Soner Yalçın'ın aşı karşıtı iddiaları bir kez daha çürütüldü
Soner Yalçın, “Kara Kutu: Yüzleşme Vakti” adlı kitabında aşı karşıtlığını savunan görüşleri ele aldı. Bununla birlikte modern tıp ve aşı karşıtı iddialar tekrar yayılmaya başladı.
Bu noktada teyit.org harekete geçip kitabı enine boyuna inceleyerek içerisinde yer alan birçok tezi bilimsel verilerle çürüttü.
Soner Yalçın’ın Kara Kutu adlı kitabında yer alan aşı karşıtı iddialarını ve teyit.org’un bu iddiaları nasıl çürüttüğünü gelin birlikte inceleyelim.
“Aşılar vücut bağışıklığını olumsuz etkiliyor.”
Teyit.org’un yaptığı araştırmalara göre bu iddia tamamen yanlış!
Çünkü aşıların temel hedefi belirli ajanlar kullanarak vücudun bağışıklık sistemini alarma geçirmesi yönünde. Vücudumuzda bağışıklık hafızasını oluşturan ve aşıların da genel olarak hedeflediği T hücreler ile B hücre tipleri bir hastalığa sebep olan mikroorganizmalara karşı özelleşmiş durumda. Yani bu hücrelerin tanıyacakları yapı aslında taa en başında belli.
“Türkiye’de zorunlu aşı uygulaması var.”
Teyit.org’un yaptığı araştırmalara göre bu iddia tamamen yanlış!
Türkiye’de aşılar zorunlu değil. Çocuklarına aşı vurdurmak istemeyen anne ve babalar, bir dilekçe doldurarak uygulamadan muaf olabiliyor.
“Türkiye’de aşılar toplumsal sağlığı tehdit eden hastalıkları hedef almıyor.”
Teyit.org’un yaptığı araştırmalara göre bu iddia tamamen yanlış!
Dünya Sağlık Örgütü’nün dünya çocuklarının tümü için 12 hastalığa karşı önerdiği aşılar var. Bu aşılar zorunlu olmasa da yapılmasının önerilmesinin altında pek çok neden var. Bu tip salgınların ne zaman yaşanacağı ve vaka sayılarının ne zaman artacağı bağışıklama sisteminin etkisine bağlı.
Türkiye’deki aşı takvimine baktığımızda da DSÖ’nün önerdiği aşıların çoğunun Türkiye’deki takvimde de bulunduğunu görebiliyoruz.
“Kadın ve erkeklerde kısırlığın en önemli sebeplerinden biri aşı.”
Teyit.org’un yaptığı araştırmalara göre bu iddia tamamen yanlış!
2018’de Allison L. Naleway yönetiminde gerçekleşen çalışma, TaDP (Difteri, boğmaca, tetanos karma aşısı), HPV aşısı, menenjit aşısı ve grip aşısının kısırlıkla herhangi bir ilişkisi bulunmadığını, 11-34 yaş arasındaki 199 bin 78 hastadan alınan sonuçlarla ortaya koydu.
Hatta kısırlığın aşı olmanın değil aşı olmamayla bir ilgisi olduğu söyleniyor.