PTT'den Sirkeci'deki tarihi masa açıklaması

Tarihi yarım adanın sembol binalarından Büyük Postane'deki mektup yazma masasının kaldırılması sosyal medyada tartışma yarattı. PTT de kurumsal sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

İstanbul Sirkeci'de bulunan Tarihi Sirkeci Büyük Postanesi'ndeki bu görüntü sosyal medyada tartışmaya neden oldu.

Türkiye'nin en büyük postane binası olan binada yer alan ahşap oymalarla süslü mektup yazma masasının kaldırılıp yerine düz bir masanın konulması tepkileri de beraberinde getirdi.

PTT'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Tarihi ve estetik bir yapıya sahip olan binada sıradan masaların kullanılması eleştirilince PTT'nin kurumsal hesabından açıklama geldi.

Sosyal medyadaki yoğun tepki sonrası PTT açıklamasında "Kültürel ve tarihi değer taşıyan mobilyalarımızın zedelenmemesi adına hazırlanan replikalar en yakın zamanda kullanımınıza sunulacaktır. Sirkeci Büyük Postane'nin ülkemiz ve kurumumuz için önemli bir miras olduğunu ve bu değeri korumak adına çalıştığımızı belirtiriz. Duyarlılığınız için teşekkür ederiz. Sirkeci Büyük Postane bizim için önemli bir miras olup bu değeri korumak adına çalıştığımızı belirtiriz." ifadelerine yer verildi.

ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK POSTANE BİNASI

Büyük Postane, İstanbul’un Fatih ilçesindeki Sirkeci semtinde bulunuyor.

Sirkeci PTT Merkezi (Büyük Postane), ülkemizdeki en büyük postane binası olma özelliğine sahip.

Binanın inşaasına 1905 yılında başlanmış ve inşaat 1909 yılında tamamlanmış. Binanın adı ilerleyen yıllarda ilk olarak ‘Yeni Postane’ sonrasında ise ‘Büyük Postane’ olarak değiştirilmiş.

Büyük Postane’nin mimarı Vedat Tek olup, aynı zamanda mimarın ilk eseri olma özelliğine sahip. Postane binasının giriş kapısının üst bölümünde çini işleme ile eski yazıyla yazılmış ‘Postane Telgraf Nezareti’ yazmakta.

1927 – 1936 yıllarında İstanbul Radyoevi olarak da kullanılan postane binası 1958 yılından itibaren, yalnızca posta ve telgraf işlerinde kullanılmaya başlanmış.