Sağcılar Allah topluluğu, solcular şeytan topluluğu diyen kitabı MEB okullara tavsiye etti

Eğitim İş, yaptığı açıklama ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın örnek kitap ve film listelerini eleştirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı örnek kitap ve film listelerini eleştiren Eğitim İş, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Sezai Karakoç’un “Diriliş Neslinin Amentüsü” adlı kitabını tavsiye listesine koyan Milli Eğitim Bakanlığı’nı eleştiren Eğitim İş, “Adına kitap bile demekten imtina ettiğimiz ‘Diriliş Neslinin Amentüsü’nün 13. sayfasında ‘Kur’an da sağcılar Allah topluluğudur, solcular da şeytan topluluğu olarak vasıflandırılmıştır’ şeklinde skandal ifadeler bulunmaktadır” dedi.

Eğitim İş’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Milli Eğitim Bakanlığı, 2018 Eylül Mesleki Çalışmalar için hazırladığı örnek kitap ve film listesini açıkladı.

Söz konusu liste, Milli Eğitim Bakanlığı’nda en tepedeki koltuk değişmişse de, zihniyette henüz bir değişim olmadığını bir kez daha ortaya koydu.

Zira Bakanlığın açıkladığı kitap listesinde, toplumun ilerici kesimlerine düşmanlığıyla, toplumu kutuplaşma gayretiyle akıllarda yer eden Sezai Karakoç’un 2 adet kitabına yer verildi.

Daha önce de söz konusu kitaplar, 'proje' adı altında okullarda dağıtılmış, öğrenci ve eğitimcilere dayatılmış, bu durum sendikamızca kamuoyuna duyurulmuştu.

Söz konusu kitapların dağıtılmasına karşı, ilerici kamuoyunda büyük bir tepki oluşmuştu.

Tüm bunlar hiç yaşanmamış gibi Karakoç’un 'Diriliş Neslinin Amentüsü’ adlı kitabı, yine Bakanlığın tavsiye ettiği kitaplar arasında sayıldı.

AYRIŞTIRICI, KUTUPLAŞTIRICI KİTAPLAR

Adına kitap bile demekten imtina ettiğimiz ‘Diriliş Neslinin Amentüsü’nün 13. sayfasında ‘Kur’an da sağcılar Allah topluluğudur, solcular da şeytan topluluğu olarak vasıflandırılmıştır’ şeklinde skandal ifadeler bulunmaktadır. Daha birçok faşist söylem, tehlikeli manipülasyonlar içeren bu kitabın, laik eğitim sistemine aykırı biçimde hâlâ eğitime iliştirilmeye çalışılması, her şeyden önce bulunduğumuz çağa karşı bir ayıptır.

Eğitim İş olarak konunun takipçisi olacağımızın altını çiziyor, Bakanlığa bu listeyi laik eğitim sistemine uygun biçimde güncellemesi çağrısında bulunuyoruz.

Eğitim politikalarını belirleyenler, bilimden uzak, dogmatik, tektipleştirici, kutuplaştırıcı yöntem ve isimlere sarıldıklarında ne olduğunu, Türkiye’nin giderek düşen eğitim kalitesine bakıp görmeyi artık öğrenmelidir.

BU DA MEB’E BİZİM TAVSİYEMİZ

Bu skandal, ayrıştırıcı kitapların da bulunduğu tavsiye listesine karşı, Eğitim İş olarak biz de Bakanlığa bir okuma tavsiyesinde bulunuyoruz.

En başta Nazım Hikmet’i okuyunuz. Her şiirini, tekrar tekrar... En çok da şu eserini:

‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür

ve bir orman gibi kardeşçesine,

bu hasret bizim...’”