Saraya tam 1 milyon euro bağışladı! Ali Sözmen kimdir?
Fransa'daki Versay Sarayı'nda oğlu Yağız Sözmen'e düğün yapan iş adamı Ali Sözmen bunun için saraya tam 1 milyon euro bağış yapmış.
İş adamı Ali Sözmen'in oğlu Yağız Sözmen ile Yasemin Sengir, geçen hafta Fransa'daki Versay Sarayı'nda görkemli bir düğün gerçekleştirmişti. Sabah gazetesi yazarı Bülent Cankurt ise bugünkü köşesinde düğünde harcanan parayı aktardı.
Bir çok şirketin dolar ve euro krizi sebebiyle borç yapılandırmasına gittiği bir dönemde işadamı Ali Sözmen oğlu için akıllara zarar bir harcama yapmış. Düğünü Versay Sarayı'nda yapabilmek için saraya 1 milyon euro bağış yapan Ali Sözmen, diğer masraflar için de 10 milyon Euro harcamış.
3 gün süren düğün:
Ali Sözmen'in oğlu Yağız Sözmen ile iş adamı Rasim Sengir'in kızı Yasemin Sengir'in Fransa'daki düğününe 300 davetli katıldı. Çift, düğünden önceki gün misafirler için Rodin Müzesi'nde ''Hoş Geldiniz'' yemeği düzenledi. Üç gün süren düğün için gelin Yasemin Sengir, üç ayrı gelinlik giyerken sırf fotoğraf çekimi için Türkiye'den 10 ayrı fotoğrafçı Fransa'ya götürüldü.
Peki kimdir bu Ali Sözmen?
İstanbul elitlerinden olan Ali Sözmen, The Sofa Hotel'in ortağı. ODTÜ mühendislik bölümü mezunu olan Ali Sözmen, otelcilik sektörü için endüstriyel mutfak ve çamaşırhane çözümleri ürüten MAKPA markasının da sahibi.
Şirketini 1982 yılında kuran Ali Sözmen, iki dönem TUSID (Turkish Kitchen and Laundry Manufacturers Association) başkanlığı yaptı ve halen bu derneğin Yönetim Kurulu Danışman üyesi. Geçmişte EFEDA (European Food Services Association) başkanlığı yaptı ve kendisine NAFEM (North American Association Of Food Equipment Manufacturers) tarafından Doktora ünvanı verildi.
Asiller heryerine tuvaletlerini yaparlardı
Versailles Sarayı tarihi bir Fransız şatosudur. Yapımına 1661'de başlanan Versay (Versailles) Sarayı, günümüzde müze olarak kullanılır. Sarayın ilginç bir özelliği olarak yapımında tuvalet veya banyo düşünülmemiştir. Bunun sebebi o zamanki asillik anlayışında, asillerin istediği yerde ihtiyaçlarını giderebileceğidir. Bu sebeple Avrupa'da yaygın olarak Versailles sarayının kokusunun "Avrupa'daki tüm saraylardan eşsiz" olduğu söylenirdi.
1768 yılına kadar da sarayda işleyen tuvalet yoktu. 1789 yılında Fransız Devrimi'nden sonra bütün sarayda sadece 9 tane tuvalet vardı ve bunlar sadece kral ve yakın aile üyelerine aitti. Sarayın geri kalan çalışanları lazımlık kullanırdı ve bu kokular daire ve genel atmosfer ile çalışanların giysilerini tamamen sarardı. 1979 yılında Versay Sarayı ve Bahçesi UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.