Saros'u Katleden Şirketten Dalga Geçer Gibi İddia: BOTAŞ Levreği

Saros Körfezi’ne yapılması planlanan Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı Projesi’ne karşı açılan 2. ÇED iptal davasında BOTAŞ ilginç bir iddiada bulundu.

Edirne'nin Keşan ilçesindeki Saros Körfezi’ne yapılması planlanan Likit Doğalgaz Taşıma ve Yükleme Limanı Projesi’ne karşı açılan 2. ÇED iptal davası dün Edirne İdare Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya BOTAŞ avukatlarının ‘BOTAŞ Levreği’ savunması damga vurdu.

BOTAŞ avukatının savunmasına Saros Gönüllüleri tepki gösterdi. Avukat, yapılan projenin sanayi değil bir turizm projesi olduğunu, bölge turizmine çok katkı sağlayacaklarını, inşaat sırasında direkleri çakarken çıkan zift görünümlü suyun yağlı, kirli, dip çamurlu olduğunu ama aynı zamanda organik zararsız olduğunu” savundu.

Avukatlar, “BOTAŞ’ın denizlere yapılan tesislerinde söylendiği gibi balıkçılığa zarar verilmediğini hatta inşası yapılan tesislere balıkçılar tarafından yaklaşılamadığından çakılan direklerin arasında zamanla balıkların yuvalandıkları alanlarda BOTAŞ levreği diye bir levrek türünün olduğunu ve bu türün balıkçılarda sorulan marka olduğunu” söyledi.

Açılan iki davayı kazandıkları ve şirketin aleyhine verilen bilirkişi raporlarını hatırlatan Saros Gönüllüleri, projenin iptali için çağrı yaptı. Mücadelede dördüncü yılına girdiklerini hatırlatan Saros Gönüllüleri BOTAŞ ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hukuk tanımadığını belirtti.