Son Ankette MHP'ye Baraj Şoku
Metropoll Araştırma'nın sahibi Özer Sencar, Kasım 2011 seçim anketi sonuçlarını sosyal medya hesabından paylaştı. Ankete göre kararsızlar dağıtılmadan AKP'nin oy oranı yüzde 26'da kaldı.
Yapılan son anketlerden edinilen sonuçlara göre AKP'nin oy oranı tarihinin en düşük seviyesine ulaştı.
KARARSIZLAR DAĞITILMADAN ÖNCE
MetroPOLL de Kasım 2021 anket sonuçlarını yayımlamaya başladı. Araştırma şirketinin sahibi Özer Sencar'ın sosyal medya hesabından paylaştığı son ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan önce AKP'nin oy oranı yüzde 26'da kaldı. Aynı ankette kararsızlar dağıtılmadan CHP'nin oy oranı yüzde 17.1 olurken İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 11.3 olarak ölçüldü. Ankette kararsızlar dağıtılmadan MHP'nin oy oranının yüzde 5'te kalması dikkat çekti.
KARARSIZLAR DAĞITILDIKTAN SONRA
MetroPOLL'ün Kasım 2021 anketinde kararsızlar dağıtıldıktan sonra çıkan sonuçlar da dikkat çekti. Ankete göre AKP'nin oy oranı yüzde 34.2 olarak belirkenirken CHP'nin oy oranı ise yüzde 22.6 olarak belirlendi. Millet İttifakı'nın diğer ortağı İYİ Parti'nin kararsızlar dağıtıldıktan sonraki oy oranı 14.9 olurken, Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP'nin oy oranı yüzde 6.6'da kaldı. Diğer partilerin oy oranları ise şöyle oldu:
ANKETE GÖRE MHP YENİ SEÇİM BARAJINDA DA BARAJ ALTI
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, MHP ile birlikte yürütülen yeni seçim yasası çalışmaları kapsamında yüzde 10 olan seçim barajının "yüzde 7 olarak netleştiği" açıklamasının ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de seçim barajının "yüzde 7 olarak tescillendiğini" duyurmuştu. MetroPOLL'ün son anket sonuçlarına göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra MHP, yeni seçim barajı olan yüzde 7'nin de altında kalıyor.
YÜZDE 5 TARTIŞMALARI YAŞANMIŞTI
AKP seçim barajı konusunda geçen Mayıs ayında parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda yüzde 5 ve 7 olmak üzere iki seçenekli öneriyle MHP'ye gitmişti. AKP içinde, 2018 seçimlerinde ittifak yolunun açılmasıyla yüksek seçim barajının çok anlamlı kalmadığı, tersine bu durumun muhalif seçmeni, barajı geçmesi için HDP'ye yönelttiği yorumu yapılıyordu. Bu nedenle de yüzde 10 barajını yüzde 7'ye indirerek, HDP'ye giden emanet oyların esas partilerine döneceği hesabı yapılıyordu.
Ancak parti içinde, barajı yüzde 5 uygulayan Almanya dışında, Avrupa'da barajın ya daha düşük ya da sıfır olması örnek gösterilerek, yüzde 5 seçeneği ağırlık kazanmıştı.
Bunun en önemli nedeni olarak yüzde 5 oranının küçük partilerde "tek başına seçime girme veya üçüncü ittifak kurma ümidi" doğuracak olması ve muhalefet bloğundaki parçalanmanın da iktidar bloğuna yarayacak olması gösteriliyordu.
Ayrıca her seçim bölgesinin 7 milletvekili çıkaracak şekilde düzenleneceği "daraltılmış bölge" ile birlikte yüzde 5 seçim barajı uygulaması halinde, AKP'nin daha fazla milletvekili çıkaracağı hesabı yapılıyordu.
Ancak MHP dar ve daraltılmış bölge sisteminde, baraj otomatik olarak yükseleceği için AKP ve CHP ile Doğu ve Güneydoğu'da baraj sorunu bulunmayan HDP'nin daha fazla milletvekili çıkaracağı gerekçesiyle karşı çıkıyordu.
AKP ise "hülleleri önlemeyeceği, barajı aşamayacağını gören partinin, büyük parti listesinden seçime girebileceği" gerekçesiyle "ittifak içi baraj" soğuk bakıyordu.