Sansür Yasası Düzenlemesi: Sosyal Ağ Sağlayıcıları, Kullanıcı Bilgilerini Vermek Zorunda Olacak
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) kararına göre sosyal ağ sağlayıcıları, tartışmalı şekilde Meclis’ten geçen ve “sansür yasası” olarak adlandırılan yasa içinde yer alan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu kapsamında istenildiği takdirde, kullanıcılara ilişkin bilgileri adli mercilere iletmek zorunda olacak. Avukat Tacettin Çolak, “Sansüre yol açar” uyarısında bulundu.
Yasaya göre, çocukların cinsel istismarı, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, devletin sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçlarına konu internet içeriklerini oluşturulan veya yayan faillere ulaşmak için gerekli olan bilgiler, soruşturma aşamasında cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında mahkemece istenilmesi üzerine sosyal ağ sağlayıcının Türkiye’deki temsilcisi tarafından adli mercilere verilecek.
Cumhuriyet’e konuşan avukat Tacettin Çolak, özellikle muhalefet tarafından eleştirilen ve sık sık muhalif isimlere yönelik kullanılan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu kapsamında istenilen kullanıcı bilgilerinin adli mercilere verilmesinin “sansüre yol açacağını” vurguladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nda kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’ne işaret ederek, “Bu merkezi bile tersine dezenformasyon merkezine dönüştürdüler. Sözde dezenformasyonla mücadele için kurdular ama kendileri dezenformasyon yaratıyorlar. Bu düzenleme ve BTK’nin kararı, kişisel veriler ve toplumun ifade özgürlüğü ile demokratik haklarını kullanma noktasında tehdit unsuru olarak kullanılmaya müsait” dedi.