Rasim Ozan Kütahyalı'ya İlker Başbuğ'a hakaretten ceza: Gençlik ateşiyle söylemiş
Hakkında, 'kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret' suçundan dava açılan Kütahyalı, çağrılara rağmen duruşmaya gitmedi. Bunun üzerine mahkeme, yakalama kararı çıkararak polis zoruyla Kütahyalı’yı duruşmaya getirdi ve savunmasını aldı.
İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi, 2010 yılında katıldığı bir televizyon programında, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’u kastederek, “Bu makamı hak etmeyen subaydır, Genelkurmay Başkanı’nın bu yaptığı ahlaksızlıkta onu savunuyorsun” diyen Rasim Ozan Kütahyalı’yı 12 bin 500 lira para cezasına mahkûm etti.
Kanaltürk’te, 6 Mayıs 2010 tarihinde yayımlanan “Ters Cephe” adlı programa katılan Kütahyalı, Ümit Özdağ ve Ümit Zileli ile girdiği tartışma sırasında İlker Başbuğ’u kastederek, “Genelkurmay Başkanı’nın bu yaptığı ahlaksızlıkta onu savunuyorsun” dedi.
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçundan dava açılan Kütahyalı, çağrılara rağmen duruşmaya gitmedi. Bunun üzerine mahkeme, yakalama kararı çıkararak polis zoruyla Kütahyalı’yı duruşmaya getirdi ve savunmasını aldı. Kütahyalı, mahkemede kendisini şöyle savundu: “Bu hadise 10 sene öncesine dayanıyor. Eğer o tartışmanın sıcaklığıyla ağzımdan öyle bir laf çıktıysa bundan çok üzüntü duyarım.
Orada İlker Başbuğ’un ismi şahsen yoktur, sadece orada ben askerlerimizin canını hiçe sayan askeri vesayet zihniyetine olan genel öfkemi belirttim diye hatırlıyorum. Gençliğin verdiği ateşlilikle sert bir üslup kullansam da sivil otoritenin askerin üzerinde olduğu fikrinden ne kadar dava edilsem de asla vazgeçmeyeceğimi ifade etmek istiyorum, savunmam bundan ibarettir.” Mahkeme, dosya kapsamına göre, sanığın katılana yönelttiği “ahlaksız” suçlamasının hakaret suçunu oluşturduğunu kaydetti.
Sanığın çağrılara uymaması, savunmasının yakalama kararı kapsamında alınmasını göz önüne alan mahkeme, “iyi hal indirimi” uygulamadı. Bu kapsamda, sanığın 12 bin 750 TL tutan adli para cezasını 6 eşit taksitte ödemesine karar verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmetti.