Polimetre: Türkiye'de test sayısı azaltılarak korona vaka sayısı düşük tutuluyor
Medyafaresi.com özel haber- Vaka ve ölüm sayılarının tartışıldığı bir süreçte Polimetre, “Testlerin pozitif çıkma oranlarının arttığı günlerde test sayıları azaltılmakta, testlerin pozitif çıkma oranlarının azaldığı günlerde test sayıları arttırılmakta” dedi.
Hülya Karabağlı / Medyafaresi.com özel haber
Siyasi Veri Madenciliği ve Analizi kuruluşu Polimetre, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19’a ilişkin vaka ve ölüm sayıları üzerinden yürüyen tartışmaya son çalışmasıyla katıldı.
Polimetre’nin kurucusu M. Günal Ölçer, “Türkiye’de test sayısına müdahale edilerek hasta sayısı belirlenen sınırlar arasında tutulmaktadır” açıklamasını yaptı. Ölçer, Ağustos Ayında dünya genelinde ölüm sayısının 152-200 bin arasında olacağını hesaplandığını bunun geçtiğimiz Temmuz Ayındaki 168 bin ölüm sayısına benzer bir rakama denk geldiğini ifade etti.
Polimetre’nin çalışmasına göre, Ağustos Ayında ölüm sayılarının Temmuz ayına göre; Afrika, Kuzey Amerika ve Okyanusya Kıtalarında artması, Avrupa’da azalması Asya ve Güney Amerika’da Temmuz ayı gibi olması beklenirken Türkiye’de bir miktar artış öngörülüyor.
VAKA SAYILARI ARTINCA ÖLÜM SAYISINDA AZALMA OLMADI
Polimetre’ye göre, Nisan sonunda, dünya genelinde salgına yakalanan her 12 hastadan biri yaşamını yitirirken, Temmuz sonunda 35 hastadan biri hayatını kaybetti. Ancak olay sayılarının artması nedeniyle ölüm sayılarında istenen azalma gerçekleşmedi. Polimetre, “COVID-19 giderek Türkiye’de de daha az öldürücü olmaktadır” diyor.
Polimetre’den Ağustos ayı çalışması
Polimetre çalışmanın amacını şöyle ifade ediyor, “COVID-19 salgını nedeniyle Ağustos 2020 Ayında dünya genelinde ve kıtalarda kaç kişinin hastalığa yakalanacağı ve yaşamını kaybedeceği konusunda öngörüde bulunmaktır. Tersine bir not olmadığı durumlarda, tüm grafikler için 31-Temmuz-2020 tarihli ECDC1 verileri esas alınmıştır”.
İşte o çalışma
AĞUSTOS AYINDA DÜNYADA OLAY SAYILARI HIZLA ARTACAKTIR.
Dünya genelinde Ağustos Ayı olay sayılarının en yüksek olduğu ay olacaktır.
Temmuz’da 7 milyon kişi hastalığa yakalandı. Bu sayı önceki zamanlardan daha yüksekti.
Ancak Ağustos ayında daha fazla kişinin hastalığa yakalanacağı ve sayının
8.1-9.1 milyon arasında olacağı hesaplanıyor.
Ağustos Ayında, Temmuz Ayına göre olay sayılarının Afrika hariç tüm kıtalarda artacağı hesaplanmaktadır.
Türkiye’de olay sayılarında Temmuz Ayına göre bir miktar artış beklenmektedir.
COVID-19 ARTIK DAHA AZ ÖLDÜRÜCÜDÜR
Nisan sonunda, dünya genelinde salgına yakalanan her 12 hastadan biri yaşamını yitirirken, Temmuz sonunda 35 hastadan biri yaşamını yitirmektedir. Ancak olay sayılarının artması nedeniyle ölüm sayılarında istenen azalma gerçekleşmemektedir. COVID-19 giderek Türkiye’de de daha az öldürücü olmaktadır.
ÖLÜM SAYILARINDA AZALMA OLMAMAKTADIR:
Ağustos Ayında dünya genelinde ölüm sayısının 152-200 bin arasında olacağı hesaplanmaktadır. Temmuz Ayındaki 168 bin ölüm sayısı ile karşılaştırıldığında, ölüm sayısının önceki aya benzer olacağı görülmektedir.
Ağustos Ayında ölüm sayılarının Temmuz ayına göre; Afrika, Kuzey Amerika ve Okyanusya Kıtalarında artması, Avrupa’da azalması Asya ve Güney Amerika’da Temmuz ayı gibi olması beklenmektedir. Türkiye’de bir miktar artış beklenmektedir.
TÜRKİYE’DE TEST SAYISINA MÜDAHALE EDİLEREK HASTA SAYISI BELİRLENEN SINIRLAR ARASINDA TUTULMAKTADIR:
TC Sağlık Bakanlığı verilerine göre yapılan hesaplamalarda Ağustos Ayında olay ve ölüm sayılarında önemsiz miktarlarda artış beklenmelidir. Ancak sahadan gelen bilgiler bu bulgular ile çelişkilidir. Temmuz Ayında olay sayılarının adeta bine sabitlenmesi normal değildir.
Şekil 34 “Günlük Test Sayıları” ile “Testlerin Pozitif Çıkma Oranları” arasındaki ilişkiyi göstermektedir. Grafikten net olarak “Testlerin Pozitif Çıkma Oranlarının” yüksek olduğu günlerde “Test Sayılarının” azaltıldığı görülmektedir. Günlük hasta sayısının bu iki değişkenin çarpımı ile bulunduğu dikkate alındığında, her gün yayımlanan hasta sayılarına müdahale edildiği ve belirlenen sınırı geçmesine izin verilmediği anlaşılmaktadır.
SON SÖZ:
• Salgının öldürücü etkisinin azalmakta olduğunu belirtmiştik.
Virüsün öldürücü etkisindeki azalma sürmektedir.
• Dünya’da ve Türkiye’de olay ve ölümlerin sona ereceğine dair henüz bir işaret yoktur. Sona eriş tarihi hakkında bir öngörüde bulunamıyoruz.
• Dünya’da olay sayıları artma eğilimindedir.
• Ölüm sayılarının azalma eğiliminde olduğunu söylemek mümkün değildir.
• Dünya’da ve Türkiye’de “ölüm başına düşen olay sayısı” artmaktadır, yani hastalığa yakalananlarda ölüm oranı azalmaktadır. Bu ümit verici bir durumdur.
• Ölüm oranının azalmasının nedeni virüsün öldürücü etkisinin azalması olabileceği gibi etkili tedavi yöntemlerinin geliştirmesi de olabilir.
• Ancak hastalığın yayılması hızla artmaktadır.
• Sağlık Bakanlığı yayımladığı verileri şeffaflaştırması halkın sağlığını korumasına yardımcı olacaktır. Hangi ilçede, ne zaman kaç kişinin hastalandığını ve yaşamını yitirdiğini bilmek Türkiye’de bulunan herkesin hakkıdır. Bu bilgi halkın tercihleri, vereceği kararlar açısından son derece önemlidir. Hastalık ve ölüm sayılarının yoğun olduğu yerlerden uzak durmasına yardımcı olacaktır.