Prof. Dr. Özcebe: Karbon Fiber Yöntemiyle Güçlendirme Her Bina İçin Uygun Değil
14 yıl önce kendilerinin geliştirdikleri karbon fiber yöntemi ile Antakya Belediye Kooperatifi evlerindeki dokuz katlı bir bloku yıkılmaktan kurtaran ekibin başındaki isim olan Prof. Dr. Güney Özcebe, İstanbul için de uygulanması planlanan yöntemin detaylarını anlattı.
Hürriyet yazarı Fulya Soybaş'a konuşan Özcebe, olası İstanbul depremine ilişkin olarak şunları kaydetti:
"1999 depremi öncesinde İstanbul’da yaklaşık 900 bin yapı stoku vardı. Bu rakam, hem de aynı yetersizlikle, şu an 2 milyonu geçmiş durumda. Yani o zaman daha basit şekilde müdahale edebilirdik ama yapamadık. Şu an müdahale edeceğimiz rakam daha da büyük. Bunu korkun diye söylemiyorum ama durumun net anlaşılması da çok önemli. İşimiz zor.
Bu yöntemi çok soran olduğu için bir hatırlatma yapayım: Antakya’da ikizi yıkıldığı halde kendisi tek başına ayakta kalan belediye kooperatif evlerindeki A2 Blok hem içeriden karbon fiber hem de dışarıdan betonarme payandalarla güçlendirildi. Yani hibrit bir yöntem uygulandı. Dolayısıyla tek başına karbon fiber uygulaması başarılı olmayabilir. Ayrıca bu proje her bina için uygun değildir. Yani bir karar almadan önce binanızı ‘güçlendirmeye uygun mu / uygunsa hangi güçlendirme çeşidi uygulanmalı’ diye kontrol ettirmeniz şart."
TIKLAYIN - Hatay’da lifli karbon polimerleriyle güçlendirme çalışmasını yapan Prof. Dr. Özcebe anlattı: Maliyeti ne kadar, her binaya uygulanır mı?