Prof. Haluk Eyidoğan: İstanbul’da deprem yer hareketi şiddeti bazı ilçelerde çok arttı

İTÜ Jeofizik Bölümü E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, yeni deprem tehlike haritasının ülkemizde koordinat bazında bazı noktalarda deprem yer hareketi şiddeti değerini arttırırken, diğer bazı noktalarda ise azalttığını bildirdi.

“İstanbul’un eski deprem tehlike haritasına göre, yeni deprem tehlike haritasında İlçelerin kuzey bölümlerinde en fazla yer hareketi şiddet artışı Çatalca’dadır”

(Turkiyegundemi.com Özel Haber)  

“İstanbul’un eski deprem tehlike haritasına göre yeni deprem tehlike haritasında İlçelerin kuzey bölümlerinde en fazla yer hareketi şiddet artışı Çatalca’dadır” diyen Prof. Eyidoğan, 15 ilçenin kuzey bölümlerinde şiddet artışının yüzde 17 ile yüzde 38 arasında değiştiğini belirtti.

16 ilçenin ise yer hareketi şiddetinde önemli bir değişim olmadığına dikkat çeken  Eyidoğan, Ataşehir, Çekmeköy, Sancaktepe, Sultangazi ve Şile’de beklenen yer hareketi şiddet değerinde yüzde 13 ile yüzde 25 arasında değişen azalmalar olduğunu söyledi.

Prof. Eyidoğan, 20 yıl sonra yeni deprem yönetmeliği ve deprem tehlike haritası güncellenerek 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Yeni deprem tehlike haritası ülkemizde koordinat bazında bazı noktalarda deprem yer hareketi şiddeti (ivme) değerini arttırırken, diğer bazı noktalarda ise azalttığına dikkat çeken Eyidoğan, İstanbul’u Kuzey- Güney bölümü kapsamında şöyle  değerlendirdi:

Geçenlerde 20’nci yılını andığımız 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminden sonra yapılması gereken çalışmalardan biri de Türkiye deprem yönetmeliğinin ve deprem tehlike haritasının güncellenmesiydi.

2007 yılında deprem yönetmeliği binaların güçlendirilmesi için güncellenmişti ama yeterli değildi. Ayrıca 1996 tarihli deprem tehlike haritası da 2007 yönetmeliği ile uyumlu değildi.

20 yıl sonra yeni deprem yönetmeliği ve deprem tehlike haritası güncellendi ve 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Yeni deprem yönetmeliği, daha önceki deprem yönetmeliğimizde olmayan yüksek yapılar için inşaat hesap kurallarını çok geç olarak ilk kez sektöre kullanma zorunluğu getirdi.

Yeni deprem tehlike haritası ülkemizde koordinat bazında bazı noktalarda deprem yer hareketi şiddeti (ivme) değerini arttırırken, diğer bazı noktalarda ise azalttı.

Bu haritaya e-devlet üzerinden erişebilen herkes enlem ve boylamını bildiği her nokta için maruz kalınacak en büyük deprem yer hareketi şiddetini (ivme) ve hareket hızını okuyabilir.

İstanbul için yaptığım hızlı bir değerlendirme ile ilçelerimiz için ortalama en büyük yer hareketi (ivme) değerlerinin artış ve azalış değerlerini yüzde olarak çizelgeyle verdim (Çizelge ve Grafik).

İsteyenler e-devlet WEB sayfasından bulundukları yer için daha ayrıntılı bilgi alabilirler.

İstanbul’un eski deprem tehlike haritasına göre yeni deprem tehlike haritasında İlçelerin kuzey bölümlerinde en fazla yer hareketi şiddet artışı Çatalca’dadır.

15 ilçenin kuzey bölümlerinde şiddet artışı %17 ile %38 arasında değişmektedir. 16 ilçenin ise yer hareketi şiddetinde önemli bir değişim yoktur.

Ataşehir, Çekmeköy, Sancaktepe, Sultangazi ve Şile’de beklenen yer hareketi şiddet değerinde %13 ile %25 arasında değişen azalmalar vardır.

Aynı ilçelerin güney bölümlerine baktığımızda şiddet artışının oldukça fazla olduğu görülmektedir. 22 ilçede yer hareketi şiddeti artışı %17 ile %50 arasında değişmektedir. Adalar, Bağcılar ve Beylikdüzü’nde artışlar %50 civarındadır.

13 ilçede yer hareketi şiddetinde eskiye göre değişim yoktur. Ataşehir, Sancaktepe, Şile ve Ümraniye’de beklenen yer hareketi şiddet değerinde %13 ile %25 arasında değişen azalmalar vardır.

Söz konusu ilçelerde yaşayanlar bulundukları yerlerdeki yer hareketi şiddeti (ivme) değerlerini öğrenmek isterlerse e- devlet WEB sayfasından bu değerleri elde edebilirler. Bu değerler, yeni yönetmeliğe göre yapı tasarımı için yapılan statik hesaplarında ilgili noktanın zemin büyütme katsayısı da göz önüne alınarak depreme dayanıklı inşaat için kullanılmaktadır.

(Turkiyegundemi.com Özel Haber)