milyon sterlin arasında değişen bu paraları ödeyerek ya da yatırım yaparak, o ülkenin pasaportunu cebine koyuyor. Bu konuda danışmanlık hizmeti veren Yeni Bir Hayat şirketinin genel müdürü Şevki Akaydın, ülkelerin yatırımcılara sunduğu vatandaşlık fırsatlarını anlattı.
İspanya ailecek kabul ediyor
İspanya’da 500 bin euro tutarında gayrimenkul alanlar bu ülkede yaşama ve Schengen ülkelerine ise serbest dolaşım hakkı elde ediyor. İspanya’nın gayrimenkul yoluyla oturum programı aynı zamanda 18 yaşından büyük çocuklar ve ebeveynlere de aynı hakkı sağlıyor.
Macaristan’dan iki haftada oturma izni
Macaristan Yatırımcı Programı’na katılarak sadece 2 hafta içinde Macaristan’da ömür boyu geçerli daimi oturma izni alınabiliyor. Böylece Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkına sahip olunuyor ve 7 yıl içinde de Macaristan vatandaşı olarak Avrupa Birliği pasaportuna başvurma fırsatı elde ediliyor. Bunun için 300 bin euro’luk devlet tahvili almak gerekiyor.
ABD’ye 500 bin dolar getir, Green Card’ı al
Karayip pasaportuna 100 ülkede vize yok
Dominika Yatırımcı Programı ile Dominika pasaportu sahibi olanlar Avrupa Birliği ülkeleri dahil 100 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyor, İngiltere ve diğer Commonwealth ülkelerinde 6 aya kadar kalabiliyor
Ekonomik hibe seçeneğinde yapılacak yatırım tutarı tek kişi için 100 bin dolar iken dört kişilik bir ailede bu rakam 200 bin dolara kadar çıkıyor. Yapılan hibe, geri alınamıyor. Alternatif yöntem ise 200 bin dolar tutarında bir gayrimenkul satın almak. Bu mülk en az 5 yıl elden çıkarılamıyor.
Bulgaristan tahville vatandaşlık veriyor
Bulgaristan, 2007’de Avrupa Birliği üyesi oldu ve 2009’da Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı’nı hayata geçirdi. Bulgar hükümetine bağlı Yatırım Destekleme Birimi tarafından düzenlenen program kapsamında, 1 milyon Bulgar Levası (Yaklaşık 512 bin euro) tutarında 5 yıl süreli hükümet tahvili yatırımı yapılarak Bulgar vatandaşlığına sahip olmak mümkün. 5 yıl sonra para iade ediliyor ve pasaport veriliyor.
İngiltere, 2 milyon sterline oturma, çalışma ve iş kurma izni veriyor
İngiltere yatırımcı vizesi, İngiltere’de en az 2 milyon sterlin tutarında yatırım yapanlara veriliyor. İngiltere’de yılda 6 ay ikamet etme şartı aranıyor. Bu vizeyle İngiltere’ye yerleşebilir, çalışabilir ya da iş kurabilir, 5 yıl içinde süresiz oturum ve süresiz oturumun 1 sene sonrasında da İngiliz vatandaşlığına başvurma hakkı kazanabilirsiniz. 5 milyon sterlin yatıranlar 3 yılda, 10 milyon sterlin yatıranlar 2 yılda bu hakkı alıyor.
650 bin dolara AB kapılarını açıyor
2004’ten beri Avrupa Birliği üyesi olan Malta, Bireysel Yatırımcı Programı (IIP) aracılığıyla Ulusal Kalkınma ve Sosyal Fonu’na en az 650 bin euro tutarında katkı yapılması ve birkaç ek şart dahilinde, başvuran yatırımcılara 1 yıl içinde Malta vatandaşlığı alma ve dolayısıyla bir AB pasaportuna sahip olma şansını veriyor. Eş ve çocuklar için kişi başına 25’er bin euro verilerek aynı haklardan onlar da yararlanıyor. İkamet şartı yok.
Romanya: 50 bin euro’ya Schengen hakkı veriyor
Kanada sadece ‘nitelikli çalışan’ talep ediyor
Kanada, göçmen nüfusunu kültürel yapısının bir parçası olarak görüyor ve bu yapısını bir gurur kaynağı olarak taşıyor. Kanada Başbakanı seçilen Justin Trudeau’nun hükümeti de göçmen kökenli bakanların sayısıyla dikkat çekiyor. bugün Kanada, gelişmiş ülkeler arasında nadir bir örnek olarak düzenli bir şekilde yılda ortalama 250 bin göçmen kabul ediyor. Tek şart ise göçmenlerin nitelikli işgücüne sahip olması.