Polikistik Over Sendromu: Sahte tedavi satan fenomenler kadın sağlığını tehlikeye atıyor
Polikistik Over Sendromu (PKOS) yaklaşık her 10 kadından birini etkileyen ve regl dönemlerinin sancılı geçmesine yol açan hormonal bir durum.
Sosyal medyada tıbbi yeterliliği olmayan ve milyonlarca takipçiye ulaşan bazı hesaplar, PKOS için kestirme bir çözüm bulunmamasını fırsat bilerek kendilerini uzman olarak tanıtıyor ve sahte tedaviler satıyor.
BBC 100 Kadın biriminden Jacqui Wakefield'ın araştırmasına göre 12 yıldır regl dönemlerini ağrılı geçiren, depresyon ve yorgunluk yaşayan Sophie, PKOS teşhisi konan kadınlardan biri.
Doktorlardan yeterli tıbbi yardım almakta zorlandığı için Instagram'da karşına çıkan ve sorununu çözeceğini vadeden Kourtney Simmang'den yardım almaya karar verdi. Simmang'ın diyet, takviye gıdalar ve koçluk hizmeti sunan paketi için için 3 bin 600 dolar ödeyen Sophie, yüzlerce dolar ödediği takviyeler de satın aldı.
Jinekolog Dr. Jen Gunter ise Simmang'ın bu testleri satma yetkisi olmadığını ve bu testlerin klinik olarak kullanımının sınırlı olduğunu belirtiyor.
Yaklaşık bir yıl sonra Sophie'nin semptomları düzelmedi, bu yüzden Simmang'ın tedavisinden vazgeçti.
"Programdan bedenimle ve yemekle daha kötü bir ilişkiye sahip olarak, PKOS'umu iyileştirme kapasitemin bulunmadığını düşünerek ayrıldım" diyor.
Kourtney ise sorulara yanıt vermedi.
Videoların yarısı yanlış bilgi yayıyor
Instagram'da kimi fenomenler, kendilerini "beslenme uzmanı" veya "hormon koçu" olarak tanımlıyor.
BBC Dünya Servisi, TikTok ve Instagram'da Eylül ayında "PKOS" etiketiyle en çok izlenen videoları dört dilde inceledi.
Videoların yarısının yanlış bilgi yaydığı tespit edildi.
İngilizce, Svahili, Hintçe ve Portekizce dillerindeki 25 videoyu analiz eden BBC, bu içeriklerin birçoğunun Hindistan, Nijerya, Kenya ve Brezilya'da da popüler olduğunu buldu.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya genelinde PKOS'lu kadınların yaklaşık %70'ine teşhis konulmamış durumda.
Teşhis konulsa bile etkili tedavilerin bulunmasında zorluk yaşanıyor.
Dr. Gunter da, "Tıbbın bir boşluğu olduğunda fırsatçılar bunu kullanır" diyerek durumu açıklıyor.