Sırrı Süreyya Önder cezaevinden çıktı

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “hak ihlali” kararının ardından Kandıra Cezaevi’nde yatan Sırrı Süreyya Önder tahliye edildi.

2013 yılındaki Nevruz konuşmasında “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla üç yıl altı ay hapis cezası verilen HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında Anayasa Mahkemesi (AYM) “ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” kararı verdi.

Kararın ardından cezaevinde bulunan ve dün serbest bırakılması beklenen Önder tahliye edilmemişti. Bugün mahkemenin savcılıktan mütalaa istemesinin ardından tahliye kararı çıktı. Kararın cezaevine gönderilmesinin ardından Önder, Kocaeli 1 nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nden tahliye oldu.

Açıklama yapmaya hazırlandığı sırada bir gazetecinin “Arkanız çöp oldu” diye uyarmasının ardından Önder, “Bir şey olmaz yav, çöp gibi yerden çıktım” dedi. Sırrı Süreyya Önder şunları söyledi:

"İçerideki arkadaşlarımızın da hepinize çok selamları var. Normalde insanın böyle zamanlarda sevinmesi lazım fakat bir yanımız hep içeride. Ne zaman ülke topyekun demokratikleşme, barış yolunda adım atarsa sevincimizi o zaman yaşayabiliriz.

AYM’nin kararı oy birliğiyle almasını çok değerli buluyorum, umarım bu diğer yargılamalar için de ön açıcı olur. Sözümüzü söylemişiz, her zaman da söyledik. Hiçbir şey bunu söylemekten alıkoyamaz, çünkü inandığımızı söyledik. 10 aydır tek başıma olduğum için konuşma melekelerim de biraz zayıflamış. Hepinize teşekkür ediyorum, ayağınıza sağlık."

 Önder tahliyesinin ardından kendisini bekleyen kızı Ceren ile kucaklaştı.

Önder'in serbest kalmasının ardından Twitter'dan açıklama yapan HDP, "Barış, demokrasi ve özgürlüğün bedelini ikirciksiz ve umutla kucaklayan sevgili Sırrı Süreyya Önder, hoş geldin, sefalar getirdin. Seçilmişlerimiz başta olmak üzere siyasi tutsakların tümü özgürleşene kadar durmayacağız" dedi.

Ne olmuştu?

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Ankara eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında 2013 Nevruz’undaki konuşmaları nedeniyle dava açılmıştı. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, 7 Eylül 2018’de Demirtaş’a 4 yıl 8 ay, Önder’e ise 3 yıl 6 ay hapis cezası verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararlarını 4 Aralık 2018’de onamış, Önder 6 Aralık 2018’de cezaevine girmişti. Önder bunun üzerine, AYM’ye başvuruda bulunmuştu. 6 Aralık 2018 tarihinden bu yana Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevin’nde bulunan Önder’in başvurusuna ilişkin AYM, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.