Skandal İddia: Tarihi Geçmiş Aşı ve İlaçlar Kullanıldı!

Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi'nde son kullanma tarihi 2013, 2018 olan ilaçların üzerine etiket yapıştırıp son kullanma tarihinin 2020 yapıldığını öne sürdü.

Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel "Bu fotoğraflar gerçek mi?" başlıklı yazısında, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi'nde kullanma tarihleri geçtiği halde üzerine yeni tarihli etiket yapıştırılarak kullanılan ilaçlar olduğunu ileri sürdü.

İşte Ağırel’in yazısının ilgili bölümü:

Elime ulaşan yeni fotoğraflarda ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi'nde kullanma tarihleri geçtiği halde üzerine yeni tarihli etiket yapıştırılarak kullanılan ilaçlar olduğuna ulaştım.

Son kullanma tarihi 2013, 2018 olan ilaçların üzerine etiket yapıştırıp son kullanma tarihinin 2020 yapıldığı açıkça görülüyor.

Bitmedi.

Buradaki asıl olay Kahramanmaraş'ta hastane çalışanlarına bu ilaçları vurmaları için dayatmaları.

Açık açık yönetim "bunu vuracaksınız" diyorlar.

Servistekiler, "Bunlar vatandaşa vurulmaz tutanak tutacağız" diyorlar, "o zaman sizin hakkınızda işlem yaparız" diyorlar.

Baskı yapıyorlar, vurun diye.

Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca'nın buna müdahale etmesi için ulaşmaya çalıştım ama karşılık alamadım. Doktorlara bunun mantıklı bir sebebinin olup olmadığını sordum. Geçerli bir sebebi yok.

İnsan sağlığına çok ciddi bir tehlike söz konusuyken üst üste yapılan bu "hataların" tesadüf olmadığını düşünüyorum.

Asıl sorulması gereken sorular ise şunlar…

Bu ilaçlar ihale ile mi alındı?

Alındıysa ne kadara kimden temin edildi?

İhale ile alındı ise firma eski tarihli ürünü nasıl veriyor?

Söz konusu ilaçlar da kasa veya damar içine uygulanan enjeksiyonlu çözelti. Etkin maddesi de feniramin maleat. Yani alerji ilacı. Son kullanma tarihi geçtikten sonra hastalara uygulandığı, nasıl bir etki yapacağını düşünmeden baskıyla kullandırılması akıl alır gibi değil.

Daha önceki yazımda şöyle demiştim:

Korona virüs sürecini geçirirken nasıl bir sağlık sistemiyle karşı karşıya olduğumuzu da böylelikle görmüş oluyoruz.

Milyonlarca sağlık emekçisi canla başla mücadele etse de maalesef, her şeye müdahil olamıyorlar...

ÜNİVERSİTEDEN AÇIKLAMA: FARKLILIK GÖRÜLDÜĞÜ ANDA TOPLATILDI

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi söz konusu iddiayla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, iddiaya konu ilaçların etiketlerinde yer alan bilgiyle ampul camına işlenmiş bilgide farklılık olduğu ve bu ilaçların kullanımı durdurularak toplatıldığı belirtildi.

Üniversiteden yapılan açıklamada şöyle denildi:

Medya aracılığıyla yayınlanan KSU de miadı dolmuş ilaç alımı yapıldığı ve kullanıldığı iddia edilen gerek sosyal medyada gerekse haberde yer bulan iddia ile ilgili açıklama yapma gereği doğmuştur. İlimizde 3. Basamak sağlık kuruluşu olarak hizmet sunan, sağlık alanında başarılı adımlar atan ve üstün gayret gösteren sağlık personellerimizle hizmet vermeye devam etmektedir. Hiçbir dayanağı olmayan iddiadan ibaret olan araştırılıp incelenmeden servis edilen bu tarz haberler canla başla çalışan sağlık personellerimizin özellikle bu pandemi döneminde motivasyonlarının bozulmasına sebep olmaktadır. Hastanemizde hastalarımıza uygulanan tüm işlemler bilimin ışığında ve literatürlere uygun olarak yapılmaktadır. Aksi bir durum söz konusu değildir. KSU de miadı dolmuş ilaç alımıyla ilgili haber iddiadan ibaret ve asılsızdır.

Etken maddesi nedeni ile bulundurulması zorunlu ilaçlar arasında olan söz konusu ilaç için ihalede teklif gelmediğinden doğrudan temin yöntemi ile ilana çıkılmıştır. Doğrudan temin yöntemi ile 26.02.2019 tarihinde alımı gerçekleştirilen ”Daizyn 45.5 mg/2 ml İ.M./İ.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul” isimli ilaçların bir kısmında üzerindeki etiketlerinde yer alan bilgiler ile ampul camına işlenmiş parti numarası ve son kullanma tarihi bilgisinde farklılık olduğu görüldüğü anda ilaçların kullanımı durdurularak toplatılmış 19.06.2019 tarihinde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna ve tedarikçi firmaya bu durum ile ilgili başvuruda bulunulmuştur. Bilindiği üzere Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ilaç, tıbbi cihaz ve ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimini yapmaya gerektiğinde toplatmaya imha etmeye veya ettirmeye piyasadaki ürünler için güvenlilik bildirim yöntemlerini belirlemeye gerekli bildirimleri yapmaya laboratuvar analizlerini yapmaya veya yaptırmaya yetkilendirilen kamu kuruluşudur. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından “…parti numarası ve serileri belirtilen boş ampullerin kullanılmasına uygunluk verildiği, ampul üzerindeki baskılı parti no ile ampul üzerine yapıştırılan etiketteki parti no’ ların ekteki gibi olması durumunda piyasada bulunmasının taraflarınca uygun bulunduğu” 01.07.2019 tarih ve E.102853 sayılı yazı ile bildirilmiştir.

Buradan ”Daizyn 45.5 mg/2 ml İ.M./İ.V. Enjeksiyonluk Çözelti İçeren Ampul” ampul üzerindeki baskı tarihi ilacın dolum tarihi değildir. Ampul üzerine yapıştırılan etiket tarihi esas alınması gereken tarihtir.

İçerisinde parti numaraları farklı Daizyn eski tarihli Ampul baskısı bulunan ilaçların 10.03.2020 tarihli Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun geri çekme işlemi yapılan parti numaraları yazısına istinaden hastanemizde ilgili partili ilaçların tamamı toplatılmış ve iade edilmiştir. Tamamı aynı olmayan parti numaralarından bahse konu Daizyn Ampullerden 9225 Adeti Yeni İsviçre Sağlık Hizmetleri İpek İlaç Ecza Deposuna hastanemiz İşletme Müdürlüğü tarafından iade faturası kesilerek iade edilmiştir. Hastanede bekletilmesi veya iade edilmeyerek bedelinin alınmaması söz konusu değildir.”